FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC snizio prognoze za 2011. i 2012. zbog gospodarske krize

Autor: mkuz
BEČ, 11. listopada 2011. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC u utorak je po treći put snizila prognoze svjetske potražnje za tim energentom u 2011. i 2012., navodeći kao razloge neizvjesnost u pogledu globalnog gospodarstva i slabiju kinesku i indijsku potražnju.

Prognoza ovogodišnje potražnje snižena je na 87,81 milijun barela dnevno, s 87,99 milijuna barela prognoziranih u rujnu. Nova je procjena još uvijek 880 tisuća barela dnevno viša od prošlogodišnje.

"Gospodarska kriza uzima svoj danak na svjetskoj potražnji za naftom, posebno u skupini razvijenih zemalja (OECD-a)", priopćio je OPEC u mjesečnom izvješću.

Niža američka potražnja, zbog slabog stanja u gospodarstvu i visoke nezaposlenosti, zajedno s dužničkom krizom u eurozoni i usporenom obnovom u Japanu nakon katastrofe, također su utjecali na potražnju više nego što se očekivalo, objavio je OPEC.

U 2012. u OPEC predviđaju potražnju na 89,01 milijuna barela dnevno, čime je njihova prognoza iz rujna snižena za 250 tisuća barela dnevno.

Potražnja iz gospodarstava u nastajanju također će ostati niska, upozoravaju u OPEC-u.

"Kineska potražnja za naftom (suočena je s neizvjesnostima) zbog nove vladine politike čiji je cilj smanjenje potrošnje goriva u prijevozu dok bi u Indiji rast maloprodajnih cijena trebao odigrati značajnu ulogu u prigušivanju potražje u narednoj godini", naveli su iz OPEC-a.

Peking je nedavno ukinuo poticaje za kupnju novih vozila i uveo mjere za poticanje kupovina energetski štedljivih automobila, navodi se u izvješću.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙