FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB/KAPOSVAR

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić, nakon danas održanog prvog ročišta za prometnu nesreću u Mađarskoj, izjavio je da je uvjeren da su mnoge stvari koje su se iznosile u javnosti sada razjašnjene i kako je vidljivo da je tijekom cijelog postupka govorio istinu. Na Županijskom sudu u Kaposvaru održano je prvo ročište u slučaju prometne nesreće u kojoj je 8. siječnja prošle godine na autocesti prema Budimpešti sudjelovao Radimir Čačić. "Drago mi je da su ovom ročištu imali prilike prisustvovati i mediji i uvjeren sam da su mnoge stvari koje su se iznosile u javnosti sada razjašnjene i kako je vidljivo da sam tijekom cijelog postupka govorio istinu", stoji u Čačićevoj pisanoj izjavi upućenoj medijima. Čačić je zahvalio mađarskom pravosuđu na korektnom vođenju postupka i ponovno izrazio veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo. "Iznos obeštećenja obitelji stradalih bit će određen kroz redovni postupak, a ukoliko se to pokaže neadekvatnim sigurno ću se i osobno uključiti u taj proces", izjavio je Čačić nakon ročišta. Optužnica tereti Čačića za izazivanje teške prometne nesreće koja se dogodila 8. siječnja prošle godine na autocesti prema Budimpešti. On je svojim Chryslerom naletio na Škodu koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica ozljeda zadobivenih u toj nesreći dva dana kasnije preminuo je njezin suprug Gyoergy Liptak (60), dok je njezina majka Imrene Antal (81) umrla 10-ak dana poslije u bolnici.

ZAGREB

Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) na sjednici koju je održalo danas u Zagrebu donijelo je odluku da će za centralnu kampanju za parlamentarne izbore izdvojiti tri milijuna kuna i da će u 8. izbornoj jedinici koalirati sa Zelenom strankom, rekao je glavni tajnik stranke Nenad Matić. "Predsjedništvo je odlučilo da će za centralnu kampanju uzeti neku od marketinških agencija te da će za to izdvojiti tri milijuna kuna koje će pokriti kreditom kod komercijalne banke", izjavio je za Matić večeras za Hinu. "Predsjedništvo je dalo odobrenje da HSS koalira sa Zelenom strankom s kojom je suradnja za sad dogovorena u 8. izbornoj jedinici, a ostavljena je mogućnost da te dvije stranke koaliraju i u drugim izbornim jedinicama", rekao je Matić.

SPLIT

Nositelj svih lista Hrvatske građanske stranke (HGS) u svim izbornim jedinicama u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima bit će predsjednik stranke i splitski gradonačelnik Željko Kerum, najavio je danas potpredsjednik HGS-a Jure Šundov, splitski dogradonačelnik. Kako je Šundov rekao na Radio Splitu, "stranka procjenjuje da je Kerum kao osoba poznata svima u Hrvatskoj, da je prepoznat u javnosti" te da je "to marketinški dovoljno". HGSS će ustanoviti liste u svih 11 izbornih jedinica, rekao je Šundov Hini i dodao da će Kerum biti nositelj na svih 11 lista. Željko Kerum (51) za splitskog je gradonačelnika izabran 2009. kao nezavisni kandidat. U prvom izbornom krugu 17. svibnja 2009. osvojio je 47,21 posto glasova, a u drugom 31. svibnja 2009. osvojio je 58,42 posto glasova i pobijedio protukandidata Ranka Ostojića iz SDP-a. U rujnu 2009. Kerum je utemeljio Hrvatsku građansku stranku (HGS) u kojoj je izabran i za predsjednika.

ZADAR

Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) danas su u strukovnoj školi "Vice Vlatkovića" svečano otvorili Solarni edukacijski centar i županijski Info-centar za energetsku efikasnost. U suradnji sa strukovnom školom Solarni edukacijski centar (SEC) bavi se praktičnom izobrazbom o solarnoj tehnologiji, a zajednički ga financiraju županija i UNDP, uz potporu nizozemske vlade, s ukupnom 360.000 kuna. Centar dijeli prostor s Info-centrom za energetsku efikasnost (EE info-centar), šesti takav centar u Hrvatskoj osnovan u sklopu nacionalnog programa energetske učinkovitosti koji provodi UNDP u ime hrvatske vlade. U info-centru građani mogu besplatno dobiti korisne obavijesti o tome kako mogu uštedjeti novac koristeći se sunčevom energijom i drugim energetski učinkovitim tehnologijama. „Ta dva centra na jednom mjestu dobar su primjer kako UNDP promiče 'zeleno gospodarstvo' ne samo zauzimanjem za učinkovitiju primjenu energije i borbom protiv klimatskih promjena nego i potporom solarnoj industriji koja se brzo razvija, i koja može potaknuti nove 'zelene poslove'“, rekla je koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton. “Upravo takav oblik suradnje i novčanih potpora trebale bi prepoznati u prvom redu primorske županije", rekao je župan Stipe Zrilić.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙