FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Rumunjske su vrlo dobri i obje su države zainteresirane za jačanje suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebice na području gospodarstva, izjavili su u utorak u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i šef rumunjske diplomacije Teodor Baconschi. "Konstatirali smo da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Rumunjske vrlo dobri, da u njima nema otvorenih pitanja i obje strane zainteresirane su za jačanje suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa", rekao je Jandroković u izjavi za novinare nakon sastanka s Baconschijem koji boravi u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj. "Mogu naglasiti da su bilateralni odnosi uistinu dobri", izjavio je Baconschi. Jedno od ključnih područja suradnje bit će svakako suradnja unutar EU-a kada Hrvatska postane njezinom punopravnom članicom 1. srpnja 2013., kazao je Jandroković. Njegov rumunjski kolega iskoristio je priliku da čestita hrvatskoj vladi na okončanju pregovora s EU-om i predstojećem potpisivanju pristupnog ugovora.

BEOGRAD

Pripadnici međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) zatvorili su cestu nedaleko od graničnog prijelaza Jarinje između Kosova i Srbije, pri čemu su, uz uporabu suzavca, uklonili barikade koje su na tom putu proteklih dana postavili lokalni Srbi, a nekoliko njih je i uhićeno. Sada zatvorena cesta jedina je, kako izvješćuju beogradski mediji, povezivala Rašku na jugu Srbije sa sjeverom Kosova, a snage KFOR-a bodljikavom su žicom blokirale nekoliko zaselaka. Tijekom prijepodneva došlo je do izgreda kad su mještani kamenovali pripadnike KFOR-a, na šta su oni odgovorili suzavcem. Američki i njemački pripadnici Kfora, kako izvješćuje srbijanska agencija Beta, uklanjaju barikade što su ih Srbi bili postavili proteklog tjedna, te nikome ne dopuštaju približiti se tome prostoru, a po riječima mještana nitko se i ne smije približiti žici zbog straha da će biti uhićen. Vojnici su, kako javljaju mediji, oslobodili uhićene nakon višesatnog zadržavanja u bazi KFOR-a.

ŠANGAJ

Dva vlaka podzemne željeznice u Šangaju sudarila su se u utorak popodne zbog kvara na automatskom sustavu za signalizaciju, pri čemu je ozlijeđeno više od 240 osoba, prenose lokalni mediji. Do nesreće je došlo kad je jedan vlak udario u zadnji vagon drugog na liniji 10 gradske mreže u gospodarskom središtu Kine, piše u priopćenju operatera podzemnih željeznica. Ozlijeđeno je više od 240 putnika, a uglavnom je riječ o lakšim ozljedama, priopćio je operater.

MANILA

U tajfunu Nesat, koji je u utorak stigao do istočne obale Filipina, smrtno je stradalo najmanje sedam osoba a prouzročene su i velike poplave i nestanak struje u glavnom gradu Manili, objavile su vlasti. Filipini svake godine trpe dvadesetak velikih oluja, među kojima nekoliko tajfuna, a Nesat je jedan od najvećih 2011. "Ova je oluja posebno snažna. Kiša je obilna a vjetar jak. Rijeke su izašle iz korita a u tijeku su operacije evakuiranja u nekoliko područja", izjavio je šef civilne zaštite Benito Ramos. Civilna zaštita je potvrdila smrt sedam osoba, među kojima četiri u Manili, u urušavanju zgrade. Jednu je bebu odnijela bujica rijeke u ponedjeljak navečer na istoku Filipina.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙