FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pod pritiskom sumnji u vezi s europskim summitom

Autor: mkuz
LONDON, 26. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su na londonskom tržištu pale pod pritiskom sumnji da Europa možda ipak neće uspjeti u pokušaju da nađe rješenje za dužničku krizu.

Cijena barela sirove nafte u Londonu, koja je u zadnja tri dana trgovanja porasla 6,5 posto, spustila se danas za 23 centa, na 110,69 dolara. Na američkom tržištu porasla je 42 centa, na 93,59 dolara, nakon što je jučer dobila na vrijednosti oko 1,6 posto.

Ulagači su na oprezu uoči sastanka šefova eurozone kasno poslijepodne i navečer, budući da su dužnosnici Europske unije ocijenili malom vjerojavnost da se danas utanače pojedinosti sporazuma ili konkretne brojke.

"Europska ekonomska neizvjesnost koči rast cijena dok preporod kineske potražnje sprečava preveliki pad tržišta", tumači broker Jefferie Bachea Christopher Bellew.

Prigušeni su izgledi da se pronađe sveobuhvatno rješenje za dužničku krizu u eurozoni, uz nastavljena duboka razmimoilaženja oko ključnih aspekata potencijalnog sporazuma, uključujući i modalitete za veće ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost.

"Prisutan je zabrinjavajući vakuum u pogledu činjenica, kada se uzme u obzir poruka da će na današnjem summitu biti objavljeno 'sveobuhvatno rješenje'", napisao je David Hufton u bilješci za PVM. "Čini se da nije postignut dogovor o dva ključna uporišta rješenja - o razmjerima otpisa grčkog duga i o mehanizmu povećanja zajmodavnih kapaciteta EFSF-a", objasnio je.

U žarištu pozornosti naftnih tržišta sada je tjedno izvješće američke vlade o zalihama, koje će biti objavljeno popodne. Prema Reutersovoj anketi, ono bi trebalo pokazati oporavak zaliha temeljem povećanog uvoza.

Očekuje da će izvješće pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,3 milijuna barela. Prema podacima Američkog instituta za naftu (API), objavljenim u utorak, zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 2,7 milijuna barela i njihov je rast znatno nadmašio očekivanja analitičara.

Ukupne su američke naftne zalihe ipak tijesne i niže oko osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 332,9 milijuna barela, procjenjuju u API-ju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije na svojim internetskim stranicama objavila cijenu barela referentne košarice njene nafte za utorak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙