FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 2. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

MANCHESTER - Kriza eurozone prijetnja je globalnoj ekonomiji i europski čelnici moraju žurno djelovati kako bi ojačali svoje banke i riješili dugovanja, izjavio je u nedjelju britanski premijer David Cameron. "Eurozona nije samo prijetnja samoj sebi već također prijetnja i britanskoj te globalnoj ekonomiji", kazao je Cameron za BBC televiziju uoči otvaranja godišnje konferencije njegove vladajuće Konzervativne stranke u Manchesteru. "U sljedećih nekoliko tjedana treba poduzeti akcije za jačanje europskih banaka, treba se pozabaviti pitanjem duga i izgraditi obrambeni sustav koji je eurozoni na raspolaganju", dodao je. Cameron je rekao da je malo toga što Britanija može sama učiniti kako bi se "osigurala" od događanja na kontinentu. Očekuje se da će odnos Britanije i EU-a biti jedna od važnijih tema na kongresu stranke. Neki od konzervativnih zastupnika zamjeraju premijeru što ne zauzima čvršći stav prema EU-u na pitanjima financiranja i ljudskih prava. Cameron je rekao da želi vratiti neke od ovlasti europskih institucija, ali je kritizirao članove stranke koji žele napustiti Uniju.

JERUZALEM - Izrael je u nedjelju prihvatio poziv međunarodne zajednice za nastavkom mirovnih pregovora i zatražio od palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da radije učini isto nego da nastavi za zahtjevom za priznavanjem državnosti u UN-u. "Izrael pozdravlja poziv Bliskoistočnog kvarteta za izravnim bezuvjetnim pregovorima između dviju strana", priopćio je ured premijera Benjamina Netanyahua. "Izrael poziva Palestinsku upravu da učini isto i bez odlaganja započne izravne pregovore", stoji u priopćenju. Kvartet (SAD, EU, Rusija i UN), odgovorio je na Abasov zahtjev za punopravno palestinsko članstvo u UN-u na način da je dvije strane pozvao na nastavak zamrznutih pregovora. Abas ponavlja da neće ponovo pregovarati s Izraelom ukoliko ne obustavi gradnju židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali koju Palestinci, zajedno s Pojasom Gaze i istočnim Jeruzalemom, smatraju dijelom buduće palestinske države. Izrael je u utorak najavio izgradnju 1000 novih domova u Gilou, na pripojenom teritoriju pokraj Jeruzalema.

KOPENHAGEN - Buduća danska premijerka Helle Thorning-Schmidt objavila je u nedjelju da uspjela sastaviti vladajuću koaliciju, dva tjedna nakon pobjede na parlamentarnim izborima. Helle Thorning-Schmidt, čelnica socijaldemokrata, izjavila je da će o sklapanju vladajuće koalicije triju stranaka tijekom dana izvijestiti dansku kraljicu Margaretu i izraziti joj spremnost da sastavi vladu.

"Sastavili smo vrlo dobar program koji će Danskoj donijeti napredak", rekla je Thorning-Schmidt. Nova vlada lijevog centra sastojat će se od Socijaldemokratske stranke nove premijerke, Socijalističke narodne stranke i Socijalnoliberalne stranke. Program nove vlade bit će predstavljen u ponedjeljak. Helle Thorning-Schmidt, koja će biti prva danska premijerka u povijesti, u kampanji je najavljivala da će pokrenuti dansko gospodarstvo povećanjem javne potrošnje i uravnoteženjem proračuna. Na izborima je pobijedila dosadašnjeg premijera Larsa Lokkea Rasmussena i njegovu Liberalnu stranku (desni centar).

ADEN - Najmanje 25 vojnika ubijeno je u prijateljskoj paljbi te u sukobima s navodnim borcima Al Kaide u Zindžibaru, na jugu Jemena, objavio je u nedjelju vojni izvor. Prema tom izvoru, neodređeni broj vojnika stradao je kad je zrakoplovstvo ciljalo školu u četvrti Bajdar za koju je smatrala da je u rukama boraca Al Kaide. Ostali su ubijeni u protunapadu boraca Al Kaide na školu koju su držali vojnici sudjelujući u ofenzivi namijenjenoj oslobađanju grada. Izvor je prvotno ustvrdio 20 ubijenih vojnika. Medicinski izvori ustanovili su neodređeni broj mrtvih ističući da kola hitne pomoći poslana na lice mjesta nisu uspjela doći do četvrti zbog nastavka sukoba.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙