FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

WASHINGTON

Američki Senat odbacio je u utorak paket mjera predsjednika Baracka Obame za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan 447 milijardi dolara. Taj prijedlog zakona, koji predviđa porezne olakšice u svrhu stvaranja novih radnih mjesta, pao je u Senatu s 50 glasova protiv. Obama je izjavio da to glasovanje nije kraj borbe za taj zakon. U svojoj izjavi nakon glasovanja Obama je optužio republikance za ometanje i rekao da će raditi s vođom demokratske većine u američkom Senatu Harryjem Reidom kako bi osigurao da se o pojedinim prijedlozima u tom paketu glasuje što je prije moguće. "Ako ne usvoje cijeli paket, idemo s njegovim dijelovima", rekao je Obama prije glasovanja u Senatu dodajući da bi plan za zapošljavanje trebao biti osiguranje protiv recesije.

BRATISLAVA

Stranke u vladi u ostavci slovačke premijerke Ivete Radičove održat će u srijedu pregovore s oporbom ne bi li se dogovorile o ratifikaciji plana jačanja fonda za spas eurozone (EFSF), objavio je stranački glasnogovornik. Zastupnici su glasovanjem u utorak odbacili taj plan i izglasali nepovjerenje vladi desnoga centra, ali promatrači vjeruju kako će drugo glasovanje, uz potporu oporbe, dovesti do prihvaćanja EFSF-a za koji dan. Slovačka je jedina zemlja eurozone koja još nije ratificirala taj plan koji će EFSF-u dati šire ovlasti za borbu protiv širenja dužničke krize. Da bi plan stupio na snagu, nužno je da ga ratificira svih 17 zemalja eurozone. Robert Fico, vođa vodeće lijeve oporbene stranke Smera, u utorak je rekao kako je spreman na pregovore. Njegova stranka u načelu prihvaća EFSF, ali na glasovanju u utorak bila je suzdržana i tako pomogla da vlada padne.

BUDIMPEŠTA

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u srijedu ujutro na marginama 5. konferencije predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, koja se održava u Budimpešti, s predsjedavajućim Doma naroda BiH Denisom Bećirevićem, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Čestitavši na dovršetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, Bećirević je euro-atlantske integracije naveo i kao strateški vanjskopolitički cilj BiH, za realizaciju kojeg očekuje hrvatsku podršku. "Hrvatsko iskustvo na putu prema Europskoj uniji bilo bi nam od velike koristi, stoga među ostalim zagovaramo intenzivniju međuparlamentarnu suradnju Hrvatske i BiH", rekao je Bećirević. Bebić je potvrdio kako BiH može računati na dobrosusjedsku potporu Hrvatske na njenom putu prema NATO-u i Europskoj uniji. "Sa svojim susjedima želimo dijeliti iste vrijednosti kako bismo na prostoru jugoistočne Europe postigli trajnu političku stabilnost", rekao je Bebić te naglasio važnost ravnopravnih partnerskih odnosa među zemljama jugoistočne Europe.

BAGDAD

U trima odvojenim samoubilačkim napadima automobilima-bombama, čiji je cilj bila bagdadska policija, u srijedu je u raznim dijelovima glavnoga iračkog grada ubijeno najmanje 15 osoba, a ranjeno ih je šezdesetak, izvijestili su policija i ministarstvo unutarnjih poslova. Bombaš-samoubojica automobilom se zaletio u zgradu policijske postaje u četvrti Alvija u centru grada, pri čemu je smrtno stradalo šest osoba, među kojima četvorica policajaca, a drugi bombaš-samoubojica raznio se u automobilu ispred policijske zgrade u četvrti Hurija, u sjeverozapadnom dijelu grada, pri čemu je ubijeno najmanje pet osoba. U trećem napadu aubomobilom-bombom, čiji je cilj bila policijska patrola u južnoj četvrti Ilaam, ubijene su najmanje tri osobe. Bombaški napadi dokaz su da su pobunjenici sposobni napasti više ciljeva u glavnome gradu unatoč sigurnosnim mjerama i, općenito gledajući, smanjenju nasilja u Iraku, nakon objave američkih vojnih snaga da se do kraja godine spremaju povući iz zemlje.

MONROVIA

Liberija u srijedu prebrojava glasove s predsjedničkih izbora na kojima se suočilo 16 kandidata, a najveće izglede imaju dobitnica Nobelove nagrade za mir i liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf i bivši UN-ov diplomat Winston Tubman. Izbori održani u utorak ispit su za krhki mir u Liberiji nakon najkrvavijeg građanskog rata u zapadnoj Africi, u kojemu je od 1989. do 2003. ubijeno gotovo četvrt milijuna ljudi, i za Johnson-Sirleaf, kojoj je prošlog tjedna dodijeljena Nobelova nagrada za mir povećala izglede za drugi mandat. Ako sve bude u redu, ovi bi izbori mogli otvoriti put za nova ulaganja u liberijske sektore rudarstva i energetike. "Sada kada su izbori zatvoreni počela je pomirba i sortiranje i prebrojavanje glasova", priopćilo je u utorak navečer Nacionalno izborno povjerenstvo dodajući da će privremeni rezultati biti objavljeni u četvrtak. Prema liberijskom ustavu, za objavu konačnih službenih rezultata rok je 15 dana.

YANGON

Mianmar je u srijedu oslobodio oko 300 političkih zatvorenika među kojima je i nekoliko istaknutih disidenata, no još uvijek ih je u zatvorima ostalo oko dvije tisuće. Službeni mianmarski izvori proteklih dana najavljivali su da će biti oslobođeno više od 6.300 zatvorenika, u jednoj od najzatvorenijih zemalja svijeta koja se počinje otvarati nakon pola stoljeća čelične vladavine. Američka državna tajnica Hillary Clinton, u izjavi za Reuters prije opće amnestije, kazala je da je ohrabrena "obećavajućim znakovima" reformi no da je prerano da Washington objavi poteze kojima bi nagradio takvu promjenu. Sjedinjene Države, Europska unija i mianmarska demokratska oporba traže oslobađanje oko 2.000 političkih zatvorenika - političkih aktivista, odvjetnika, umjetnika i novinara - kako bi vlada dokazala da je iskrena u provedbi najavljenih političkih reforma.

SARAJEVO

Muškarac čiji identitet nije potvrđen počinio je u srijedu u Sarajevu samoubojstvo pred očima zapanjenih plicajaca koji su ga pokušali legitimirati. Prema dostupnim podacima, potvrđenim iz službenih izvora, policijska ophodnja je obavljajući redovite poslove zaustavila automobil u sarajevskom predgrađu Hrasnica. Kada su od vozača i njegova suputnika zatražili osobne dokumente suvozač je istrčao uz automobila držeći pritom pištolj u ruci. Odmah je počeo bježati, a policajci su nakon toga potrčali za njim. Bjegunac je, shvativši da će ga sustići, pucao sebi u glavu."Odmah je preminuo od zadobivenih ozljeda", izjavio je lokalnim medijima glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić. Policija pokušava utvrditi što se točno zbilo, a vozač automobila koji je zaustavljen priveden je na ispitivanje.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙