FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 2. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sinoć je na svetkovinu Svih svetih predvodio tradicionalno euharistijsko slavlje u Crkvi Krista Kralja na Mirogoju na kojemu se okupilo mnoštvo građana koji posjećuju grobove, posljednja počivališta svojih najdražih, moleći se za njih, paleći svijeće i kiteći njihove grobove. "Danas na svetkovinu Svih svetih pogled usmjerujemo prema zajedništvu svetih. To zajedništvo obuhvaća život i smrt. Toga se zajedništva čvrsto držimo baš u smrti, kako bi nas sveti uveli u pravi život, kako ne bismo upali u ništavilo. Groblja su sveta mjesta. Mjesta su to žalosti i prolaznosti, ali i mjesta nade", rekao je u homiliji kardinal Bozanić. Kazao je kako nam kršćanska groblja čuvaju poruku vjere u uskrsnuće. "Vjera nam daje novi obzor, širok i utješan pogled na sveobuhvatnost ljudskoga života", kazao je. Bozanić je istaknuo kako je poruka groblja mnogostruka: podsjeća nas na smrt i na vječni život, potiče nas da mislimo na prolazno i na neprolazno, govori nam o našem sadašnjem životu, ali nas poziva da ne izgubimo iz vida posljednji cilj svoga života. "Današnja svetkovina Svih svetih i sutrašnji Dan spomena svih vjernih mrtvih posebne su prigode za promišljanje o vječnom životu", rekao je nadbiskup. Na završetku euharistijskog slavlja zagrebački nadbiskup Bozanić, u pratnji svećenika koji su sudjelovali u misnom slavlju, izmolio je molitvu oproštenja za sve vjerne mrtve kod glavnog križa uoči sutrašnjeg Dušnog dana, kada se prisjećamo svih vjernih mrtvih. Nadbiskup Bozanić pomolio se i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

SPLIT - Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić jučer je na misnom slavlju u povodu svetkovine Svih svetih na splitskom gradskom groblju pozvao na prožimanje društvene stvarnosti solidarnošću i odgovornošću. "Našu društvenu stvarnost treba gledati Kristovim pogledom Boga i srca - cjelovito, dohvatiti je i preobražavati svojim rukama i korakom, prožimati ljudske i društvene odnose pažnjom i ljubavlju, solidarnošću, odgovornošću, pravdom i mirom", rekao je nadbiskup Barišić u propovijedi. Po riječima nadbiskupa Barišića sveci koje danas slavimo "naša su braća koja su se na zemlji borila protiv zla". "Blaženstva su osobna karta kršćanstva, ona nisu usputna informacija niti neko priopćenje, već važna poruka koja želi postati život", naglasio je nadbiskup Barišić, dodavši kako blaženstva ne žele održati stanje nepravde niti žele pobjeći od sadašnjosti i odgovornosti. "Blaženstva itekako mijenjaju osobni život i društvene odnose", kazao je nadbiskup Barišić. On je također rekao kako nas grijeh "zatvara pred Gospodinom".

ZAGREB - Novorođenče Zadranina Jure Karamarka, koje je sinoć zbog srčane mane zaprimljeno na zagrebačko Rebro, u dobrom je stanju i izvan je životne opasnosti, izjavio je sinoć za Hinu predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb prof. dr. Ivan Malčić. "Dijete je u dobrom stanju i zbrinuto je po svim pravilima struke", rekao je dr. Malčić. Istaknuo je kako se dijete ne razlikuje od druge djece koja se svakodnevno zbrinjavaju u centru na dječjoj kardiologiji bolnice Rebro. Hoće li biti upućeno na operaciju u inozemstvo ili ne, ovisi o dodatnim pretragama, kazao je. Dodao je da će se više znati nakon sutrašnjeg konzilijarnog sastanka. Godišnje na Rebru bude zaprimljeno oko 400 djece sa srčanim greškama, od čega se operira oko 220 djece, od toga 150 u Hrvatskoj. Prijašnjih godina, kaže Malčić, u inozemstvu se liječio puno veći broj djece dok je danas taj broj znatno manji. Glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Zora Lažeta izjavila je večeras Hini kako će beba biti upućena na liječenje u inozemstvo ako to bude potrebno, nakon liječničke procjene. Potvrdila je da ministar zdravstva Darko Milinović već par dana, i prije medijskog eksponiranja, u kontaktu s Rebrom vezano za taj slučaj. Zadranin Jure Karamarko (25 ) u strahu za život novorođenčeta uputio je apel ministru zdravstva Darku Milinoviću da pomogne njegovom sinu u bolnici Rebro gdje su mu, kako je danas izjavio medijima od kojih je također zatražio pomoć, liječnici rekli da nitko na neradni dan ne može donijeti odluku o operaciji.

ZAGREB - U prometnoj nesreći koja se popodne dogodila na autocesti A3 poginulo je dijete, izvijestila je sinoć policija. Do nesreće je došlo u 17,18 sati kada je hrvatski državljanin u dobi od 39 godina, upravljajući VW Passatom, zbog neprimjerene brzine naletio na automobil ispred sebe. Dijete je preminulo u 19,30 sati u KBC-u Rebro u Zagrebu.

ZAGREB - MOL je, kao najveći dioničar INA-e, predložio Artura Thernesza za novog Ininog izvršnog direktora za rafinerije i marketing koji bi na tom mjestu trebao zamijeniti Petera Chmurčiaka, priopćio je jučer MOL. Thernesz je međunarodno priznati kemijski inženjer i menadžer koji je u naftnoj industriji više od 20 godina. "MOL vjeruje da samo međunarodna profesionalnost može doprinijeti cilju da INA postane jača i uspješnija te da bude regionalni lider. Zbog toga je gospodin Thernesz savršen kandidat", stoj u priopćenju. Thernesz je stekao iskustvo u američkoj tvrtki Exxon. Radio je u Hamburgu u Njemačkoj gdje je bio zadužen za planiranje u srednjojuropskom ESSO klasteru koji pokriva Njemačku, Švicarsku, Austriju i istočnoeuropske zemlje. Nakon što se pridružio rastućem MOL-a na poziv te kompanije 2005. vodio je imovinske, proizvodne i aktivnosti vezane za obnovljive izvore energije. Thernesz je bio glavni doprinositelj na identificiranju i provođenju velikih investicijskih programa u MOL Grupi. Ina je prije tedan dana izvijestila da izvršni direktor za rafinerije i marketing Peter Chmurčiak zbog privatnih razloga odlazi s te pozicije. Inu će napustiti nakon prenošenja zadataka novom izvršnom direktoru za rafinerije i marketing kojeg treba imenovati Uprava, a to se očekuje do kraja godine ili prije.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je da od sinoć u ponoć teče rok za predaju lista kandidata, odnosno, prijedlozi kandidata za izbor zastupnika i njihovih zamjenika u Hrvatski sabor, a koji moraju biti predani do 14. studenoga do 24 sata. Jučer, prvog dana predaje kandidacijskih lista, do 16,30 sati nije pristigla ni jedna lista, odnosno, prijedlozi kandidata za izbore koji će se održati 4. prosinca. Odluka predsjednika RH Ive Josipovića o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor na snagu je stupila jučer, 31. listopada, objavljeno je u obvezatnim uputama s redosljedom izbornih radnji i tijeku rokova DIP-a. Glasovanje za izbore traje od 4. prosinca od 7 do 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta. Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica te lista kandidata u XII. izbornoj jedinici, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora, 2. prosinca u 24 sata. Zabrana izborne promidžbe (izborna šutnja), objavljivanje procjene izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela u medijima, traje od 3. prosinca u ponoć do 4. prosinca u 19 sati. Zabrana izborne promidžbe za glasovanje u inozemstvu traje od 2. prosinca u ponoć do 4. prosinca u 19 sati.

ZAGREB - Pravo sudjelovanja na predstojećim parlamentarnim izborima, koje je hrvatski predsjednik Ivo Josipović raspisao za 4. prosinca ove godine, ima 116 registriranih političkih stranaka koliko ih je evidentirano u Registru političkih stranaka Republike Hrvatske koji vodi Ministarstvo uprave. Naime, pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u parlament, prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, imaju sve političke stranke koje su registrirane na dan objave Odluke o raspisivanju izbora. Listu za izbor zastupnika u Sabor može samostalno predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka (koalicijska lista). Ukoliko birači predlažu kandidacijske liste, za pravovaljanost prijedloga liste izborne jedinice za izbor zastupnika u Sabor potrebno je prikupiti najmanje 500 potpisa birača. Za razliku od političkih stranaka, takve nezavisne liste nisu registrirane pravne osobe koje kontinuirano politički djeluju. Iako je u Registru političkih stranaka evidentirano ukupno 116 hrvatskih stranaka, u pravilu na izbore izlazi manje stranaka nego ih je registrirano. Za prošle parlamentarne, izbore, koji su održani 25. studenoga 2007., Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je ukupno 251 listu, od čega 235 stranačkih i 16 neovisnih, pri čemu je kandidacijske liste podnijelo 55 stranaka, a 46 je bilo koalicijskih lista.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙