FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: pad terminskih indeksa uoči glasovanja u slovačkom parlamentu

Autor: scvi
NEW YORK, 11. listopada 2011. (Hina)/Reuters - Američki terminski indeksi oslabili su uoči današnejg glasovanja u slovačkom parlamentu o promjenama u europskom fondu za financijsku stabilnost, a trgovci za nove smjernice čekaju i zabilješku s posljednjeg zasjedanja Feda.

Dow Jones terminski indeks oko 13,30 sati bio je na gubitku 34 boda, a tehnološki Nasdaq 6,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u minusu 5,4 bodova, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S&P indeks je nakon jučerašnjeg rasta probio 50-dnevni pomični prosjek po prvi puta od kraja srpnja, što predstavlja pozitivan tehnički signal.

Slovačka je posljednja od 17 zemlja članica eurozone koja mora usvojiti plan financijskog ojačavanja europskog fonda za spas banaka. Slovačka koalicija pokušava dobiti podršku u parlamentu.

U međuvremenu, predsjednik Europske središnje banke na odlasku Jean-Claude Trichet danas je izjavio da je dužnička kriza eurozone postala sistemska, dok rizici za gospodarstvo ubrzano rastu, a europske banke se nalaze u opasnoj zoni.

Uz Fedovu zabilješku s posljednjeg zasjedanja Feda, u fokusu investitora bit će i početak sezone objave financijskih izvješća kompanija za treće ovogodišnje tromjesečje.

Nakon završetka službenog trgovanja na Wall Streetu očekuje se objava izvješća aluminijskog giganta Alcoe i naftnog diva Chevrona.

Po riječima analitičarke BGC Partnersa, Louise Cooper, investitori će pozorno iščitavati izvješća o poslovanju, i to posebice banaka.

„Dobra sezona korporativnih rada mogla bi pomoći nastavku rasta cijena dionica, no veliko je pitanje što nas čeka u 2012. godini. Procjene kompanija u vezi profita u idućoj godini i dalje su dobre, no s obzirom na golemu neizvjesnost u europskom okruženju, taj optimizam mogao bi se pokazati pogrešnim“, smatra Cooper.

Na europskim burzama cijene dionica danas su pale, prekinuvši 4-dnevni pozitivni niz jer su se investitori odlučili na dobitonosne prodaje uoči glasovanja u slovačkome parlamentu.

Trenutno je londonski Ftse na gubitku 0,65 posto, na 5.364 boda, frankfurtski DAX 0,49 posto, na 5.810 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 3.144 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙