FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 16. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ĐAKOVO - Bivši radnici propale "Đakovštine" svoj u utorak započeti prosvjed nastavili su danas okupljanjem ispred Gradske vijećnice nakon čega su otišli u katedralu na misu koju je predvodio župnik đakovačke župe Svih svetih Tomislav Ćorluka. "Znakovito, danas je u katedrali misa zahvalnica za plodove zemlje i ljudskog rada. I vi tražite novac koji ste zaradili svojim radom. Molit ćemo zajedno za pravedno rješenje vaših problema. Današnje evanđelje kaže: Bogu daj Božje, caru carevo, a mi bismo mogli dodati: A, radniku radnikovo", rekao je župnik Ćorluka. Bivši radnici Đakovštine, njih stotinjak, među kojima je misi u katedrali bio i gradonačelnik Zoran Vinković, nakon misnog slavlja vratili su se na svoje prosvjedno mjesto – u šator koji su nazvali «Vladin logor» što su ga još u utorak ogradili bodljikavom žicom. Kako je najavila glasnogovornica Koordinacije za zaštitu prava bivših radnika Đakovštine d.d. u stečaju Sanja Katić, prosvjednici će sutra krenuti u radikalnije mjere, najvjerojatnije u blokadu ulaza u bivšu tvrtku, današnji đakovački pogon osječke tvrtke «Žito».

VARAŽDIN - U Varaždinu su u tijeku prijevremeni izbori za gradonačelnika i njegova dva zamjenika - prvi izvanredni izbori za gradonačelnika u Hrvatskoj od lokalnih izbora 2009. na kojima su župani, gradonačelnici i načelnici općina te njihovi zamjenici prvi puta birani neposredno. Vlada ih je raspisala nakon što je Ivan Čehok u srpnju, iz istražnog pritvora u Remetincu, podnio ostavku na dužnost gradonačelnika. U 7 sati otvoreno je 48 biračkih mjesta, a do 10 sati je na glasovanje pristupilo 3905 birača, odnosno 9,47 posto od ukupnog broja upisanih birača, izvijestio je predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Alan Pretković. Dodao je da pravo glasa na prijevremenim izborima za varaždinskog gradonačelnika i njegove zamjenike ima 41.250 birača upisanih u biračke popise. Birališta će biti zatvorena u 19 sati, a nakon toga birački odbori u roku od 12 sati moraju Gradskom izbornom povjerenstvu predati zapisnike o svom radu, rekao je Pretković. Novog gradonačelnika građani Varaždina biraju između četvorice kandidata: HSLS-og kandidata Miljenka Ernoića, HNS-SDP-HSU-ovog kandidata Gorana Habuša, nezavisnog kandidata Zlatka Horvata i nezavisnog kandidata Ladislava Ilčića.

Istovremeno s gradonačelnikom, biraju se i njegova dva zamjenika, pa su uz kandidate za gradonačelnika na glasačkim listićima navedeni i kandidati za zamjenike.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako su HSP i Hrvatska straža (HS), koju predvodi Ivan Vekić, postigle dogovor o predizbornoj koaliciji za predstojeće parlamentarne izbore. Na konferenciji za novinare Srb je podsjetio kako je HSP prošloga tjedna pozvao sve domoljubne stranke i pojedince na okupljanje kako bi se zaštitilo Hrvatsku u predstojećem vremenu. "Zabrinuti smo za smjer kojim Hrvatska ide, jer ponovno različite inicijative, poput "Igmanske", skriveno pokazuju želju za stvaranjem nove jugoslavenske tvorevine, a s druge strane Hrvatska nekritično ide prema Europskoj uniji, pri čemu se ne vodi računa o nacionalnim i gospodarskim interesima", poručio je Srb. Najavio je kako će se još nekoliko stranaka, koje nisu široko poznate na hrvatskom političkom prostoru, priključiti ovome okupljanju ili mu dati potporu. Vekić je kazao kako program HS-a sadrži ideje i ciljeve koji su vrlo bliski ili gotovo identični HSP-ovim, te da je njihova predizborna suradnja sasvim logična. Dodao je kako je suradnja ponuđena i ostalim desnim te nacionalno osviještenim strankama, jer se radi o presudnim trenutcima za Hrvatsku.

ZAGREB - Za ubojstvo 37-godišnje Dijane Ćulibrk, pronađene 11. listopada u stanu u Novom Zagrebu, policija je osumnjičila 21-godišnjeg Daria Š., a motiv zločina navodno je koristoljublje, tj. nekoliko stotina kuna koje je žrtva navodno dugovala ubojici. Zagrebačka policija danas je izvijestila da je 21-godišnjak od ranije poznat po imovinskom kriminalu i zlouporabi droga, a neslužbeno se doznaje da je bio sitni diler. Bio je poznanik 37-godišnje profesorice sociologije i kroatisktike koja ga je 11. listopada nešto prije 16 sati pustila u svoj stan u novozagrebačkoj ulici Karela Zahradnika u Sloboštini ne sluteći da će postati žrtva okrutnog ubojstva. Osumnjičeni je na policiji priznao ubojstvo rekavši da mu je Dijana bila dužna nekolilko stotina kuna. Ubio ju je oštrim predmetom koji još nije pronađen, a na tijelu žene bilo je više desetaka uboda. Policija pretpostavlja da se profesorica nije stigla ni pokušati obraniti. Ubojica nakon zločina nije pokušao prikriti tragove već se dao u pretragu stana kako bi pronašao vrijedne predmete pa je tako ukrao televizor, prijenosno računalo i nakit. Upravo preko tih ukradenih stvari policija ga je na kraju i otkrila.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙