FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

YANGON - Nacionalna liga za demokraciju mianmarske oporbene čelnice Aung Suu Kyi izrazila je u četvrtak nezadovoljstvo ograničenošću amnestije koju je proglasila vlada, naglašavajući da će dosta političkih zatvorenika i dalje ostati iza rešetaka. Službeni mianmarski izvori proteklih dana najavljivali su da će biti oslobođeno više od 6.300 zatvorenika, u jednoj od najzatvorenijih zemalja svijeta koja se počinje otvarati nakon pola stoljeća čelične vladavine. Sjedinjene Države, Europska unija i mianmarska demokratska oporba traže oslobađanje oko 2.000 političkih zatvorenika - političkih aktivista, odvjetnika, umjetnika i novinara - kako bi vlada dokazala da je iskrena u provedbi najavljenih političkih reforma. SAD, Europa i Australija poručile su da je to preduvjet ukidanja gospodarskih i političkih sankcija uvedenih Mianmaru koncem 1990-ih koje su bacile na koljena zemlju.

KUTA - Potres magnitude 6 stupnjeva po Richteru, koji je u četvrtak je pogodio obalni dio indonezijskog otoka Balija prouzročio je materijalnu štetu i izazvao je paniku među stanovništvom, osobito među turistima koji ondje borave na odmoru a zasad nema informacija o ozlijeđenima. Potres se dogodio na dubini od 61 km, a osjetio se na 40 km dugom području južne obale Balija, objavio je američki geofizički institut USGS. Centar za upozorenja o tsunamiju, sa sjedištem na Havajima, objavio je kako se neće objaviti upozorenje o opasnosti od većih valova. Inonezijski seizmmološki centar je izvijestio da je magnituda potresa bila 6,8 stupnjeva, a dubina samo dva kilometra te da je mogućnost pojave tsunamija minimalna. Zbog djelomičnog oštećenja krova jedne bolnice, odande je evakuirano nekoliko desetaka pacijenata.

TOKIO - U Tokiju su otkrivena područja s neznatno povišenim stupnjem radijacije, a u Yokohami je otkriveno postojanje radioaktivnoga stroncija, sedam mjeseci nakon nesreće u nuklearnoj tvornici u Fukushimi, što je potaknulo zabrinutost stanovnika udaljenijih i gusto naseljenih dijelova Japana. Nuklearna elektrana Daiichi, u ožujku oštećena u potresu i tsunamiju, ispustila je u atmosferu određenu količinu radijacije koju su "raznijeli" vjetrovi, kiša i snijeg u području istočnoga dijela Japana. Gradski oci najnaseljenije tokijske stambene četvrti Setagaya, od tvornice Daiichi udaljene 150 km, objavili su kako su radioaktivna područja otkrivena na pločnicima u blizini škola. Izmjerena je radijacija od 2,7 mikrosiverta na sat, što je više nego u nekim dijelovima oko same elektrane. U gradu Funabashiju, nedaleko od Tokija skupina stanovnika je u jednome parku izmjerila radijaciju od 5,8 mikrosiverta po satu. Japanske vlasti su početkom tjedna objavile kako razina radijacije izmjerena u radijusu od 20 km oko elektrane Daiichi iznosi između 0,5 i 64,8 mikrosiverta po satu. Odande je prije nekoliko mjeseci evakuirano oko 80.000 stanovnika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙