FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Saborski zastupnici jutros su raspravili prijedlog izmjena Zakona o medicinskim proizvodima, kojim se kvaliteta i sigurnost medicinskih proizvoda u Hrvatskoj usklađuje s europskim propisima. Po predloženim zakonskim odredbama, kako je rekao državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem, Agencija za lijekove i medicinske proizvode ubuduće bi raspolagala podacima o svim hrvatskim proizvođačima medicinskih proizvoda kao i zastupnicima stranih proizvođača u Hrvatskoj. Naime, nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji sve pravne i fizičke osobe koje proizvode, odnosno izrađuju medicinske proizvode bit će obvezne podnijeti zahtjev za upis u očevidnik proizvođača medicinskih proizvoda koji vodi Agencija radi upisa u europsku bazu podataka za medicinske proizvode (EUDAMED). Istodobno, kako je rekao Golem, dopustio bi se i promet medicinskim proizvodima i tvrtkama čije sjedište nije u Republici Hrvatskoj. Zakonskim izmjenama, kako je izvijestio Golem, predviđeno je i usklađivanje termina pa tako primjerice "stomatologa" zamjenjuje "doktor dentalne medicine". Prijedlog je dobio potporu Kluba HDZ-a i Kluba SDP-a.

ZAGREB

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izjavio je danas da je taj odbor utvrdio kako glavni ravnatelj policije Olive Grbić nije naložio prisluškivanje SDP-ovog zastupnika Slavka Linića, niti praćenje i prisluškivanje poduzetnika Slavka Šelebaja. „Prihvaćeno je izvješće radne skupine koja je obavila nadzor u Ministrstvu unutarnjih poslova i operativno telekomunikacijskom centru te su utvrdili kako nije bilo prisluškivanja zastupnika Slavka Linića kao ni prisluškivanja i praćenja Vladimira Šelebaja“, rekao je Ostojić, dodajući kako je to i zaključak njegovog odbora. SDP-ov zastupnik Slavnko Linić Odboru je podnio predstavku tvrdeći da iza anonimne prijave protiv njega za ratno profiterstvo stoji vrh MUP-a i policije, odnosno ministar Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Oliver Grbić. Poduzetnik Vladimir Šelebaj je u pismu ministru Karamarku naveo kako ga prisluškuju Grbić i njegova (Šelebajova) bivša supruga Dijana Čuljak jer ga žele opljačkati.

ZAGREB

Udruga Mobbing osudila je s nevjericom i zgražanjem jučerašnje obraćanje visokog državnog dužnosnika Vladimira Šeksa saborskoj zastupnici Gordani Sobol u Saboru, ustvrdivši da je takvo ponašanje, koje šteti časti, ugledu i dostojanstvu osobe, u svjetskoj literaturi opisano kao zlostavljanje na radnom mjestu, odnosno mobbing. "Ne čudi stoga niti odbacivanje prijedloga Zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu u ovom sazivu Sabora, jer visoki državni dužnosnici i saborski zastupnici sve češće svojom retorikom i vrijeđanjem jedni drugih daju sliku o tome da niti ne znaju razliku između civiliziranog sukoba mišljenja i sukoba koji šteti ugledu, časti i dostojanstvu", ističe predsjednica Udruge mobbing Jadranka Apostolovski. Dodaje kako bi saborske zastupnice i zastupnici bilo koje stranke ili opcije trebali svojom retorikom, uljuđenošću i dobrom komunikacijom pružati primjer građankama i građanima koji su ih izabrali i koji ih plaćaju. Udruga Mobbing je nevladina udruga koja, kako se navodi, štiti pravo na rad u uvjetima gdje neće biti ugroženo ničije dostojanstvo.

ZAGREB

Klub HDSSB-a danas je zatražio od vlade da Hrvatskom saboru predloži zakon o obeštećenju radnika Đakovštine u iznosu od 30 milijuna kuna kojima bi se isplatile otpremnine za 350 radnika te tvrtke u stečaju, a koji su u štrajku. Zahvalivši predsjedniku Sabora Luki Bebiću što mu je omogućio da u Saboru progovori o teškom stanju 350 radnika Đakovštine, Zoran Vinković je kazao da HDSSB "nema lažnu brigu o radnicima niti prolijeva krokodilske suze kako je to jučer rekao sada nedostajući potpredsjednik Sabor Vladimir Šeks". Vladu je prozvao kao najodgovorniju za probleme Đakovštine, kako zbog 32 posto udjela u toj tvrtki koje posjeduje u ime države, tako i jer je, kako je rekao, po političkoj liniji održavala nesposobnu Upravu Đakovštine i "dala zeleno svjetlo za sumnjive kredite". Vinković, gradonačelnik Đakova, rekao je da prvi zahtjev za održavanjem sastanka s ministrom poljoprivrede datira još iz siječnja prošle godine, upitavši koliko vremena treba vladi i resornom ministarstvu da shvate ozbiljnost situacije. "Ukradeno žito je samo zrno pijeska u pješčaniku. Ovdje je riječ o milijunima za koje su zakinuti radnici", poručio je, dodavši da je krah Đakovštine nastupio još tijekom pretvorbe i privatizacije te da postoje sumnje u ratno profiterstvo.

ZAGREB

Nekadašnji čelnik koprivničke Podravke Darko Marinac i predsjednik uprave tvrtke City Express Boris Vidić uhićeni su zbog navodnih malverzacija vezanih uz koprivničku prehrambenu tvrtku, a kako se doznaje pod sumnjom policije i USKOK-a su još neke osobe. Marinčev odvjetnik Ante Madunić potvrdio je Hini da su njegovog branjenika sinoć uhitili istražitelji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) te da je već jutros iznio detaljnu obranu u USKOK-u. O sadržaju Marinčeva iskaza nije želio govoriti, no potvrdio je da se njegova branjenika i još neke osobe tereti za navodne nezakonitosti vezane uz Podravku. Neslužbeno se doznaje da je među osumnjičenima i privedenima predsjednik uprave tvrtke City Express Boris Vidić, a neki mediji objavili su da su ponovno uhićeni i bivši član uprave Podravke Saša Romac i suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat kojima se, zajedno s Marincem, bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i još nekoliko osoba sudi na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju Spice, zbog pokušaja nezakonitog preuzimanja Podravke koja je pritom navodno oštećena za 400 milijuna kuna. Mediji nagađaju da se u najnovijoj antikorupcijskoj akciji bivše čelnike Podravke sumnjiči za primanje 17 milijuna kuna mita od Horvata i da je isplata išla preko Vidićeve tvrtke. U USKOK-u i policiji za sada se nisu mogle dobiti nikakve informacije.

ZAGREB

Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) zahtjeva od predsjednika Republike i zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića da do 18. studenoga, Dana sjećanja na Vukovar, ispravi nepravdu te da Mili Dedakoviću i Branku Borkoviću dodjeli činove generala, a različite djelatnike koji su nezasluženo primili činove poziva da ih se odreknu te da ih vrate. UBIUDR smatra kako je sramotno i žalosno da bivši zapovjednici vukovarske obrane, koji su bili na čelu legendarne 204. vukovarske brigade u Domovinskom ratu Mile Dedaković-Jastreb i Branko Borković-Mladi Jastreb nemaju zaslužene vojne činove. Udruga u današnjem priopćenju napominje da je prigodom obilježavanja 20. obljetnice te postrojbe potrebno istaknuti kako je 204. vukovarska brigada najzaslužnija za obranu Vukovara i cijele Hrvatske.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙