FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 16. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

VUKOVAR - Komemorativnim skupom ispred spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u vukovarskoj četvrti Borovu naselju, danas je obilježena 20. godišnjica pogibije general bojnika Blage Zadre (1944.-1991.). "Blago Zadro istinski je heroj Vukovara i Domovinskog rata", rekao je na komemorativnom skupu potpredsjednik Vlade Petar Čobanković dodajući kako je Zadro bio "običan čovjek, koji se ni po čemu nije izdvajao od drugih, ali se među prvima odazvao pozivu dr. Franje Tuđmana i postao jednim od najvećih junaka Domovinskog rata". Čobanković se osvrnuo i na srbijanske optužnice, rekavši kako je "minimum minimuma" koji mora biti ugrađen u izgradnju daljnje suradnje Hrvatske i Srbije da se Srbija odrekne prava da sudi za ono što se dogodilo na području Republike Hrvatske. "Moramo čuvati uspomenu na Domovinski rat, na to najsvjetlije doba u cijeloj hrvatskoj povjesti. Hrvatska mladost mora znati da je ova zemlja rođena u krvi i da smo slobodu najskuplje platili", poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić na skupu kojemu su nazočni bili i članovi obitelji Blage Zadre, njegovi suborci iz 204. vukovarske brigade, predvođeni posljednjim ratnim zapovjednikom Brankom Borkovićem, članovi izaslanstva općine Grude iz Zadrine rodne Hercegovine. Ove godine izostala je nazočnost članova Zapovjedno-stožerne škole HV-a "Blago Zadro".

VUKOVAR - Posljednji zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković izrazio je u Vukovaru čuđenje odnosom Ministarstva obrane i Hrvatske vojske prema obilježavanju 20. obljetnice pogibije generala Blage Zadre koja je danas obilježena na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, a kojoj, suprotno tradiciji iz prošlih godina, nije bilo nazočno izaslanstvo Zapovjedno-stožerne škole HV-a "Blago Zadro". "Smatrao sam da su te protokolarne stvari na državnoj razini riješene, ali očito nisu. Tražit ću od odgovornih odgovornost za ovakvo ponašanje prema osobama koje su ipak stvorile Hrvatsku vojsku i dale joj temelj", poručio je Borković. Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić nije želio komentirati izostanak izaslanstva Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" rekavši tek kako za razlog treba pitati ministra obrane, a ne njega. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Ivan Kovačić izjavio je novinarima kako nema saznanja o razlozima nedolaska izaslanstva škole "Blago Zadro", ali kako se može pretpostaviti "da se politika umješala i ovdje".

SLAVONSKI BROD / SIBINJ - U općini Sibinj u Brodsko-posavskoj županija danas se održavaju izvanredni izbori za načelnika, a do 11 sati na izbore je izašlo 690 (10,25 posto) od ukupno 6440 birača. To je znatno slabiji odaziv u odnosu na uobičajeni odaziv birača na prethodnim izborima, kazao je Stjepan Kukura, predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva. Birači u općini Sibinj na ovim izborima biraju kandidate s deset lista. Na prethodnim lokalnim izborima tamošnji birači načelnika su birali s četiri liste. Zajedničku koalicijsku listu imaju SDP i HNS, samostalno na izbore su izašli HSS, HDSSB, HDZ, HSP, HSP dr.Ante Starčević, HSU, HSLS i dvije nezavisne liste. Nositelji nezavisnih lista su Dario Dujček i Kristijan Kolarec. Današnji izbori u općini Sibinj održavaju se zbog ostavke dosadašnjeg načelnika Ivice Batinića (HSS). Batinić je ostavku podnio sredinom kolovoza dok je bio u pritvoru zbog sumnji na malverzacije državnim zemljištem u poslovnoj zoni Slobodnica.

VUKOVAR - Dvadeset od četrdeset i četvero hrvatskih branitelja čija se imena nalaze na srbijanskoj optužnici za ratne zločine, susrelo se danas u Vukovaru sa zagrebačkim braniteljem Krešimirom Krsnikom te potpisalo punomoći da ih pravno zastupa. Prema riječima hrvatskog branitelja iz Vukovara Tomislava Josića, jednog od optuženih sa srbijanske optužnice, Zakon o ništetnosti, čije se izglasavanje nalazi na dnevnom redu Hrvatskog sabora, neće pomoći braniteljima. "Nama ne znaći ništa ako smo sigurni u Hrvatskoj a izvan nje se ne smijnemo maknuti. Preostaje nam jedino ovaj problem pokušati riješiti pravnim putem", kazao je Josić. "Postoji sporazum između dvaju državnih odvjetništva. Nastojat ćemo se prilagoditi tom sporazumu i probleme riješavati ili preuzimanjem progona u Hrvatskoj ili da gospoda iz Srbije, ako imaju dodatnih pitanja, dođu ovdje", izjavio je novinarima Krsnik nakon sastanka s braniteljima.

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će biti održano ročište o istražnom zatvoru, na kojemu će biti odlučeno hoće li bivši premijer Ivo Sanader ostati u Remetincu ili će biti pušten da se brani sa slobode. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je danas da će odvjetnički tim zatražiti da se Sanadera, koji će prisustvovati ročištu sutra u 11 sati, pusti na slobodu jer smatraju da više nema uvjeta za njegov pritvor. "Vidjet ćemo stajalište USKOK-a, odnosno što će tražiti te kako će i po kojim osnovama zahtijevati da se produlji pritvor. Mi ćemo tražiti da ga se pusti na slobodu jer smatramo da više nema uvjeta za pritvor", izjavila je Sloković. Što se tiče jamstva, kaže kako još uvijek nisu u cijelosti odlučili hoće li ići na tu soluciju ili ne, no ipak dodaje da je to najvjerojatnija mogućnost. Ipak o tome kao i o visini jamčevine više će se znati sutra, kazala je Sanaderova odvjetnica.

Sanader je u zatvoru u Remetincu od 18. srpnja ove godine.

ZAGREB - Bivšeg premijera Ivu Sanadera danas je u zatvoru u Remetincu posjetio njegov prijatelj predsjednik regionalnog parlamenta Tirola Herwig Van Staa koji je novinarima nakon susreta izjavio kako vjeruje da je Sanader nevin, ali i da nije siguran da će imati pravedno suđenje. "Nisam siguran, ali se nadam da će tako biti", rekao je Van Staa te dodao da sa mnogima u Europi, koje zanima situacija sa Sanaderom, prati što se događa oko sudskog procesa bivšem hrvatskom premijeru. Također je rekao kako se, prema onome što objavljuju hrvatski mediji, stječe dojam da u slučaju Sanader nije izvjesna presumpcija nevinosti. Van Staa je izrazio čuđenje što Ivo Sanader nije u zatvorskoj ćeliji sam nego je dijeli s drugim zatvorenicima, što nije, kaže, uobičajeno u Europi. Upitan o čemu su razgovarali, odgovorio je kako je Sanaderu važan ulazak Hrvatske u EU te zbog toga ne želi reći ništa što bi pristupanje Hrvatske moglo otežati. Sanader se ujedno nada, rekao je Van Staa, da će biti slobodan do početka sudskog procesa.

OSIJEK - Nepoznati razbojnik sinoć je oko 20 sati, uz prijetnju vatrenim oružjem, opljačkao kladionicu u osječkom naselju Sjenjak, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Muškarac, u dobi od 20 do 25 godina, uz prijetnju pištoljem, od djelatnice je otuđio više tisuća kuna, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu. Razbojnik, visine oko 180 cm, mršavije građe i rošavog lica, bio je odjeven u plave traperice, crvenu majicu s plavom kapuljačom te bijele tenisice. Protiv razbojnika, za kojim se traga, slijedi kaznena prijava.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙