FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krizni potezi Erste Groupa primjer su drugim bankama - Nowotny

Autor: mkuz
BEČ, 11. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Odluka austrijske banke Erste Group da odgodi povrat državne pomoći i obustavi isplatu dividende za ovu godinu predstavlja dobar primjer drugim bankama, rekao je čelnik austrijske središnje banke u utorak.

Erste Group, inače drugi po veličini zajmodavac u istočnoj Europi, u ponedjeljak je izvijestio da će u ovoj godini zabilježiti gubitak u vrijednosti do 800 milijuna eura zbog dužničke krize u eurozoni i gubitaka na deviznim zajmovima u Mađarskoj.

"Erste je povukao ispravni potez odlučivši da za sada neće vraćati sredstva koja je posudio od države i na njih i dalje plaća kamate", rekao je guverner Austrijske nacionalne banke za tv-postaju ORF.

"Ispravna je bila i odluka da neće isplatiti dividendu. Štede sav novac za povećanje kapitala. Bila bi to dobra strategija i za druge banke", sugerirao je Nowotny u razgovoru za austrijsku televiziju.

Sličnu poziciju u austrijskom bankovnom sustavu imaju i Raiffeisen Bank International i UniCreditova Bank Austria.

Član Upravnog odbora Europske središnje banke Nowotny kazao je da ekstremna nesigurnost na tržištima znatno otežava poslovanje banaka.

"Zbog toga mislim da je odluka Erste banke ispravna", dodao je.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙