FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz najavio je da će suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba biti ubrzano no nije potvrdio kako je razlog tome navodno loše Mladićevo zdravstveno stanje. "Tužiteljstvo će učiniti sve što može kako bi suđenje bilo ekspeditivno. U dogledno vrijeme podnijet ćemo podneske radi ubrzanja postupka", izjavio je Brammertz kako ga u utorak citira sarajevski "Dnevni avaz".Na izravan upit ovog lista koji raspolaže neslužbenim informacijama da je Mladić lošeg zdravlja te da je ono u proteklim danima dodatno pogoršano Brammertz nije odgovorio pojašnjavajući kako su takva pitanja u nadležnosti tajništva ICTY-a. Mladićev beogradski odvjetnik Miloš Šaljić u ponedjeljak je u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug ustvrdio kako je njegov branjenik obolio od upale pluća te je stoga navodno prebačen u bolnicu.

YANGON - Mianmarska državna televizija najavila je u utorak oslobađanje više od 6.300 "zatvorenika" u toj zemlji, ne navodeći jesu li među njima politički zatvorenici. Prva oslobađanja predviđena su za srijedu. Državno povjerenstvo za ljudska prava koje je vlada osnovala prošli mjesec, zatražilo je prije nekoliko sati u službenom glasilu da se oslobode "zatočenici savjesti", odgovarajući na pozive međunarodne zajednice u tom smislu. Sjedinjene Države, Europska unija i mianmarska demokratska oporba traže oslobađanje oko 2.000 političkih zatvorenika - političkih aktivista, odvjetnika, umjetnika i novinara - kako bi vlada dokazala da je iskrena u provedbi najavljenih političkih reforma. To je uostalom i nužan preduvjet za ukidanje gospodarskih i političkih sankcija uvedenih Mianmaru koncem 1990-ih.

PEKING - Kina je u utorak, na dan dolaska ruskog premijera Vladimira Putina u Peking, objavila da je zaključila gospodarske i trgovinske ugovore s Rusijom čija ukupna vrijednost premašuje 7 milijarda dolara. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su čelnici dviju zemalja potpisali 16 ugovora vrijednih više od 7 milijarda dolara "na polju prijenosa tehnologija, istraživanja, razvoja i razvoja rudnih bogatstava". Putin, koji predvodi izaslanstvo sa 160 članova, treba stići u utorak rano poslijepodne u Peking, gdje će se sastati s predsjednikom Hu Jintaom i kolegom, premijerom Wen Jiabaom. Dvije velesile imaju snažne gospodarske veze, napose na energetskom polju: Rusija je najveći proizvođač ugljena, nafte i zemnog plina u svijetu, a Kina najveći potrošač energije. Kina je 2010. bila najveći trgovački partner Rusije.

TAURANGA - Nasukavanje teretnog broda za prijevoz kontejnera u turističkom zaljevu Novog Zelanda "najteža je pomorska ekološka katastrofa" u povijesti zemlje, rekao je u utorak novozelandski ministar okoliša Nick Smith. Iz broda je već iscurilo 130 do 350 tona goriva, a ako mu oplata pukne, 1.700 tona nafte moglo bi ugroziti greben Astrolabe, poznat po bogatstvu flore i faune, 22 km od grada Taurange, na Sjevernom otoku. Ispumpavanje nafte koje je tijekom vikenda bilo ubrzano zbog najave oluje, u utorak je protjecalo u teškim uvjetima, uz petmetarske valove i jak vjetar. Zbog naftne mrlje već je uginuo velik broj ptica. Pingvini i kormorani čiste se od nafte u centrima za njegu životinja. Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) ističe da će "idućih 24-28 sati biti presudni".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙