FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: zmat
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

BRUXELLES - Eurozona razmišlja, među ostalim, da čak peterostruko poveća svoj Fond za financijsku pomoć zemljama u teškoćama (ESFS), koji bi na kraju iznosio 2.500 milijarda eura, doznaje u srijedu AFP od europskih izvora. Predstavljajući tijekom dana u Europskom parlamentu smjernice za sprječavanje prelijevanja dužničke krize, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predložio je da se udarna moć tog fonda "maksimalno poveća", a da države ne izdvajaju više novca nego što su već izdvojile. Barroso nije naveo druge pojedinosti.

Po jednom od izvora, europski stručnjaci su radili na dvama mogućim rješenjima koja bi imala "efekt (financijske) poluge" na postizanje tog rezultata. Mogućnost koja je najizglednija mogla bi omogućiti da se sposobnost financijske intervencije zaštitnog zida eurozone na kraju poveća do 2.500 milijarda eura, za razliku od njegove današnje ograničene kreditne sposobnosti od 440 milijarda eura, dodaje taj izvor. U prvom slučaju, Fond za pomoć bi se mogao pretvoriti u banku i nabavljati svjež novac od Europske središnje banke (ECB) putem pozajmica, bez ikakva ograničenja. No "ta je opcija odbačena jer se kosi s ugovorom EU-a", ističe taj izvor. Usto, to bi izazvalo otvoreni sukob između vlada i ECB-a koji tako ne želi generirati inflaciju.

NEW YORK - Sjedinjene Države su u srijedu počele pojedinačne razgovore s veleposlanicima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN kako bi pronašle diplomatski odgovor na navodnu iransku urotu protiv veleposlanika Saudijske Arabije u Washingtonu. Zasad nije jasno kakvu vrstu reakcije prema Iranu, koji Washington smatra glavnim organizatorom tog atentata što ga Teheran niječe, SAD očekuje od Vijeća sigurnosti. Američka veleposlanica u UN-u Susan Rice sastala se u četiri oka s veleposlanicima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Velika Britanija i Francuska već su najavile da će poduprijeti američke inicijative. Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin ocijenio je stvar "čudnom", komentirajući ju pred novinarima.

Rice "danas (srijeda) održava pojedinačne konzultacije s članovima Vijeća sigurnosti kako bi ih obavijestila o uroti i zatražila pomoć" i kako bi Iran položio račun, rekao je američki čelnik koji nije htio otkriti identitet.

Američko pravosuđe objavilo je u utorak optužnice protiv dvoje iranskih državljana pod sumnjom da su htjeli ubiti saudijskog veleposlanika Adela Al-Džubeira u Washingtonu.

Iran je odlučno odbacio američke optužbe, optužujući sa svoje strane Washington da je sve izmislio kako bi stvorio "umjetnu krizu" između Irana i njegovih arapskih susjeda, napose Saudijske Arabije. Teheran je optužbe Washingtona nazvao "sotonskom urotom" u pismu koje je poslao Vijeću sigurnosti.

"Za Francusku je to iznimno ozbiljna stvar", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero. Velika Britanija će pružiti potporu "donošenju mjera koje će Iran držati odgovornim", rekao je glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona koji je navodnu urotu nazvao "zapanjujućom".

TRIPOLI/SIRT - Borci libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) zarobili su u srijedu Mo'tassima Gadafija, sina bivšeg vođe Moamera Gadafija, u Sirtu kada je zajedno s obitelji pokušao automobilom pobjeći iz grada. Mo'tassim je bio savjetnik u nacionalnoj sigurnosti, te je prvi član Gadafijeve obitelji koji je uhićen što predstavlja veliki podstrek za snage koje se još uvijek bore protiv Gadafijevih pristaša u njegovu rodnom gradu Sirtu.

"Više od 80 posto Sirta je pod našom kontrolom", rekao je zapovjednik snaga NTC-a Mustah Hamza.

LOS ANGELES - Tridesetpetogodišnji muškarac osumnjičen da je provaljivao u računalne sustave slavnih osoba, među kojima su Christina Aguilera i glumice Scarlett Johansson i Mila Kunis, uhićen je u Floridi, priopćila je u srijedu američka savezna policija - FBI. Christopher Chaney uhićen je u Jacksonvilleu nakon istrage koja je trajala 11 mjeseci, dodaje FBI u priopćenju. Chaney, koji je optužen u 26 točaka, tereti se za provalu u računalni sustav svojih žrtava, ali i za nezakonito prisluškivanje i krađu identiteta. Haker se služio trima različitim imenima u počinjenju tih kaznenih djela.

(Hina) xzm yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙