FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci iz Kine srušili cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su pale na međunarodnim tržištima pod pritiskom najnovijih podataka iz Kine koji su pokazali usporavanje potražnje u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u studenom pala je na londonskom tržištu za 56 centa na 110,77 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je u četvrtak 1,23 dolara, na 84,34 dolara.

Kina, oslonac globalnog rasta potražnje za naftom, zabilježila je u rujnu pad uvoza sirove nafte od 12,2 posto u odnosu na rekordno visoke razine od prije godinu dana.

Dnevna potražnja zadržala se ispod razine od pet milijuna barela četvrti mjesec zaredom, unatoč očekivanjima analitičara da će rasti nakon otvaranja novih rafinerija i obnove poslovanja pojedinih postrojenja nakon redovnog održavanja.

"Pad uvoza sirove nafte uvoza mogao bi se pripisati slaboj potražnji ili smanjenju zaliha", kazao je JP Morgan-ov analitičar iz Hong Konga Brynjar Bustnes.

"Možemo pričekati podatke o stanju zaliha u rujnu, ali mislim da je u pitanju slaba potražnja", rekao je, podsjećaju da se u rujnu smanjio i uvoz naftnih proizvoda.

Cijene na naftnim tržištima dodatno je pritisnulo mjesečno izvješće Europske središnje banke, u kojem se upozorava da bi prisiljavanje privatnog sektora da prihvati gubitke na državnim obveznicama zaduženih članica eurozone moglo naštetiti ugledu eura i zadati glavobolje bankama u eurozoni, kao i potaknuti oscilacije na deviznim tržištima.

Tržište sada očekuje podatke američke vlade o zalihama u prošlom tjednu, za koje se očekuje da će pokazati rast zaliha temeljem oporavka uvoza i niže stope iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 107,68 dolara, što znači da je bila 2,07 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙