FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 22. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Novi prosvjed protiv korporativne pohlepe i utjecaja kapitala na politiku počeo je danas oko 18,30 sati na Trgu bana Jelačića gdje bi prosvjednici, kako su plenumom izglasali prošlu subotu trebali okupirati trg do ispunjenja zahtjeva za aktivnijim sudjelovanjem građana u donošenju odluka i zaštitu javnih dobara. Na središnjem zagrebačkom trgu, po novinarskim procjenama okupilo se nekoliko stotina ljudi. "Pokret 15 o" je slijedom odluke plenuma za okupacijom Trga pozvao zainteresirane da ponesu deke, šatore i vreće. "Okupacija će trajati do ispunjenja zahtjeva ili dok građani na plenumu ne odluče drugačije", naveo je građanski pokret, koji policiji ni gradu nije prijavio održavanje skupa. Pokret građanskog otpora smatra da ne treba tražiti ničije dozvole. Bit će sve spontano, nema organizatora, nitko nije odgovoran, odluku o održavanju prosvjeda donio je plenum, rekao je Hini jedan od sudionika plenuma. Mi se nadamo da policija neće reagirati jer neće biti potrebe. To je mirni skup i nema nikakve potrebe za reakcijom, rekao je. U policiji kažu da će, ako bude organiziranog prosvjeda, nastupa i remećenja javnog reda i mira postupati svojim ovlastima koje uključuju mogućnost prijave organizatora i prekida skupa.

ZAGREB - Nova politička stranka "Pokret HR - Pokret za modernu Hrvatsku", kojoj su prioriteti rast socijalne države, jačanje demokratskog sustava, te razvoj gospodarskih potencijala, utemeljena je danas u Zagrebu. Kako se navodi u priopćenju stranke, Pokret HR kandidirat će se na predstojećim parlamentarnim izborima s programom usmjerenim u prvom redu na poticanje gospodarskog razvoja i stvaranje novih radnih mjesta. Program stranke veliki naglasak stavlja i na zaštitu radnika, dostupnost obrazovanja i zdravstvenih usluga, te stabilizaciju mirovinskog sustava. Na danas održanoj osnivačkoj konvenciji za predsjednika Pokreta izabran je Damir Gašparović, nekadašnji savjetnik Ivice Račana, član izvršnog odbora SDP-a, kandidat za potpredsjednika te stranke i dugogodišnji sindikalist. U predsjedništvo stranke izabrani su još sindikalna aktivistica Mirjana Mihelja, te Mladen Visković i Željko Landripet. Kako se navodi u priopćenju, riječ je o stranci nastaloj s ciljem osiguranja prosperiteta hrvatske države, njezina naroda i svih građana, a njezini su prioriteti nacionalni gospodarski interesi koji će, između ostalog, omogućiti dugotrajan ozbiljan gospodarski rast, osigurati dostupnost obrazovanja i usavršavanja svakom hrvatskom građaninu, te omogućiti gospodarsko iskorištavanje geostrateškog položaja Hrvatske te održivo iskorištavanje resursa kojima ona raspolaže.

OSIJEK - Osnivačka skupština Zajednice žena HDSSB-a, na kojoj je bilo 378 izaslanica iz svih pet slavonsko-baranjskih županija održana je danas u prepunoj dvorani kina Europa Osijek, priopćeno je danas iz te stranke. Uz izaslanice, na osnivačkoj skupštini bili su saborski zastupnici iz te stranke Boro Grubišić, Dinko Burić i Ivan Drmić, zamjenik predsjednika stranke Krešimir Bubalo te predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Tom prigodom Šišljagić je podsjetio na značajnu ulogu žena u samom osnivanju HDSSB-a. Kako se ističe u priopćenju, u šest godina postojanja jednako kao muškarci bile izložene svim teškoćama u radu udruge, iznijele jednak teret stvaranja i razvoja HDSSB-a i "neovisno o spolu bile izložene svakodnevnim maltretiranjima, pozivanjima na obavijesne razgovore, prijetnjama i ucjenama". Takva politika prema HDSSB-u provodi se i danas, a najaktualniji primjer je "protuzakonito i protuustavno neizdavanje osobnih dokumenata utemeljitelju HDSSB-a Branimiru Glavašu", dodaje se. Šišljagić je obraćajući se nazočnima rekao kako se to "danas dogodilo njemu, a sutra može bilo kojoj članici HDSSB-a".

SPLIT - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas u Splitu, gdje je sudjelovao na stranačkom predizbornom skupu za 10. izbornu jedinicu, kako nas jučerašnjim ukidanjem imuniteta SDP-ovu saborskom zastupniku Željku Jovanoviću HDZ vraća u komunizam. "Nisam oduševljen izjavama gospodina Jovanovića, ali ukidanje imuniteta za verbalni delikt vraća nas u komunizam. HDZ nas vraća u komunizam svojim odlukama. To je točka na 'i' na njihove odluke i siguran sam da će na izborima 4. prosinca ove godine doći do promjena", rekao je Kosor i dodao kako je skidanje imuniteta Jovanoviću "tragikomična situacija". Na upit kako komentira činjenicu da su neki bivši HSLS-ovi članovi jučerašnjim glasovanjem u Hrvatskom saboru pridonijeli skidanjem imuniteta Jovanoviću, Kosor je rekao da se "ne može sjetiti njihovih imena". Darinko Kosor smatra da bi u Hrvatskoj trebalo donijeti zakon kojim bi se onemogućilo predizborno koaliranje. "Neka se svaka stranka natječe samostalno, a onda nakon izbora može se koalirati prema programima, a ne prema foteljama", rekao je istaknuvši da na sljedeće parlamentarne izbore HSLS, nakon 15 godina, izlazi samostalno. "HSLS je u prošlosti radio puno grešaka, mi svoje greške, za razliku od drugih političkih stranaka, priznamo, i mi smo većinu svojeg prljavog rublja već oprali", kazao je Kosor.

OSIJEK - Nositelj izborne liste koalicije HSP-a, Autentične Hrvatske stranke prava i Hrvatske straže u IV. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima bit će predsjednik HSP-a Daniel Srb, istaknuto je danas u Osijeku na konvenciji tih stranaka za IV. izbornu jedinicu, na kojoj su građani pozvani da ne daju svoj glas za ulazak Hrvatske u EU. HSP je pozvao sve državotvorne i domoljubne stranke da im se pridruže. Izbori su od iznimnog značenja za daljnju budućnost Hrvatske čija je, kazao je Srb, "opstojnost ugrožena i treba je braniti u ime svih kojima je Hrvatska u srcu i koji žele očuvati svoj nacionalni i povijesni identitet". Na djelu je nastavak "beogradskog memoranduma i ugroza Hrvatske od velikosrpske politike" koja se, ustvrdio je Srb, "provodi uz aktualnu političku vlast koja je izručila svoje generale i dozvoljava da se hrvatskim braniteljima sudi u Beogradu". Dosta je osmogodišnje koalicije HDZ-a i SDSS-a, ali i onih koji pozivaju da se glasa za njih jer će Hrvatsku uvesti u EU, a "zapravo vode isključivo brigu o svojim osobnim 'euro interesima' i spremni su, uz ostalo, prodati jednu svakako, a gotovo sigurno i sve tri hrvatske šećerane, uništiti hrvatsku poljoprivredu i ostalo", rekao je Srb. Smatra da će od EU-a jedinu korist "imati šačica hrvatskih političara s enormnim plaćama" te da je HSP jedina alternativa koja nikada neće dovesti u pitanje suverenost Hrvatske.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙