FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište u dubokoj stagnaciji

Autor: scvi
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Unatoč snažnom rastu europskih burzovnih indeksa, Zagrebačka burza nema snage za snažniji rast, tako da su oko podneva Crobexi bili tek blago u plusu, a redovni promet svega 2,5 milijuna kuna.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 0,09 posto, na 1.805 bodova, a Crobex10 0,21 posto, na 999 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je tek 2,5 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Domaće tržište u dubokoj je stagnaciji. Nekoliko je razloga za to, a ponajprije iščekivanje rezultata parlamentarnih izbora, pa su investitori suzdržani. Nadalje, čini se da se i mirovinski fondovi suzdržavaju od većih ulaganja nakon što je iz Hanfe nedavno najavljeno da će se provjeravati njihovo upravljanje rizicima i ulaganje u pojedine dionice“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Također, tržište iščekuje i objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija.

„Ostaje nam nada da će idući tjedan financijska izvješća domaćih kompanija malo prodrmati tržište, ukoliko bi izvještaji bili bolji od prošlogodišnjih rezultata poslovanja“, navodi Laća.

Najlikvidnija zasad je na domaćem tržištu dionica HT-a, s tek 930.000 kuna prometa. Cijena joj je blago ojačala, za 0,29 posto, na 248 kuna.

Slijedi dionica IGH, s prometom od 216.000 kuna, i padom cijene za 0,58 posto, na 802,02 kune.

U slabašnom trgovanju, po skoku cijene za čak 23,64 posto izdvaja se dionica HTP Korčule. Trenutno se njome trguje po 68 kuna, uz 117.000 kuna prometa.

S tehničkog aspekta, značajnu podršku Crobexu i nadalje predstavlja 1.780 bodova, gdje se nalazi njegovo prošlogodišnje dno, navodi Laća.

„Međutim, tržište naprosto nema snage za rast, unatoč pozitivnim kretanjima na svjetskim burzama. Tako je Crobex trenutno tek 1 posto iznad svog ovogodišnjeg dna, 1.784 boda dosegnutih 4. listopada, dok je frankfurtski DAX 20 posto iznad, a američki S&P 500 indeks 14 posto“, kaže Laća.

Na europskim burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući izvješću da su Francuska i Njemačka dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju na 2.000 milijardi eura.

Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u plusu između 1 i 1,3 posto.

„Od makroekonomskih vijesti, indeks potrošačkih cijena u SAD-u, kao i broj izdanih građevinskih dozvola i započetih novogradnji te Fedova bež knjiga trebali bi danas investitorima dati dodatne obrise gospodarske situacije u SAD-u. Također, u pojačanom fokusu investitora bit će poslovna izvješća kompanija. Danas se očekuje objava rezultata American Expressa i Morgan Stanleya“, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙