FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 8. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

U prigodi obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je čestitku svim građanima Republike Hrvatske. „S ponosom se sjećamo dana 8. listopada 1991. kada je Republika Hrvatska proglasila svoju neovisnost. Tom odlukom naša je država stvorila trajan temelj za slobodan razvoj za sve svoje građane. Uskoro međunarodno priznata, Hrvatska je postala odgovoran sudionik međunarodnih odnosa, članica UN-a i brojnih drugih međunarodnih organizacija. Dan našeg osamostaljenja proslavili smo pod teretom agresije i djelomične okupacije. Hrvatski su branitelji u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu očuvali našu slobodu i neovisnost. Njihovo junaštvo i spremnost na žrtvu razlog su naše trajne zahvalnosti i poštovanja", navodi predsjednik Josipović. U svojoj čestitci također podsjeća kako je "dvadeseta godišnjica osamostaljenja naše Domovine prigoda da se sjetimo svih naših heroja koji su u našu slobodu uložili svoje živote i zdravlje, svoja znanja i sposobnosti, hrabrost i poštenje. U protekla dva desetljeća naša je Hrvatska, unatoč brojnim teškoćama i pogreškama, ostvarila zapažen razvoj i napredak. Članstvo u NATO savezu i završetak pregovora o članstvu u Europskoj uniji ponajbolje svjedoče o tome. Nakon dvadeset godina naše državnosti, pred nama su novi izazovi. Hrvatsku moramo izgraditi kao suvremenu i uspješnu europsku državu mira, slobode, demokracije i ljudskih prava. Solidarnost i pravda te snažan gospodarski razvoj pretpostavke su našeg uspjeha. Svi naši građani, posebno oni koji obnašaju odgovorne dužnosti imaju obavezu i čast da predanim radom grade takvu europsku Hrvatsku i promiču nacionalne interese naše Domovine", poručuje predsjednik Republike.

VUKOVAR

Knjiga "Sunčica" urednice Marije Slišković, koja donosi iskaze četrnaest žena iz Hrvatske zatočenih tijekom Domovinskog rata nad kojima je počinjen zločin silovanja, predstavljena je večeras u Pastoralnom centru Sv. Bono. Ratni zločini silovanja žena u Hrvatskoj su dosad prešućivani i neprocesuirani, a hrvatska država nije vrednovala žrtvu silovanih žena, rekla je urednica Marija Slišković. Istaknula je da je tragična činjenica da su žrtve silovanja i danas, 20 godina nakon ratnih događaja, ostale i dalje žrtve, a silovatelji nekažnjeni. Uz Mariju Slišković o knjizi "Sunčica", tiskanoj u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), govorili su predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak, te žrtve Snježana Maljak i Ružica Erdelji, koje su svjedočile o zločinu silovanja počinjenom nad njima 1991. godine.

ZAGREB

Moliereovom predstavom "Škrtac" u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život" večeras je u kazalištu "Vidra" počeo 7. BIT (Blind in Theatre), u svijetu jedini festival slijepih, koji se, u organizaciji kazališta "Novi život", održava do 13. listopada. Tijekom festivalskih dana "na daskama koje život znače" nastupit će osim hrvatskih i kazališne skupine iz SAD-a, Velike Britanije, Slovenije, Srbije, Grčke i Njemačke. Pokrovitelj toga međunarodnog festivala je hrvatska Vlada i u svojstvu izaslanika premijerke Jadranke Kosor otvorio ga je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekavši da su vrata ministarstva kojemu je na čelu širom otvorena za sve udruge koji se brinu za osobe s invaliditetom. Istaknuo je da, bez obzira na teška vremena, ni za jednu lipu nisu smanjena proračunska sredstva za osobe s invaliditetom te da se nada da će one doskora biti izjednačene u mogućnostima s osobama bez invaliditeta kroz niz projekta koje je, podsjetio je, pokrenula njegova prethodnica, a sadašnja premijerka, Jadranka Kosor. Festival je ostvaren uz novčanu potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva kulture, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba, a osnovnu djelatnost kazališta "Novi život" financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Uspjeh festivalu su tako zaželjeli i državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen rekavši da je riječ o jedinstvenoj kazališnoj priredbi te da je kazalište "Novi život" doista preraslo okvire amaterskoga kazališta po svojim velikim uspjesima i na festivalima profesionalnih kazališta.

ZAGREB

Ruski mladi dirigent Aleksej Bogorad dobitnik je prve nagrade 5. međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić koje je večeras završilo u Zagrebu. Drugu nagradu osvojio je Kan Chun Wong iz Singapura, a treća nagrada pripala je mađarskom dirigentu Robertu Farkasu. Uz diplome natjecanja, nagrađenima Fond Lovro i Lilly Matačić dodijeljuje novčane nagrade - prvonagrađenom 7 000 eura, drugoplasiranome 5 000, a trećemu 3 000 eura. Nagradu Hrvatskog društva glazbenih umjetnika dobio je Aleksej Bogorad, a nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje tumačenje skladbe Licitarsko srce K. Baranovića Robert Farkas. U drugom i trećem krugu natjecanja bilo je 16 mladih dirigenata, a od hrvatskih dirigenata u drugi krug plasirao se Filip Pavišić. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata organizira Fond Lovro i Lilly Matačić s ciljem promicanja djela jednog od najvećih hrvatskih dirigenata. Fond je utemeljen 1987. godine, a prvo natjecanje održano je 1995. godine, 10 godina nakon Matačićeve smrti. Natjecanje je pratio simfonijski orkestar HRT-a a u organizaciju je bila je uključena i Koncertna direkcija Zagreb.

PULA

Svečanom praizvedbom plesne predstave "Samice" redatelja i koreografa Matije Ferlina na tekst Jasne Žmak večeras je počela nova sezona u pulskom Istarskom narodnom kazalištu. Prepuno kazalište u Puli oduševljeno je pozdravilo deseteročlanu glumačku ekipu u kojoj su Csilla Barath-Bastajić, Lada Bonacci, Jadranka Đokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Dijana Vidušin, Ana Vilenica, Romina Vitasović, Silvio Vovk i Vedran Živolić. Kako je Matija Ferlin kazao nakon predstave, želja je bila tom predstavom potaknuti publiku na nova razmišljanja o poimanju kazališta kroz jezik tijela. Riječ je zapravo o svojevrsnu eksperimentu u kojemu je autor Ferlin s još deset glumaca svoje koreografsko znanje i iskustvo želio pretočiti na područje scenskoga govora, jezika i glumačke izvedbe općenito. Osim u ulozi redatelja i koreografa, suautora teksta i kostima Ferlin se na praizvedbi "Samica" pojavio i kao izvođač. Inače, predstava je priča o dekadenciji devet žena aristokratskih manira i navika, koje žive zaglavljene u nepoznatu budućem prostoru i vremenu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙