FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: rast Crobexa podupiru pozitivni signali s europskih burzi

Autor: scvi
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Uz slab obujam trgovanja, indeksi Zagrebačke burze oko podneva su bili otprilike 1 posto u plusu, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica na europskim burzama.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 1,1 posto, na 1.813 bodova, a Crobex10 0,9 posto, na 996 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5 milijun kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Domaće tržište konačno ima snage pratiti rast cijena dionica na europskim burzama, no i nadalje uz nizak obujam trgovanja. S tehničkog aspekta, Crobex i nadalje pronalazi podršku na 1.780 bodova, što je njegova najniža prošlogodišnja razina, a prvi otpor mu je na 1.816 bodova, gdje se nalazi 10-dnevni pomični prosjek“, ističe Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Investa.

Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Belja, 1,4 milijuna kuna. Nakon jučerašnjeg pada za 13,87 posto, u prijepodnevnom trgovanju, cijena joj se stabilizirala oko 98 kuna.

„Tržište čeka prvu službenu objavu Agrokora vezanu za obvezu podnošenja ponude za preuzimanje preostalih 32 posto dionica Belja koje još nisu u vlasništvu tog koncerna“, dodaje Laća.

U većem fokusu investitora, s prometom iznad 700.000 kuna, još su i dionice Dom Holdinga i HT-a. Pritom je dionica Dom Holdinga skočila 8,93 posto, na 71 kunu, a HT-a je ojačala 0,32 posto, na 241,5 kuna.

U međuvremenu, na europskim burzama, nakon jutrošnjih gubitaka najvažniji indeksi okrenuli su smjer, uglavnom zahvaljujući rastu cijena dionica rudarskih, tehnoloških i automobilskih kompanija. Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu 0,2 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC oko 1,4 posto.

„Svjetske burze već šest dana zaredom bilježe rast, uz jučerašnje blage oscilacije cijena dionica, te je neizvjesno hoće li se trenutni trend i dalje zadržati“, navodi Laća.

Kako dodaje, objava njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozy u nedjelju bila je okidač za općenito bolje raspoloženje investitora.

„Zasad, u očekivanju objave detalja njihova plana o dokapitalizaciji europskih banka i ublažavanju dužničke krize u eurozoni, na burzama prevladava pozitivno raspoloženje, čemu je potpomogao i niz boljih od očekivanja američkih makroekonomskih podataka“, ističe Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙