FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte također crpe potporu iz najave o dokapitalizaciji banaka

Autor: mpuk
LONDON, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte pojačanim očekivanjima da će Europa poduzeti konkretne mjere kako bi poduprla banke.

Barel sirove nafte za isporuke u studenom poskupio je na londonskom tržištu 80 centi, na 103,53 dolara. U srijedu njegova je cijena porasla gotovo tri posto. Na američkom tržištu cijena barela porasla je 1,24 dolara, na 80,92 dolara. Prethodnog dana poskočila je više od pet posto.

"Tržišta dionica su porasla a zalihe sirove nafte u SAD-u zabilježile neočekivano snažan pad. Tržište se oporavlja od nedavne slabosti", zaključio je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Europska tržišta dionica poskočila su u četvrtak nakon što su europski dužnosnici signalizirali da su spremni koordinirano dokapitalizirati banke kako bi ih zaštitili od prelijevanja dužničke krize.

U međuvremenu su podaci američke vlade u srijedu pokazali neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 4,68 milijuna barela. Iznenadio je i snažan pad zaliha benzina, za čak 1,14 milijuna barela, te derivata, za 744.000 barela.

Potporu cijenama nafte dao je i gubitak nade u raniji povratak libijske nafte na globalna tržišta, nakon što je talijanska naftna kompanija Eni objavila kako je njezino najveće naftno polje u Libiji možda u ruševinama. U tom se polju prije rata crpilo 130.000 barela nafte dnevno.

Pozornost tržišta sada se okreće izvješću o američkoj zaposlenosti u rujnu, koje će vlada objaviti u petak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 99,90 dolara, što znači da je bila 1,31 dolar viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙