FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dobri poslovni rezultati ohrabrili ulagače

Autor: neba
NEW YORK, 25. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su dobri poslovni rezultati kompanija odagnali strahovanja od nove recesije, a ulagači se nadaju i da će europski lideri uskoro usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 104 boda, ili 0,89 posto, na 11.913 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,29 posto, na 1.254 boda, a Nasdaq indeks 2,35 posto, na 2.699 bodova.

Ulagače je jučer ponajviše oraspoložio Caterpillar, objavivši da je, uz rekordne prihode, njegova dobit u proteklom tromjesečju skočila čak 44 posto, što se zahvaljuje rastu narudžbi za rudarskom i građevinskom mašinerijom.

Cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije skočila je 5 posto, što je pozitivno utjecalo na cjelokupni industrijski sektor.

I većina drugih kompanija objavila je bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. Prema podacima Reutersa, od 142 kompanije iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 68 posto svojim je rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara.

„Caterpillar je ostvario odlične rezultate, a ako i druge kompanije ovoga tjedna nastave s tako dobrim poslovnim izvješćima, nikoga neće iznenaditi daljnji rast cijena dionica“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities.

Premda dobri kvartalni rezultati kompanija potiču tržište, rješenje europske dužničke krize ipak je ključno da bi cijene dionica nastavile rasti.

Nakon što je u nedjelju na summitu Europske unije postignut napredak po svim ključnim točkama, ulagači se nadaju da će europski lideri na idućem summitu u srijedu usuglasiti cjelovit plan za suzbijanje dužničke krize.

„Tržište je trenutačno potpuno uvjereno da će Europa uspjeti dogovoriti plan koji će se ulagačima svidjeti“, kaže Polcari.

Tržište su jučer potaknule i najave preuzimanja u zdravstvenom i tehnološkom sektoru.

Oracle je izvijestio da će za 1,5 milijardi dolara preuzeti RightNow Technologies, pa je cijena dionice tog softverskog proizvođača skočila više od 19, a Oraclea oko 2 posto.

U zdravstvenom sektoru Cigna Corp ponudila je za kupnju HealthSpringa 3,8 milijardi dolara, pa je cijena HealthSpringa skočila 33, a Cigne 1,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,08 posto, na 5.548 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,41 posto, na 6.055 bodova, a pariški CAC 1,55 posto, na 3.220 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙