FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 2. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

BERLIN

Zamjenik čelnika Kršćanske socijalne unije (CSU), jedne od triju stranaka koalicije desnog centra Angele Merkel, u nedjelju je izjavio da bi Grčkoj možda bilo bolje da napusti euro zonu ukoliko ne poboljša fiskalno zdravlje zemlje. Izlazak Grčke iz euro zone bila bi posljednja spasonosna mjera i Grčka bi se možda lakše oporavila izvan monetarnog bloka, kazao je Alexander Dobrindt za Deutchlandfunk radio. "Mislim da je to jedno od rješenja. Ako želimo da Grčka ponovo postane ekonomski stabilna i konkurentna, to se mora učiniti izvan euro zone", ocijenio je Dobrindt.

MOSTAR

Šest osoba je poginulo, a dvije su teško povrijeđene iz prenatrpanog osobnog vozila koje se u subotu navečer izravno sudario s autobusom u istočnoj Bosni, potvrdili su iz službenog izvora. U trenutku nesreće oko 21.45 sati na magistralnoj cesti nedaleko grada Kalesije u vozilu marke Ford Orion se nalazilo osam osoba, izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije Miralem Malkić. Na licu mjesta poginuli su dvojica muškaraca (vozač i suvozač), a na putu do Sveučilišno-kliničkog centra Tuzla preminula je jedna beba, dijete od sedam godina i jedna žena. Nekoliko sati kasnije u bolnici je podlegla jedna ženska osoba. Još jedna žena i dijete iz istog automobila zadobili su ozljede opasne po život i nalaze se na odjelu Intenzivne njege tuzlanske bolnice. Do nesreće je došlo kada je osobno vozilo iz neutvrđenih razloga prešlo na drugi kolnički trak te se izravno sudarilo s autobusom u kojemu su bili atletičari iz kluba Srpski soko iz Zvornika.

TRIPOLI

Stotine boraca pristiglo je iz cijele Libije da zauzmu Tripoli, ali u glavnom gradu, u rukama protu-Gadafijevaca unazad više od mjesec dana, sve više stanovnika umornih od borbi i pucnjave usred grada, zahtijeva odlazak naoružanih ljudi. Zauzimajući Bab al-Aziziju, glavni stožer Moamera Gadafija u Tripoliju, borci novih libijskih vlasti okončali su 41 godinu vladavine "vođe", koji je još uvijek u bijegu, ali njihov ostanak u glavnom gradu danas je prijetnja za stabilnost, ocjenjuju stanovnici Tripolija. Neki dužnosnici NTC-a pozvali su borce da se vrate u svoje gradove ali drugi smatraju da je njihovo prisustvo još uvijek potrebno za sigurnost grada. "To je realna zabrinutost ali ne možemo ostaviti prazan prostor" u osiguranju grada i poslati ih kućama, tvrdi Džalal al-Galal, glasnogovornik NTC-a. "Ništa se ne smije napraviti na brzinu. Otići će, trenutno razgovaramo o datumima i uvjetima tog povlačenja", istaknuo je al Galal u razgovoru s AFP-om u nedjelju.

GARDEZ

Devet afganistanskih vojnika smrtno je stradalo u subotu u eksploziji talibanske mine ručne izrade pri prolazu njihova vozila na jugoistoku Afganistana, objavile su u nedjelju vlasti. Do napada je došlo u okrugu Zurmat, u pokrajini Paktija, sasvim blizu granice s Pakistanom, u čijim se pograničnim zonama nalaze pozadinske baze talibana. "Bomba skrivena na cesti uništila je vozilo vojske, devet vojnika je smrtno stradalo a četiri ih je ranjeno", objasnio je Rohulah Samun, glasnogovornik uprave pokrajine Paktije koja je optužila talibane da su izveli taj napad. Policija je objavila kako je najmanje 20 talibana ubijeno u subotu u istoj pokrajini tijekom zajedničke operacije afganistanskih i međunarodnih snaga.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙