FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

PULA

Ravnatelj pulske Opće bolnice dr. Lems Jerin novinarima je rekao da predsjednik Ladonje Plinio Cuccurin provodi harangu protiv pulske bolnice te najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Cuccurina za kvalifikaciju da se u bolnici zapošljava po političkoj liniji. "Iznenađen sam neviđenom harangom koju Cuccurin provodi protiv bolnice i njegovim komentarima oko podataka iz redovnog izvještaja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s početka godine. Čudi me da se netko tako može igrati s bolnicom", rekao je Jerin jučer popodne na konferenciji za novinare ustvrdivši da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ladonje iznesen niz netočnih ili pogrešno interpretiranih podataka. Neke propuste na koje ukazuje HZZO u svojem zadnjem izvješću pulska bolnica je već uklonila, na što je, istaknuo je, HZZO odgovorio pozitivno. Pulska Opća bolnica jedina u Hrvatskoj ima zaposlenog kliničkog farmakologa, troškovi za lijekove na popisu HZZO-a 11 posto su manji od prosjeka, a i dani bolničkog liječenja po pacijentu manji su od hrvatskog prosjeka, rekao je. "Nije jednostavno svaki put specifične i vrlo skupe lijekove, poput citostatika, dobavljati na javnom natječaju. Posebice to nije jednostavno kad se pojedinim dobavljačima duguje znatan novac", istaknuo je Jerin koji je najavio i skoro proširenje hitnog bolničkog prijema sa sadašnjih 285 na 776 četvornih metara u prostoru nekadašnjeg odjela transfuzije, za čije će se uređenje utrošiti dva milijuna kuna.

ZAGREB

Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, u čijoj će se konkurenciji do 25. rujna u zagrebačkom Kinu SC, prikazati tridesetak najnovijih filmskih uradaka odabranih s aktualne eksperimentalne scene, otvoren je sinoć u Kinu Studentskoga centra. Sedmi 25 FPS počeo je projekcijama fimova iz prvog natjecateljskog programa, "Ni u ludilu!", koji se bavi vidljivim i skrivenim značenjima slike, a posjetitelji su pozvani da nakon toga u polukružnoj dvorani &TD-a pogledaju svjetlosno-filmsku instalaciju Anthonyja McCalla "Svjetlost koja opisuje stožac". Prigodom otvorenja organizatori su se prisjetili autora eksperimentalnog filma koji su umrli od prošlog izdanja festivala, Jordana Belsona, Roberta Breera, Georgea Kuchara, Owena Landa (Georgea Landowa), Adolfasa Mekasa, Barta Vegtera i Toma Gotovca. Njihove radove mogli ste dosad gledati na festivalu, gledat ćemo ih i dalje, pa i ove godine, rekla je Mirna Belina, koja je, sa Sanjom Grbin i Marinom Kožul, selektorica i organizatorica festivala. Natjecateljski program podijeljen je u pet tematskih cjelina, "Ni u ludilu!", "Putanje, refleksije", "Upute za putopisca", "Role" i "Nezatvoreno svjetlo", a najbolje filmove nagrađivat će dva festivalska žirija. Uz stalne programe, "Konkurencija", "Žiri predstavlja", "Hrvatski fokus" i "Expanded Cinema", ove je godine uveden i jedan novi - "Kino 16", u okviru kojega će se prikazati osam filmova srednjeg metra, koje je teško svrstati u poznate žanrovske kategorije. Svi programi festivala su besplatni.

ZAGREB

Izložba radova tridesetak finalista i pobjednika ovogodišnjeg nacionalnog festivala fotografije u Rovinju Photodays 2011 otvorena je sinoć u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu. U MUO izlažu 32 autora čiji su radovi ocijenjeni najboljima među sedam tisuća pristiglih fotografija i nakon izložbe bit će uvršteni u stalni fundus Muzeja. Ove je godine svoje radove prijavilo 560 autora. "Ovo je drugi put da Muzej za umjetnost i obrt predstavlja suma sumarum rovinjskih Photodaysa i ujedno primjer sjajne ideje koja se oformila u jednu izuzetno kvalitetnu realizaciju", kazao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović otvarajući izložbu. Direktor festivala Denis Redić zahvalio se ljudima iz MUO-a što su među prvima prepoznali "naum i misiju festivala", naglasivši kako je riječ o društveno odgovornom, a nikako komercijalnom festivalu, čija je jedina misao vodilja promidžba fotografije. Voditeljica zbirke novije fotografije MUO-a Dubravka Osrečki Jakelić napomenula je da ta izložba, osim što predstavlja rovinjski festival u Zagrebu, za MUO ima još jednu vrlo značajnu funkciju, a ta je da su fundusu muzeja pridodani novi autori. Fotografski festival Rovinj Photodays cjelogodišnji je projekt popularizacije fotografske umjetnosti čija je svrha vrednovanje radova i doprinosa u fotografiji te isticanja recentnih značajnih postignuća. Izložba je otvorena do 16. listopada, nakon čega nastavlja put po muzejima i galerijskim prostorima najvećih hrvatskih gradova a prva joj je postaja Rijeka.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙