FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

RIJEKA - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) u Brodograđevnoj industriji (BI) 3. maj d.d. poziva ulagača iz Jadranskih ulaganja da pristupi usklađivanju socijalnog sporazuma, a Vladu da što prije nađe rješenje za izlazak brodogradilišta iz stanja u kojem se nalazi, kazao je danas na konferenciji za novinare povjerenik SMH u BI 3. maj Juraj Šoljić. Rekao je da je stanje u BI 3. maj samo prividno bolje nego u drugim brodogradilištima te da odugovlačenje s privatizacijskim ugovorom dovodi u pitanje funkcioniranje tvrtke. Uprava je, kaže, već započela s nekim mjerama preustroja s kojima se sindikat uglavnom ne slaže. Izrađeno je zajedničko izvješće o pripajanju društava koja posluju u sklopu BI 3. maj, dok su četri društva izostavljena, kazao je naglasivši da treba izraditi plan preustroja i za ta društva u kojima radi oko 600 ljudi. Smatra da sindikat ima pravo znati što se događa, da mu nije predstavljena struktura društva nakon pripajanja te da ne želi da društva izvan brodogradilišta budu žrtve privatizacije. U sindikatu smatraju da postoji opasnost urušavanja cijelog sustava 3. maja i odumiranja industrije. Stoga su upozorili da se 3. maj ne može spasiti ako se ne provedu stvarni preustroj, imovinsko-pravna sanacija, proizvodni plan i program, unutarnji preustroj na svim razinama, određivanje motivirajućeg sustava plaća.

ZAGREB - Iskustva malih i srednjih poduzetnika iz zemalja zadnjeg proširenja EU-a pokazuju da su uz dobru pripremu ostvarili niz koristi od ulaska u EU, rečeno je na konferenciji "Iskustva malih i srednjih poduzetnika nakon ulaska u EU" koju su, u sklopu Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva, organizirali Europska poduzetnička mreža i Hrvatska gospodarska komora. Koristi hrvatskih poduzetnika ovisit će također o stupnju njihove pripremljenosti koja prvenstveno ovisi o poznavanju europskih propisa i mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU-a, rekao je savjetnik direktora za poduzetništvo i politiku malog i srednjeg poduzetništva u Općoj upravi za poduzetništvo i industriju Europske komisije Christian Weinberger. Na nekoliko primjera pokazao je kako su poduzetnici iz zemalja zadnjeg kruga proširenja ostvarili niz pogodnosti. U Poljskoj je eksponencijalno povećan pristup financiranju nalog i srednjeg poduzetništva kroz strukturne fondove. U Sloveniji je zahvaljujući suradnji tamošnjih institucija i Europske komisije moguće otvoriti tvrtku za jedan dan i to bez troškova, a u Bugarskoj su postignuti znatni uspjesi u mikrokreditiranju. Paolo Berizzi iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj upozorava da je 21 mjesec od planiranog ulaska Hrvatske u EU relativno kratko razdoblje koje treba biti iskorišteno za konkretne pripreme.

VUKOVAR - Glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vladimir Novotny poručio je s konferencije za novinare u Vukovaru u vezi s nestašicom plavog dizela kako je nedopustivo da u vrijeme kad poljoprivrednici obavljaju jesensku sjetvu, nema plavog dizela, već moraju uzimati skuplji eurodizel. "Ne stoji priča kako plavog dizela nema jer ne postoje tehnički uvjeti za njegovu dobavu. Nismo toliko glupi da ne znamo kako se dobiva plavi dizel. Dobiva se tako da se u dizel od kojeg se inače pravi eurodizel samo ubaci plava boja. Stoga neka ne farbaju nas, nego gorivo", kazao je Novotny. Naveo je kako je HPK prije tjedan dana u dopisima ministarstvima poljoprivrede i gospodarstve te predsjednici vlade zatražio da se nestašica plavog dizela što hitnije prevlada, ali da do sada nije bilo odgovora. "Budući da netko nije u stanju napraviti plavi dizel, sjetva je u nas 40 do 50 posto skuplja nego u susjednim zemljama", ustvrdio je. Naveo je kako je HPK predložio vladi da se u nedostatku plavog dizela donese odluka o subvencioniranju eurodizela za poljoprivrednike.

PULA - Dvjestotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije okupilo se na 14. obrtničkom sajmu Istre koji je danas svečano otvoren na pulskom parkiralištu Karolina. Domaći i strani izlagači predstavljaju svoje proizvode na 978 četvornih metara natkrivenog i 211 kvadrata otkrivenog prostora, a na sajmu ove godine sudjeluje 106 obrta, 27 poduzeća, tri škole, 31 komora, udruženja i ostalih asocijacija te deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Od ukupnog broja izlagača njih 97 dolazi iz Istre, 88 iz ostalih županija, dok je 13 izlagača iz Slovenije i Srbije. Istaknuvši kako je Vlada prepoznala značaj poduzetništva za gospodarski razvitak, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bubić na otvaranju je kazao kako je samo istarskim poduzetnicima ove godine dodijeljeno 233 potpora u iznosu većem od devet milijuna kuna. Poručio je kako će se i dalje nastaviti s projektima poticanja poduzetništva jer se želi stvarati poduzetničku klimu koja će doprinijeti povećanju izvoza.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze porasli su danas do nešto iza podneva oko 1 posto, ostvarivši dobitke drugi dan zaredom, ponajviše pod utjecajem nastavljenog snažnog rasta cijena dionica na svjetskim burzama. Crobex indeks bio je oko 12,30 sati na dobitku 0,96 posto, na 1.828 bodova, a Crobex10 1,04 posto, na 1.008 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,7 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u to doba. Najveći promet do tada je imala dionica Ericssona Nikole Tesle, 1,57 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 4,36 posto, na 1.075 kuna. Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 633.000 kuna, i blagim padom cijene za 0,44 posto, na 515 kuna. Nešto veći promet, u visini od 443.000 kuna ostvaren je još i dionicom HT-a. Cijena joj je oslabila 0,21 posto, na 243,81 kunu.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju oslabila prema euru za 0,06 posto i srednji tečaj eura na tečajnici, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,507159 kuna. Tečaj eura na jučer utvrđenoj tečajnici prešao je 7,5 kuna, razinu na kojoj je prije toga zadnji put bio na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj 20. rujna ove godine. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a ostale su značajnije inozemne valute oslabile prema kuni. Tako je kuna ojačala prema švicarskom franku za 0,70 posto, pa njegov srednji tečaj iznosi 6,077195 kuna. Kuna je prema američkom dolaru ojačala za 0,44 posto, a prema britanskoj funti za 0,19 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,617029 kuna, a funte 8,697902 ku

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙