FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BOSTON

Američke vlasti uhitile su u srijedu američkog državljanina, sljedbenika Al Kaide, kojeg sumnjiče da je namjeravao plastičnim eksplozivom postavljenim u bespilotne zrakoplove oštetiti ili razoriti Pentagon i Kongres u Washingtonu. Američki državljanin, 26-godišnji Rezwan Ferdaus osumnjičen je i da je tehničkim sredstvima pokušao pomoći Al Kaidi izvesti napad na američke vojnike u inozemstvu, a uhićen je u Framinghamu u blizini Bostona nakon višemjesečnog tajnog praćenja. Državna odvjetnica u Bostonu Carmen Ortizt rekla je da Ferdaus dugo planirao počiniti nasilna djela protiv SAD-a, uključujući napade na Pentagon i Kongres ali da je taj plan osujećen, zahvaljujući radu FBI-a i brojnih drugih agencija. "Naš glavni cilj je zaštiti naciju od terorizma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti", rekla je tužiteljica i dodala da javnost treba razumjeti kako Ferdausovo ponašanje nije odraz određene kulture, zajednice ili vjere.

DŽAKARTA

Zrakoplov s 18 putnika i članova posade koji je u četvrtak ujutro proglašen nestalim, srušio se na otoku Sumatri, na sjeverozapadu Indonezije, priopćilo je ministarstvo prometa. Casa 212 s 15 putnika i tri člana posade, poletio je iz Medana, na sjeveru Sumatre, u 7.18 sati po lokalnom vremenu i trebao je stići u susjednu pokrajinu Aceh u 8 sati. "Zrakoplov se srušio u četvrtak ujutro pokraj planine Bohoroka, sjeverozapadno od Medana", dodaje čelnik za zrakoplovstvo u tom ministarstvu, Herry Bakti. Spasilačke ekipe stigle su na mjesto nesreće. Zasad nema izvješća o mogućim preživjelima.

LJUBLJANA

Bonitetna agencija Fitch snizila je kreditni rejting Slovenije za jednu razinu, s AA na AA-, prenijeli su slovenski mediji. Fitch je druga svjetska agencija koja je u posljednje vrijeme za jednu razinu spustila ocjenu boniteta slovenskih državnih obveznica, nakon što je to prošlog tjedna učinila agencija Moody's. I Fitch je poput Moody'sa kao glavne razloge za smanjivanje kreditne ocjene naveo stanje u slovenskim bankama koje trebaju dokapitalizaciju, te upitnu provedbu reformi potrebnih za stabilizaciju javnih financija. Mirovinska reforma za stabiliziranje stanja javnih financija koju je predviđala dosadašnja slovenska vlada, a koja je odbijena na referendumu u lipnju ove godine, znak je upitne dugoročne održivosti slovenskog sustava javnih financija, ocijenio je analitičar agencije Fitch Chris Pryce.

HONG KONG

Burza, škole, velik dio javnog prijevoza i brojna poduzeća u Hong Kongu bili su u četvrtak ujutro zatvoreni zbog prolaska tajfuna Nesata koji je ovaj tjedan na Filipinima odnio 35 života, po najnovijim informacijama. Opasnost od tajfuna podignuta je tijekom noći na 8. stupanj (na desetstupanjskoj ljestvici) zbog jakog vjetra i kiše praćene olujom. Najmanje tri osobe ozlijeđene su kada se na njih srušilo drvo i građevinska skela, izvijestio je javni radio RTHK. Nesat je u četvrtak ujutro bio oko 350 km južno/jugoistočno od Hong Konga, ali će, po posljednjim predviđanjima, zaobići taj grad i njegovu okolicu i uputiti se prema kineskom otoku Hainanu i Guangzhouu, na jugu Kine. Autobusne i trajektne linije su u prekidu, kao i lučke usluge. Ulice su puste, a vlasti zbog 8. stupnja opasnosti preporučuju da ljudi ostanu kod kuće.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙