FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KUTA - Najmanje 43 osobe su ozlijeđene, od kojih pet teško, u potresu magnitude 6 po Richteru koji je u četvrtak pogodio područje 100 kilometara jugozapadno od indonezijskog otoka Balija, objavio je američki Instuitut za geofizike (USGS) a prenosi CNN. Potres je na Baliju prouzročio materijalnu štetu i izazvao je paniku među stanovništvom, osobito među turistima koji ondje borave na odmoru. Zbog djelomičnog oštećenja krova jedne bolnice, odande je evakuirano nekoliko desetaka pacijenata. Potres se dogodio na dubini od 61 km, a osjetio se na 40 km dugom području južne obale Balija. Indonezija se nalazi u području tzv. Pacifičkog vatrenog prstena. Radi se o pojasu vulkana koji okružuje Tihi ocean. Tu se nalazi 40 posto svih aktivnih vulkana.

NIKOZIJA - Tri osobe usmrtila je u četvrtak u Banašu sirijska vojska koja je upala u taj grad u pokrajini Idleb, zahvaćen bombardiranjem teškim topništvom i sukobima, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Postrojbe "sirijske vojske uz potporu tenkova i oklopnih vozila za prijevoz postrojbi krenuli su u četvrtak u napad na grad Banaš", objavio je Opservatorij u priopćenju. Tri muškaraca ubijena su u tim vojnim operacijama, prema Opservatoriju, koji također izvješćuje o "napadu vojske na selo Taum, istočno od Banaša". Po podacima UN-a, u sukobima u Siriji poginulo je više od 2.900 ljudi od početka narodne pobune sredinom ožujka.

LONDON - Nove libijske vlasti moraju hitno prekinuti proizvoljna uhićenja i zlostavljanje zatočenika, što su naslijedili od svrgnutog režima, objavila je organizacija Amnesty International u izvješću od četvrtka. "Bez odlučne i hitne akcije, postoji realna opasnost da se neke tendencije iz prošlosti ponove", izjavila je Hasiba Hadž Sahraui, pomoćnica direktorice Amnesty International za Bliski istok i Sj. Afriku. Izvješće se temelji na zaključcima izaslanstva te organizacije koje je ispitalo približno 300 zatvorenika u 11 kaznionica u područjima Tripolija i Zavije i u drugim dijelovima Libije između 18. kolovoza i 21. rujna. Tijekom tog razdoblja paravojne snage povezane s Nacionalnim prijelaznim vijećem (NTC), ustanicima koji su svrgnuli Moamera Gadafija, uhitile su najmanje 2500 osoba u Tripoliju i Zaviji, većinom bez uhidbenog naloga i ikakvog nadzora sudskih vlasti. Sudski postupci ukinuti su od veljače na libijskom istoku te nakon kolovoza na zapadu.

SARAJEVO - Policija u Bosni i Hercegovini svakog mjeseca uhiti ili kazneno prijavi najmanje stotinu osoba zbog različitih kaznenih djela povezanih s drogom, objavile su u četvrtak banjalučke "Nezavisne novine". Prema podacima iz niza različitih policijskih agencija koje djeluju u BiH, od početka 2010. zbog posjedovanja ili preprodaje droge kazneno je obrađeno gotovo 900 osoba, a u učestalim policijsim akcijama pronalazi se sve više narkotika namijenjenih ilegalnoj prodaji. Glasnogovornica banjalučke policije Gospa Arsenović potvrdila je kako je u proteklih nekoliko mjeseci u tom gradu zaplijenjena rekordna količina od 80 kilograma marihuane te manje količine kokaina i indijske konoplje.Pri tom je uhićena 21 osoba. Granična policija BiH zbog pokušaja krijumčarenja droge preko granice od siječnja do rujna kazneno je prijavila 46 osoba.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙