FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KABUL

NATO-ve snage u Afganistanu (ISAF) priopćile su u subotu da su odbile najjači koordiniran napad od 2009. u ratu koji se vodi protiv njih u istočnoj pokrajini Paktiki, uz granicu s Pakistanom, ubivši 25 pobunjenika. U petak, na 10. obljetnicu početka američke intervencije u Afganistanu, 7. listopada 2001., napadnuto je nekoliko NATO-vih položaja u okruzima Gormalu, Sarobiju i Barmalu, objavio je ISAF. Najmanje 25 pobunjenika ubijeno je u zračnim napadima i u pucnjavi, a jedan je ISAF-ov vojnik lakše ranjen u eksploziji autobombe, tristotinjak metara od napadnutog borbenog položaja, rekao je glasnogovornik NATO-vih snaga. Pokrajina Paktika, kao i susjedne Host i Paktia, uporišta su mreže Hakani, povezane s talibanima, koju Amerikanci smatraju najaktivnijom pobunjeničkom skupinom u Afganistanu i organizatorom nekoliko zadnjih spektakularnih napada, među kojima i napada na američko veleposlanstvo sredinom rujna.

WASHINGTON

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama ocijenio je u petak da dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za mir trima ženama potvrđuje da je važno omogućiti pristup žena odgovornim dužnostima. "Tri žene dobitnice Nobelove nagrade nisu samo primjer odlučnosti i snažne osobnosti, već i činjenice da svi dobivamo ako ženama omogućimo pristup odgovornim dužnostima", rekao je Obama odgovarajući na tu temu nakon susreta s tuniskim premijerom Bedžijem Kaidom Esebsijem u Washingtonu. "Zemlje i civilizacije koje poštuju doprinos žena na kraju nužno postižu bolji uspjeh nego one koje to ne čine", istaknuo je Obama, i sam dobitnik Nobelove nagrade prije dvije godine. Ugledna nagrada dodijeljena je u petak liberijskoj predsjednici Ellen Johnson-Sirleaf, njezinoj sunarodnjakinji i aktivistkinji Leymah Gbowee i Jemenki Tawakol Karman, koja se istaknula u "arapskom proljeću".

PEKING

Najmanje 35 ljudi, od kojih su većina bili studenti, poginulo je u sudaru automobila s autobusom na autoputu u sjevernoj Kini, javili su u subotu državni mediji. Automobil se zaletio u autobus u petak poslijepodne u gradu Tianjinu nedaleko od Pekinga, navodi novinska agencija Xinhua. U nesreći je ozlijeđeno 19 osoba. Autobus, koji se prevrnuo od siline naleta automobila, prevozio je 55 putnika među kojima veliki broj studenata. Prema službenim podacima, u prometnim nesrećama u Kini prošle je godine poginulo najmanje 65.000 ljudi, a ozlijeđeno je 254.000.

DAMASK

Sirijska vojska ubila je najmanje osam osoba pucajući u petak na prosvjednike protiv predsjednika Bašara al-Asada u Damasku i Homsu, a ubijen je i jedan od vođa kurdske oporbe, izvijestili su u petak aktivisti. Aktivist za ljudska prava Rami Abdel-Rahman izjavio je agenciji Reuters da su tri prosvjednika stradala u predgrađu Damaska Douma, jedan u gradu Zabadani blizu libanonske granice, a četvorica u naselju Bab Sbaa, dijelu Homsa. Dodao je da je u posljednjem napadu na prosvjednike koji zahtjevaju više političkih sloboda još najmanje 25 ozlijeđenih. U valu nasilja na istoku zemlje ubijen je kurdski političar Mišal al-Tamo, a nepoznati napadači pritom su ranili i njegova sina. Tamo, koji je ove godine pušten iz zatvora, bio je član Sirijskog nacionalnog savjeta, novoosnovane koalicije oporbenih stranaka. Agencije ocjenjuju da bi njegovo ubojstvo moglo izazvati nove masovne prosvjede u kurdskom dijelu Sirije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙