FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

WASHINGTON - Izrael je "sve više izoliran" na Bliskom istoku zbog Arapskog proljeća i "doista je važno napraviti sve što je potrebno kako bi se pomoglo ponovnoj uspostavi odnosa sa zemljama poput Turske ili Egipta", kazao je u nedjelju američki ministar obrane Leon Panetta. Panetta je potvrdio kako nema nikakve sumnja u to da je Izrael i dalje vojno superioran. "No pitanje koje treba postaviti i na koje treba odgovoriti jest je li dovoljno održati vojnu prednost ako ste na putu izolacije u diplomatskoj areni", rekao je Panetta obraćajući se novinarima u zrakoplovu kojim leti u Izrael u sklopu svoje bliskoistočne turneje. On je dodao kako "u izvanrednom trenutku za Bliski istok, dok se na njemu događaju brojne promjene, nije dobro za Izrael da bude sve više izoliran" a to je ono što se upravo događa. Panetta će se naći s izraelskim i palestinskim čelnicima u ponedjeljak prije nego li krene u posjet Egiptu te na sastanak NATO-a u Bruxellesu tijekom tjedna. Američki ministar obrane u ponedjeljak bi se trebao sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Ehudom Barakom te također s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, nekoliko dana uoči postavljanja zahtjeva za prijemom Palestine u Ujedinjenim narodima.

ANKARA - Oko 5000 ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Kureciku, na jugoistoku Turske u pokrajini Malatyi, protiv odluke turske vlade da na tom mjestu postavi radar proturaketnog štita NATO-a, objavili su u ponedjeljak mediji. Okupljeni na poziv nevladinih organizacija i oporbenih političkih stranaka, prosvjednici su osudili skorašnje postavljanje tog sustava koji bi trebao štititi od eventualne raketne prijetnje iz Irana, istaknula je informativna postaja NTV. Govornici su se okomili na vladajuću stranku Pravde i razvoja optužujući je da je "popustila imperijalističkim" pritiscima SAD-a. Radar će biti operativan krajem godine. Iran je kritizirao njegovo postavljanje, rekavši da se njime podižu napetosti u regiji.

DAKA - Posebni bangladeški sud za ratne zločine u ponedjeljak je optužio prvu osobu za zločine počinjene tijekom rata za neovisnost 1971. godine. Delavar Husein Sajedi, 71-godišnji član najveće islamističke stranke u zemlji, Džamat-e-Islamije, optužen je za genocid, silovanje i progone po vjerskoj osnovi. Sudac Nizamul Hak je pročitao 20 točaka optužnice po kojima se Sajedi tereti u prepunoj sudnici u Daki. Međunarodni sud za ratne zločine u Bangladešu, koji se tako naziva iako se radi o domaćem sudu, uspostavljen je prije godinu dana na poticaj premijerke Šeike Hasine, trijumfalno izabrane za šeficu vlade krajem 2008. godine. Rađanje Bangladeša predstavlja posljednju fazu podjele Britanskog carstva u južnoj Aziji. Prvo su u kolovozu 1947. nastale neovisne države Indija i Pakistan, koji je bio razdvojen na dva dijela: zapadni i istočni. U trećem ratu Indije i Pakistana 1971., istočni Pakistan je uz indijsku potporu proglasio neovisnost i nazvao se Bangladešom. Vlada premijerke Hasine procjenjuje da je u tom krvavom sukobu živote izgubilo tri milijuna ljudi. Mnoge od njih ubili su Bangladešani koji su surađivali s pakistanskomm vojskom.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙