FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Pobijedit ćemo na izborima 4. prosinca zato što smo to zaslužili svojim predanim i ustrajnim radom i zato što je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), stranka s više od 220.000 članova, stranka čestitih i poštenih ljudi koji iznad svega vole svoju domovinu, svoju Hrvatsku, istaknula je jučer u Bjelovaru predsjednica HDZ-a i hrvatske vlade Jadranka Kosor na saboru HDZ-a za II. izbornu jedinicu. Poručila je kako obrana hrvatskih nacionalnih interesa mora biti svetinja te da će tako i biti dok je HDZ-a. Članovima i pristašama je zahvalila na potpori i vjeri da se mogu uspješno boriti protiv zla, korupcije i kriminala, završiti pregovore i uspješno se boriti za spašavanje gospodarstva, financija i sličnoga. "Sjetite se pregovora za Europsku uniju, o tome je naš pokojni predsjednik govorio davnih 80-ih godina. Dragi moji, srpanj 2009., pregovori blokirani i nitko nije vjerovao da ih možemo odblokirati, ali uspjeli smo. Cijelu prošlu godinu oporba je radila ustrajno iz dana u dan da sruši vladu, dok smo se mi borili da uspješno završimo pregovore. Na proljeće ove godine isto su ustrajno, to im se jedino mora priznati, pokušavali srušiti vladu, a mi smo rekli da ćemo do 30. lipnja 2011. završiti pregovore", istaknula je Kosor pred nazočnima te poručila da HDZ ispunjava svoja obećanja. "Ako dobijemo, a hoćemo, nov četverogodišnji mandat, u kojem ćemo moći do kraja provesti program koji smo stavili pred sebe, ja vam jamčim da će ta borba zaista ići prema svima bez obzira na ime i prezime, je li netko crven, žut, zelen, jer je borba protiv korupcije borba za ljudska prava", naglasila je predsjednica HDZ-a.

ZAGREB - Hrvatski će sabor danas zasjedanje 24. sjednice nastaviti raspravom o prijedlogu odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala Dunav - Sava. Projekt je vrijedan 950 milijuna eura i obuhvaća dvije županije (Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska) te 12 jedinica lokalne samouprave, a njime je planirana je izgradnja pet luka i pristaništa te 23 cestovna i pješačka mosta. Trasa kanala dužine 61,4 kilometar počinjala bi na Dunavu u Vukovaru, a završavala na Savi u Slavonskom Šamcu. Kanal bi objedinio tri glavne funkcije - navodnjavanje 35.750 hektara poljoprivrednih površina, površinska odvodnja na oko 173.000 hektara i podzemna odvodnja na oko 62.000 hektara, te plovidba, s mogućnošću obavljanja riječnog "cruising" turizma. Višenamjenski kanal Dunav-Sava gradio bi se u četiri faze.

ZAGREB - Požar kod Srime blizu Vodica, u kojem je izgorjelo oko 10 hektara trave, niska raslinja i borove šume, zaustavljen je jučer popodne, priopćilo je Vatrogasno operativno središte Divulje Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na zgarištu dežuraju vatrogasci, a u tijeku je i saniranje terena. Požar je izbio jučer oko 13,30 sati, a gasilo ga je 35 vatrogasaca s 12 vozila iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodica, Zatona, Zablaća, Šibenika i Brodarice te po dva kanadera i protupožarna zrakoplova.

KARLOVAC- U karlovačkoj Općoj bolnici sinoć je umrla pješakinja koju je popodne u Karlovcu u Ulici kralja Tomislava pregazio terenac "mazda" CX7, priopćila je policija. Prometna nesreća dogodila se jučer u 13,05 sati kad je 74-godišnju Karlovčanku, u vožnji unatrag, udario i pregazio terenac kojim je upravljao 50-godišnji Karlovčanin.

ZAGREB - Reprezentativno faksimilno izdanje "Sarajevske hagade", glasovitog židovskog kodeksa iz 14. stoljeća, predstavljeno je sinoć u Muzeju Mimara gdje je otvorena i izložba faksimila tog slavnog djela, jedne od najljepših i najbolje očuvanih židovskih rukopisnih obrednih knjiga. "Sarajevska hagada" nastala je u sjevernoj Španjolskoj, a sefardski Židovi, izgnani iz Španjolske u 15. stoljeću, donijeli su je sa sobom u Sarajevo. U Zemaljskom muzeju u Sarajevu nalazi se od 1894. godine, do kada je pripadala sarajevskoj židovskoj obitelji Kohen. Ispisana je krasopisom na 142 pergamentska lista, od kojih su neki i oslikani. Reprint je objavila sarajevska nakladna kuća Rabic na rukom rađenom papiru u samo 613 kopija, na kojima je reproducirano 95 posto izgleda originala. Otvorenju izložbe i predstavljanju novog reprint izdanja "Sarajevske hagade" nazočili su predsjednik Republike Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, glavni rabin Židovske vjerske zajednice "Bet Israel" Kotel Da-Don, direktor Židovske kulturne scene “Bejahad" Vladimir Šalamon, članovi diplomatskog zbora te drugi uglednici iz političkog i kulturnog života. Sarajevsku hagadu predstavio je veleposlanik BiH u Hrvatskoj Vladimir Raspudić, a izložbu, koja se može razgledati do 24. listopada, otvorio je veleposlanik BiH u Švicarskoj Jakob Finci.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙