FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

SPLIT - Trodnevna regionalna vježba za suzbijanje moguće ekološke krize na moru pod nazivom "Adriatic 11" počela je danas u Splitu, a sudjeluju predstavnici Hrvatske, Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore i Albanije te predstavnici europskih institucija koje reagiraju na iznenadno onečišćenje mora. Prva dva dana vježbe, kako je najavljeno, održat će se seminar na kojem će se raspravljati o preventivnim mjerama zaštite Jadranskog mora od ekološke ugroze. Završnog dana, u četvrtak, održat će se pokazna vježba na temelju scenarija po kojem je u Jadranu eksplodirao strani tanker iz kojega je u more iscurilo 150 metara prostornih nafte. Vježbu organizira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom obrane i pod pokroviteljstvom Kraljevine Norveške. Državni tajnik za more Mario Babić istaknuo je na otvorenju da tijekom godine našim Jadranskim morem prođe više od 7000 tankera koji prevoze materijal koji može izazvati ekološku ugrozu. "Prema statistici koju provodi Međunarodna pomorska organizacija i međunarodna osiguravateljska organizacija Lloyd, na 2000 tankera jedan se izgubi, što znači da, statistički gledano, postoji velika opasnost od onečišćenja Jadranskog mora i od havarija", rekao je Babić.

LOVAS - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno križa na mjestu negdašnjega minskog polja na ulaz u Lovas obilježena je 20. godišnjica pogibije i ranjavanja mještana u minskome polju u koje su ih pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba natjerali 18. listopada 1991. Na današnji dan, prije 20 godina, pošto su okupirali Lovas, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba prisilno su odveli "na čišćenje" minskog polja 51 Hrvata iz Lovasa. U tom okrutnom zločinu poginuo je 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno. Vijence su podno križa položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina poginulih Lovašana te mnoga izaslanstva. Na komemoraciji su bili i predstavnici hrvatskoga veleposlanstva iz Beograda, predstavnice beogradske mirovne udruge "Žene u crnom" te Fonda za humanitarno pravo. Molitvu za poginule i nestale Lovašane u Domovinskom ratu predvodio je župnik Željko Grigić, a misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela predvodit će vinkovački župnik, mons. Tadija Pranjić. U Domovinskom ratu ubijeno je i poginulo 87 Lovašana, što je 5,5 posto Hrvata koji su do Domovinskog rata živjeli u tome mjestu. Nestalima se vodi još dvoje Lovašana.

VARAŽDIN - Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK), đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića jutros je počelo 43. plenarno zasjedanje HBK koje se održava do 20. listopada u Varaždinu. U pozdravnom govoru nadbiskup Marin Srakić najavio je da će tijekom sjednice biskupi posvetiti pozornost poruci biskupa HBK prigodom izbora zastupnika u Hrvatski sabor, pastoralno-pravnim odredbama o prilozima za mise, teološko-pastoralnim naglascima Papinih govora te Sinodi biskupa, prijedlogu smjernica i delegatima HBK. Na početku sjednice predsjednik HBK pozdravio je nadbiskupa Maria Robeta Cassarija, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. "Molimo da on osobno još jednom prenese izraze odanosti i zahvalnosti Svetom Ocu Benediktu XVI. za njegov nezaboravni posjet našoj Crkvi i domovini Hrvatskoj", rekao je msgr. Srakić. Pozdravljajući članove HBK, predsjednik je pozdravio i odsutnoga Dražena Kutlešu, biskupa koadjutora porečkoga i pulskoga, o čijem su imenovanju, kako je rekao, doznali jučer. "Pozdravljamo i - čestitamo sa željom da ga Gospodin prati darom."

ZAGREB - Na 7. Sajmu stipendija, koji se održava sutra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja, svoje će studijske programe, stipendije i druge obrazovne usluge predstaviti 44 izlagača iz devet zemalja. Na Sajamu će učenici, studenti i ostali zainteresirani moći saznati sve o stipendijama te o mogućnostima studija u Hrvatskoj i inozemstvu, a organizatori očekuju da će se putem programa predstavljenih na Sajmu dodijeliti više od 7.700 stipendija za studij u Hrvatskoj te 1.600 stipendija za studij u inozemstvu. Među najznačajnijim novostima koje donosi ovogodišnji Sajam organizatori najavljuju predstavljanje Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske kao prve Zemlje partnera Sajma. Britanski obrazovni sustav poznat je po svojoj izvrsnosti diljem svijeta, a posjetitelji ovogodišnjeg Sajma stipendija imat će priliku razgovarati s britanskim izlagačima i bivšim stipendistima britanskih obrazovnih institucija, ističe Institut za razvoj obrazovanja u priopćenju.

ZAGREB - Zbog puknuća magistralnog vrelovoda na križanju Ulice grada Chicaga i Miševečke ulice, potrošači HEP-Toplinarstva u naseljima Središće, Zapruđe, Sopot, Utrine, Sloboština, Travno, Dugave, Jakuševec, Siget i Trnsko, neće sutra imati grijanja i tople vode od 6 sati ujutro do kasnih popodnevnih sati, kada se očekuje završetak sanacije puknuća, priopćilo je danas HEP-Toplinarstvo. Bez toplinske energije bit će približno 30 tisuća kućanstava, a HEP-Toplinarstvo moli sve potrošače koji neće imati grijanja i tople vode za strpljenje i razumijevanje. Navodi kako je uzrok puknuća magistralnog vrelovoda u Novom Zagrebu njegova starost (približno 30 godina), te oštećenje vrelovodne cijevi zbog utjecaja soli i agresivnih sredstava kojima se tretiraju prometnice. Svi pripremni radovi na sanaciji puknuća vrelovodne cijevi obavit će se u noći s utorka na srijedu, kako bi obustava isporuke toplinske energije trajala što kraće, ističu iz HEP-Toplinarstva.

OSIJEK - Županijski sud u Osijeku proglasio je danas 61-godišnjega Vjekoslava Rebića krivim za ubojstvo 57-godišnje supruge Anke i 85-godišnje majke Rozalije Rebić te ga osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina. Optužnica ga je teretila da je 9. kolovoza ove godine u kuhinji podstanarskog stana u Srijemskoj ulici u Osijeku, nakon svađe, suprugu Anku nekoliko puta ubo kuhinjskim nožem, od čega je umrla, a zatim je istim nožem nekoliko puta ubo te ubio i majku Rozaliju, koju je supruga zvala u pomoć. Na današnjoj glavnoj raspravi, nakon koje mu je izrečena nepravomoćna presuda, Rebić je priznao krivnju za oba ubojstva te je izrazio žaljenje i kajanje. Rekao je kako ga je, pošto ih je posjetila vlasnica stana i upozorila na dug za stanarinu, supruga počela vrijeđati te da ga je i pljusnula, nakon čega je iz sudopera uzeo nož te ubio nju i majku, a zatim se prijavio policiji. Sudsko vijeće zaključilo je kako su prikupljenim materijalnim dokazima i iskazima svjedoka i sudskih vještaka te priznanjem okrivljenika nedvojbeno utvrđena dva kaznena djela ubojstva.

TROGIR - Žar cigarete kriv je za tragediju koju je u prvim satima ponedjeljka izazvao požar u Trogiru u kojem su poginule dvije žene, izvijestila je danas splitska policija. Požar je planuo u ponedjeljak oko 2,30 sati u stanu obiteljske kuće u centru Trogira, a desetak vatrogasaca vatru je ugasilo oko 4 sata. Policija je nakon očevida isključila tehničke uzroke požara kako se u početku mislilo, te je izjavila kako uzrok požara žar, najvjerojatnije od cigarete. U požaru su smrtno nastradale majka i kći Marija J. (64) i Petra J. (28). Tijela su prevezena na Odjel patologije Kliničkog bolničkog centra ((KBC) Split gdje će se obaviti obdukcija kako bi se utvrdilo jesu li žene nastradale od dima kojeg je prouzročio požar.

ZAGREB - Jutros u 7,20 sati s telefonske govornice dojavljeno je da je u zgradi zagrebačkog Općinskog građanskog suda podmetnuta eksplozivna naprava, a policijski stručnjaci utvrdili su da je riječ o lažnoj dojavi. U Palaču pravde, u Ulici grada Vukovara 84, izišao je protueksplozijski odjel PUZ-a i pretražio teren, a nalaz je bio negativan, rečeno je Hini u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ).

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙