FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki State Department objavio je u utorak kasno navečer upozorenje američkim državljanima za putovanja u inozemstvo zbog mogućih napada, nakon što je SAD optužio Iran za organiziranje zavjere za ubojstvo saudijskog veleposlanika u SAD-u. "Američka vlada ocjenjuje da bi ovaj iranski plan za ubojstvo saudijskog veleposlanika mogao ukazivati na agresivniji pristup iranske vlade glede terorističkih aktivnosti protiv diplomata iz određenih zemalja, što uključuje i moguće napade u SAD-u", navodi se u izjavi State Departmenta. Upozorenje traje do 11. siječnja 2011., dodaje se u izjavi. Američke vlasti objavile su ranije u utorak da su spriječile navodnu urotu povezanu s iranskom vladom da se izvedu bombaški napadi na veleposlanstva Izraela i Saudijske Arabije u Washingtonu i ubije saudijskog veleposlanika u SAD-u.

PEKING

Kineski predsjednik Hu Jintao primio je u srijedu u Pekingu ruskog premijera Vladimira Putina, nazvavši ga "starim prijateljem Kine", drugog dana Putinova posjeta tijekom kojega su Kina i Rusija potpisale ugovore vrijedne sedam milijardi dolara. Potpisivanje sporazuma o suradnji pokazuje da je posjet omogućio "unapređivanje strateškog odnosa partnerstva" između dvije zemlje, izjavio je predsjednik Hu. Dvije zemlje "približile su se zadnjoj etapi rasprava o opskrbi plinom kineskog tržišta", kazao je u utorak Putin novinarima. Ruski Gazprom i Kineska nacionalna naftna kompanija potpisale su 2009. okvirni sporazum oko isporuke gotovo 70 milijardi prostornih metara ruskog plina Kini tijekom sljedećih 30 godina. Nikakav čvrsti ugovor nije još potpisan, rasprave dviju strana zapele su zbog razmimoilaženja oko cijene plina.

TAURANGA

Opasnost od izlijevanja nafte velikih razmjera u jednom od najljepših zaljeva na Novom Zelandu povećana je u srijedu s pojavom novih pukotina na trupu nasukanog teretnog broda čiji je kapetan uhićen. "Uočili smo pukotine na trupu broda. Ne možemo isključiti opasnost od puknuća broda, pratimo to izbliza", izjavio je novozelandski premijer John Key pred novinarima u srijedu, tjedan dana nakon nasukavanja teretnog broda Rena u vodama ispred Taurange, na Sjevernom otoku. "Volio bih da brod ne izbacuje naftu u čiste vode Novog Zelanda. Ali upravo je to slučaj i moramo sanirati tu situaciju", dodao je on, dok je već nekoliko plaža u zaljevu zagađeno. Kapetan Rene, broda s liberijskom zastavom, uhićen je zbog opasne plovidbe i priveden na sud u Taurangi pod visokom policijskom zaštitom, objavile su vlasti.

WASHINGTON

Američka policija u utorak je uhitila više od 100 sudionika mirnih prosvjeda "Okupirajmo Boston" u gradskom parku, dok je policija u Washingtonu uhitila pripadnike pokreta "Okupirajmo DC" kada su ušli u predvorje pomoćne zgrade Senata i razvili transparente protiv rata i vlasti otuđene od naroda. Uhićenja u Bostonu počela su noću u 01:20 sati po lokalnom vremenu, u parku Greenway, gdje su se prosvjednici okupljali posljednjih dana kako bi kritizirali financijsku industriju i društvenu nejednakost. Gradonačelnik Thomas Menino uhićenja je opravdao time da su prosvjednici prijetili zaustavljanjem prometa i proširili se na dio parka koji je nedavno obnovljen uz trošak od 150.000 dolara. "Razumijem da oni imaju slobodu govora i izražavanja, ali mi moramo voditi grad. Ja sam otvoren za prijedloge, ali građanski neposluh neće se tolerirati", rekao je Menino u telefonskom intervjuu za list Boston Globe.

BRATISLAVA

Slovačka vlada izgubila je u utorak navečer glasovanje u parlamentu o povjerenju sazvano u vezi plana snaženja europskog kriznog fonda (EFSF) no očekuje se da će paket proći u drugom glasovanju jer odlazeća premijerka planira zatražiti pomoć oporbe. Rezultat je očekivan jer je manji partner u vladajućoj koaliciji rekao da će se suzdržati u glasovanju. Ostalih 16 zemalja euro zone već je ratificiralo plan kojim se daju veće ovlasti Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF). Glavna slovačka oporbena stranka, lijevi SMER, je rekao da će biti spreman razgovarati o potpori EFSF-u nakon što vlada padne. Slovačka je posljednja zemlja eurozone koja još nije prihvatila jačanje EFSF-a. Vladina koalicija podijeljena je oko tog pitanja, a premijerka Iveta Radičova u utorak je kazala svojim koalicijskim partnerima da će glasovanje o budućnosti Slovačke u Europi pretvoriti i u glasovanje o povjerenju vladi.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙