FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam glede rješenja krize podupro europske dionice, oprez ipak prisutan

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 24. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su podršku crpili iz očekivanj a sveoubuhvatnijeg rješenja krize u eurozoni na summitu u srijedu, pri čemu su najveći dobitnici bile banke zbog napretka u razgovorima o njihovoj dokapitalizaciji.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,29 posto, na 5.504 boda, frankfurtski indeks DAX za 0,05 posto, an 5.973 boda, a pariški CAC za 0,08 posto, na 3.173 boda.

U nedjelju su europski čelnici odobrili glavne crte plana za dokapitalizaciju banaka koja se očekuje u visini 100 do 110 milijardi eura, a bila bi dostatna za prevladavanje vjerojatnih gubitaka na grčkim obveznicma, kao i onima drugih zemalja.

Ipak, za konačnu odluku o tome i ostalim ključnim pitanjima trebat će izgleda pričekati do drugog summita zakazanog za srijedu. Analitičari su upozorili da bi plan isključivo za banke bio bezvrijedan bez sveobuhvatnijeg rješenja dužničke krize.

"Čak i ako dobijemo 200 milijardi, ili 300 milijardi eura, dokapitalizacija je samo dio šireg konteksta. Svi čekaju srijedu a pitanje je i koliko je vjerodostojan plan za Europski fond za financijsklu stabilnost (EFSF). Puno je pitanja i dalje bez odgovora, tako da postoji opasnost da tržište bude nezadovoljno onim što će se dogoditi u srijedu", kazao je bankovni analitičar u Nomuri Jon Peace.

Pojedinosti o iznosima potrebnima pojedinačnim bankama trebale biti objavljene u srijedu. Većinu kapitala najvjerojatnije će trebati banke u Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu.

Francuske banke Societe Generale i BNP Paribas, njemačke Deutsche Bank i Commerzbank, te talijanski UniCredit mogli bi trebati po nekoliko milijardi eura, sudeći prema procjenama Reutersa i analitičara, no svaka će taj iznos vjerojatno pribaviti privatnim kanalima.

U europskom bankovnom sektoru dionice su u prosjeku ojačale 1,1 posto.

Među najvećim dobitnicima bile su dionice Societe Generale, Deutsche Banka i Commerzbanka, s rastom cijene u rasponu od 1,5 do dva posto. BNP Paribasove i UniCreditove bile su na dobitku oko 0,5 posto.

S druge strane, goleme gubitke pretrpjele su dionice grčkih banaka, potonuvši za čak 13 posto, zbog bojazni da bi veći otpis po grčkim državnim obveznicama u rukama privatnog sektora primorao zajmodavce na djelomičnu nacionalizaciju. Grčkim bankama moglo bi trebati više od 30 milijardi eura.

Na dobitku su bile i dionice rudarskog sektora, poduprte dobrim vijestima iz kineskog proizvodnog sektora. Pritom su dionice Kazakhmysa i Antofagaste ojačale za čak 5,4 posto, prateći rast cijena osnovnih metala zbog optimizma u vezi potražnje u tome sektoru.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na dobitku 1,9 posto, završivši trgovanje na 8.843 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙