FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 29. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor nastavit će danas zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o trgovini, a razmotrit će i paket tzv. mirovinskih zakona, najavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks na kraju jučerašnje saborske sjednice. Cilj predloženih izmjena i dopuna Zakona je unaprjeđenje i djelatnosti trgovine kao važne gospodarske djelatnosti, usklađivanje odredaba zakona o radnom vremenu prodavaonica s odlukom Ustavnog suda i sprječavanje nelojalne konkurencije i sive ekonomije. Uvodi se niz novina radi jednostavnosti postupka i otklanjanja administrativnih zapreka pa se tako briše odredba koja se odnosi na obvezu Ministarstva da u postupku izdavanja lokacijske dozvole određuje posebne uvjete za obavljanje trgovine u određenim vrstama prodajnih objekata, proširuje krug osoba koje mogu obavljati djelatnost trgovine i na pravne osobe (udruge, zadruge, ustanove i slično). Također, uvodi se mogućnost prodaje robe i usluga u prostorima kulturnih, sakralnih, obrazovno-pedagoških, znanstvenih, javnih ustanova i slično. Predloženim zakonom propisuje se jednaka obveza vezana uz problematiku stavljanja robe na tržište za robu proizvedenu u Hrvatskoj.

DUBROVNIK

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Dubrovačko -neretvanske županije i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić priopćenjem je reagirao na jučerašnji saborski aktualni sat u kojem je saborska zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica pozvala inspekciju Ministarstva uprave da izvrši nadzor nad službama grada Dubrovnika i grad Dubrovnik prekršajno prijavi. U priopćenju se između ostalog ističe da do ovoga trenutka u grad Dubrovnik nije došla nikakva prekršajna prijava te kako je od posljednjeg nalaza inspekcije prošlo deset mjeseci. „Uvjereni smo kako je Ministarstvo uvidjelo da grad Dubrovnik posluje sukladno zakonu i pozitivnim pravnim propisima te da se nepravilnosti u radu ispravljaju“, ističe u priopćenju Vlahušić, te dodaje kako su početkom studenoga 2010. godine službenici Ministarstva uprave obavili uvid, a potom 24. studenoga dostavili gradu Dubrovniku nalaz inspekcije po kojem su utvrđene manje nepravilnosti koje su s vremenom otklonjene i o čemu je Ministarstvo obaviješteno dopisom od 24. siječnja i 28. ožujka ove godine.

PULA

U Puli je sinoć svečano otvoren 5. hrvatski endokrinološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem koji je okupio više od 300 stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije te predavače iz Velike Britanije, SAD-a i Kanade. Predsjednica Hrvatskog endokrinološkog društva i kongresa dr. Željka Crnčević-Orlić na otvorenju je istaknula kako endokrinologija zadire u mnoga javnozdravstvena pitanja te da su endokrinološka istraživanja "u velikom zamahu, napose u genetici, molekularnoj biologiji, sociologiji i neurobiologiji". "Kongres ima smisla samo ako podigne svijest o endokrinološkim temeljnim spoznajama te omogući učinkovitiju prevenciju i liječenje, odnosno boljitak i pojedinca i društva", naglasila je Željka Crnčević-Orlić. Pozdravivši sudionike, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora Željko Metelko je ocijenio kako je kongres vrlo bitan jer, među ostalim, omogućuje uspostavu veza te izmjenu iskustava s vodećim endokrinolozima. Interniste, nutricioniste, dijabetologe, kardiologe, kirurge i ostale sudionike kongresa pozdravio je i izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića Izet Aganović.

OSIJEK

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u petak će biti izvedena prva ovosezonska premijera povijesne drame „Prolaznici“ Damira Petričevića u režiji Borne Baletića, izvijestio je sinoć na večerašnjoj konferenciji za novinare intendant HNK Božidar Šnajder. Konferencija je održana u "Eurodomu", novoj poslovnoj zgradi podignutoj na mjestu gdje su se u povijesti grada Osijeka odigrali mnogi događaji koji su našli mjesto u drami osječkog književnika Petričevića. On je i svoje likove „prošetao kao prolaznike kroz vrijeme i prostor" od samo stotinjak četvornih metara. Tu se nalazilo stratište za razbojnike, zločince, ali su stradali i nevini, poput postolarova sina koji je pogubljen krivo optužen za krađu, a umro je radije nego da oda ime svoje ljubljene kod koje je proveo noć. Njegov je otac na mjestu pogubljenja postavio križ, a poslije, 1780., ondje je izgrađena kapelica posvećena nesretnoj ljubavi mladića i plemkinje, koju su Osječani posebno voljeli. Kapelica je prije izgradnje zgrade „Eurodoma“, prije nekoliko godina, premještena na obližnje mjesto kako ne bi stradala u gradnji. U blizini raskrižja gdje se događa priča „Prolaznika“ nalazi se i poznati osječki crveni "fićo" kojega je 1991. samljeo tenk bivše JNA. Intendant Šnajder je istaknuo kako je upravo originalno ispričana osječka priča razlog što je konferencija održana izvan zgrade HNK. Uglavnom, kazao je redatelj Borna Baletić, duše iz prošlosti i sadašnjosti na neobičan se način susreću u predstavi i govore o svojim životima.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙