FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 15. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

PODGORA - Šumski požar što je buknuo kasno sinoć iznad Gornje Podgore nedaleko od državne ceste Makarska - Vrgorac, nošen jakom burom, brzo se proširio sve do Podgore, a širi se i dalje istočno od mjesta i na zapadnom dijelu prema Tučepima, no kuće su obranjene, doznaje se od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine. Na gašenje požara, za što su angažirane sve raspoložive zemaljske snage s tog područja, upućena je i pomoć iz Šibensko – kninske županije te su angažirane i državne intervencijske postrojbe iz Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika. Prema požarištu je upućena pomoć u ljudstvu i tehnici iz 10 županija s kontinenta. Iz Dubrovnika je u Podgoru poslano 50 – tak vatrogasaca s opremom. Požar gase i 4 Canadaira, 3 AirTractora i 2 helikoptera s uređajem za gašenje. Po prvim procjenama, izgorjela je borova šuma, masline i nisko raslinje na površini od oko 700 hektara.

ZAGREB - U Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski" danas je prisegu položio deveti naraštaj kadeta, odnosno njih 81 s kojima je Ministarstvo obrane potpisalo ugovor o stipendiranju na preddiplomskim studijima na fakultetima u Zagrebu i Splitu u školskoj godini 2010/2011. Među kadetima su 64 muškarca i 17 žena, koji uz redovite fakultetske programe izučavaju i nastavne sadržaje specifične za vojni poziv u vojnim kampovima te kroz temeljnu časničku izobrazbu. Tijekom školovanja osigurana im je stipendija, besplatni smještaj, prehrana i potrebna literatura, a po završetku studija čeka ih posao u Oružanim snagama. Svečanoj prisegi prisustvovali su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, ministar obrane Davor Božinović te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić. "Biti pripadnikom Oružanih snaga velika je čast i obveza zbog slavne prošlosti koja je našem narodu donijela oslobođenje i slobodu", naglasio je u svom obraćanju kadetima i njihovim obiteljima predsjednik Josipović. Zadaća Oružanih snaga danas je, kazao je predsjednik, bitno drugačija i ona uključuje osiguranje sigurnosti za građane te obranu hrvatske neovisnosti i demokracije. Istaknuo je da je Hrvatska danas pred novim izazovima svladavanja gospodarskih teškoća, ulaska u EU te jačanja svoje uloge u međunarodnoj zajednici. "Ono što ja mogu obećati je da će se državne institucije brinuti da imate sve uvjete za napredovanje koje će ovisiti o vašoj uspješnosti, te da će ti kriteriji biti jedini uvjet za to napredovanje", poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović.

ĐAKOVO - Tristotinjak bivših radnika mlinsko-pekarske industrije "Đakovštine", što od utorka prosvjeduju ispred ulaza u bivšu tvrtku, danas su se od prosvjednog punkta u prosvjednoj šetnji zaputili do središta grada. "Danas mi, sutra vi", uzvikivali su prosvjednici nailazeći putem na podršku građana, među kojima je bilo i onih koji su se spontano pridruživali prosvjedničkoj koloni. U centru grada podršku im je dao gradonačelnik Zoran Vinković i predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac. Bivši radnici "Đakovštine", koji traže isplatu otpremnina u ukupnom iznosu od 26 milijuna kuna, od utorka prosvjeduju ispred ulaza u bivšu tvrtku u šatoru nazvanom "vladin logor" koji su ogradili bodljikavom žicom.

BLATO - Na prigodnoj svečanosti u Blatu danas je u rad puštena obnovljena procrpna stanica "Veprijak" čime je ujedno i započelo obilježavanje pola stoljeća javne vodoopskrbe na zapadnom dijelu otoka Korčule. Kako je istaknuo direktor "Vodovoda Blato" Rade Kaštropil, procrpna stanica "Veprijak" u potpunosti je rekonstruirana u građevinskom, strojarskom i elektro dijelu. Vrijednost radova, u što je uključeno i povezivanje s crpilištem Studenac, iznosi sedam milijuna kuna. Poduzeće "Vodovod Blato" pitkom vodom opskrbljuje domaćinstva i gospodarstva na području korčulanskih općina Vela Luka, Blato, Smokvica, naselje Čaru te turistička naselja i uvale cijelog zapadnog dijela otoka Korčule.

ZAGREB - Jedna je djevojka poginula, a jedna je zadobila ozljede opasne za život u teškoj prometnoj nesreći noćas oko ponoći kada je BMW zagrebačke oznaka na autocesti A4 kod čvora Popovec naletio na kamion, doznaje se u zagrebačkoj policiji. U BMW-u, koji je vozio 21-godišnjak, bile su tri djevojke mlađe od 20 godina i još jedan mladić. U sudaru je poginula jedna od djevojaka, jedna je zadobila ozljede opasne za život, a još dvoje putnika je ozlijeđeno, dok su vozač BMW-a i 40-togodišnji vozač kamiona srbijanskih oznaka prošli neozlijeđeni. Uzrok nesreće nije utvrđen, a za sada nije poznato je li mladi vozač BMW-a bio pod utjecajem alkohola ili droga. Svi ozlijeđeni prevezeni su na liječenje u zagrebačku Kliničku bolnicu Dubrava.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙