FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 1. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

DŽAKARTA

Osamnaest putnika i članova posade zrakoplova koji se srušio u četvrtak u džungli na otoku Sumatra pronađeno je mrtvo u subotu, objavile su u indonezijske spasilačke službe.

"Dvije ekipe sišle su helikopterima na mjesto nesreće i potvrdile da je 18 osoba iz zrakoplova mrtvo", izjavio je na televiziji Sunarbowo Sandi, direktor operacija pri indonezijskoj agenciji za potragu i spašavanje. Spasioci su u subotu stigli na otok Sumatru gdje se pao avion. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja zbog lošeg vremena, ekipa sastavljena od 8 osoba uspjela je nadletjeti mjesto nesreće helikopterom. U stradalom avionu kompanije Nusantara Buana Air nalazilo se četiri člana posade i 14 putnika, među kojima četvero djece. Letjelica Casa C-212 koju je proizveo Airbus military, podružnica EADS, poletjela je u četvrtak ujutro iz Medana, na sjeveru Sumatre. Nusantara Buana Air nalazi se na crnoj listi zrakoplovnih kompanija kojima je zabranjen let u EU zbog nedostatnih sigurnosnih mjera.

ADEN

Jemenski ogranak Al Kaide preuzeo je u subotu odgovornost za smrtonosne napade izvršene na dan kada je jedan od njenih zapovjednika, Anvar al-Avlaki, ubijen u napadu američke bespilotne letjelice. U priopćenju koje prenosi francuska agencija AFP, Al-Kaida preuzima odgovornost za niz napada izvršenih na jugu ove zemlje, ali ne spominje al Avlakija koji je poginuo u petak u zračnom napadu istočno od Sane. Al Kaida u Jemenu tvrdi da je ubila 130 jemenskih vojnika 14. rujna u napadu na garnizon u Zindžibaru, dva jemenska vojnika 11. rujna i deset vojnika 12. rujna, prenosi AFP.

WASHINGTON

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je ubojstvo militanta Anvara al-Avlakija u petak u Jemenu kao "još jednu značajnu prekretnicu" u naporima da se porazi al Kaida i dokaz da ta organizacija i njeni saveznici nigdje neće naći sigurno utočište. Avlaki, kojeg je američka obavještajna služba identificirala kao "vođu za vanjske operacije" jemenskog krila al Kaide, ubila je bespilotna letjelica CIA-e u Jemenu, rekli su dužnosnici SAD-a. Al-Avlaki, američki državljanin rođen u Novom Meksiku, koji je godinama bio imam džamije u Falls Churchu kraj Washingtona, povezan je s pokušajem bombaškog napada AQAP-a na američki putnički zrakoplov na letu za Detroit na Božić 2009. i smatran je vođom jednog od najaktivnijih ogranaka Al Kaide posljednjih godina.

ISLAMABAD/WASHINGTON

Sjedinjene Države su u petak pokušale ublažiti napetosti poručivši Pakistanu, u kojem se razbuktavaju protuamerički prosvjedi, da neće slati kopnene postrojbe u napade na položaje militanata u Sjevernom Waziristanu.Prosvjedi vjerskih organizacija i stranaka izbili su u nekoliko pakistanskih gradova dan nakon što su pakistanski politički čelnici zajednički odbacili optužbe SAD-a da Islamabad podržava teroriste.Viši dužnosnik SAD-a je agenciji Reuters u petak rekao da neće biti američkih vojnika na terenu u Pakistanu što je, rekao je, poručeno i Pakistancima. Obama je rekao u petak kako će SAD nastaviti vršiti pritisak na Pakistan da čini više kako bi suzbio militante smještene u njegovim graničnim područjima istodobno održavajućo obavještajnu suradnju s Islamabadom.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙