FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Kampanja pod nazivom "Godina njemačkog jezika u Hrvatskoj 2011./2012." kojom se želi potaknuti učenje njemačkoga jezika u Hrvatskoj, posebice među mladim ljudima tijekom ove školske i akademske godine, najavljena je sinoć na konferenciji za novinare u zagrebačkome kazalištu Gavelli. Službeno su početak kampanje najavili veleposlanici triju zemalja njemačkoga govornog područja - Savezne Republike Njemačke dr. Bernd Fischer, Republike Austrije Jan Kickert te Švicarske Konfederacije Denis Knobel, a potporu hrvatskoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa toj kampanji posvjedočio je ministar Radovan Fuchs. Kako je rečeno, mjesto početka kampanje nije odabrano slučajno već se poklapa s gostovanjem bečkoga "Burgtheatra" koji će večeras u "Gavelli" izvesti predstavu po romanu "Slika Doriana Graya" Oscara Wildea. Veleposlanici Fischer, Kickert i Knobel istaknuli su da postoje brojni razlozi zbog kojih učenje njemačkoga jezika u Hrvatskoj treba intenzivirati, a tek neki od njih su da je njemački najrasprostranjeniji materinski jezik u Europi, jedan je od tri radna jezika u Europskoj uniji, Hrvatsku godišnje posjeti više od dva milijuna turista s njemačkoga govornog područja, a i sve veći dio gospodarske suradnje Hrvatske je sa zemljama njemačkoga govornog područja.

LEPOGLAVA - Podjelom diploma 9. generaciji polaznica Škole lepoglavske čipke, u Lepoglavi je sinoć zatvoren 15. međunarodni festival čipke.

Diplome je primilo deset polaznica škole. U četiri dana trajanja festivala, koji je ove godine bio posvećen zajedničkim europskim korijenima prostoručne čipke, posjetitelji su mogli u izložbenim prostorima na nekoliko lokacija u gradu razgledati primjerke kako lepoglavske čipke uvrštene na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine i dobitnice brojnih svjetskih priznanja, tako i čipke iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta. Predstavljena je bila čipka iz Hvara, Paga, Svete Marije, Trga kraj Ozlja, Sikirevaca i Splita te Rusije, Mađarske, Slovenije, Estonije, Španjolske, Njemačke, Italije i Belgije. Kroz izložbene je prostore, prema riječima direktora Festivala Mirka Varovića, prošlo između šest i sedam tisuća posjetitelja, koji su imali priliku preko anketnih listića birati najljepšu čipku. Prvo je mjesto prema odabiru posjetitelja osvojila lepoglavska čipka, drugo estonska, a treće mjesto paška čipka.

ZLATAR - Desetogodišnja Tia Pikija iz Novog Marofa proglašena je najboljom interpretatoricom na jubilarnom 40. Festivalu dječje kajakvske popevke održanome u nedjelju navečer u zlatarskoj Sokolani, a u sklopu kulturne manifestacije Dani kajakvske riječi Zlatar 2011. Polufinalistica Supertalenta Tia Pikija osvojila je festivalski kristalni zvončić za pjesmu „Gibanica“, dok su nagradu za najboljiu skladbu dobili učenici OŠ Augusta Cesarca iz Krapine za popevku „Živim v najlepšem kraju“. Na festivalu su pjevači - učenici s kajakavskog govornog područja izveli 19 novih popevki uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a, pod ravnanjem Siniše Leopolda. Maestro Leopold ujedno je primio festivalsku plaketu povodom 40. godišnjice Festivala dječje kajkavske popevke, a isto priznanje zlatarski gradonačelnik Miroslav Kopjar uručio je i maestru Silviju Glojnariću, rođenom Zlatarščaninu. Dani kajkavske riječi u Zlataru nastavljaju se sljedeći tjedan nizom kulturnih i zabavnih priredbi sve do 2. listopada.

(Hina) xnl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙