FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska demantirala plan o dokapitalizaciji banaka

Autor: mpuk
PARIZ, 26. rujna 2011. (Hina/AFP) - Francusko ministarstvo financija demantiralo je u ponedjeljak medijske napise da priprema plan o dokapitalizaciji banaka vrijedan 10 do 15 milijardi eura za pet vodećih banaka koje trpe negativne posljedice dužničke krize u eurozoni.

List Journal du Dimanche (JDD) objavio je u nedjeljnom prilogu da je država ponudila tu mogućnost na sastanku s najvišim dužnosnicima BNP Paribasa, Societe Generalea, Credit Agricolea, BPCE-a i Credit Mutuela 11. rujna.

Societe Generale odbio je taj plan, piše JDD.

U službenom demantiju ministarstvo financija priopćilo je da je vlada razgovarala s vodećim bankama o stanju u njihovim financijama ali je dematiralo plan spašavanja.

Nijedna banka nije željela komentirati izvješće JFF-a, koji se pozvao na izvore iz predsjedničke palače i bankarskih krugova.

Prema pisanju francuskog lista, plan je sastavljen za pomoć Societe Generaleu, koji je teško pogođen dužničkom krizom, no čelnik te banke Frederic Oudea, ujedno predsjednik udruženja francuskih banaka, odbacio ga je jer nije obuhvatio sve pogođene banke. Oudea nije želio da njegova banka bude "stigmatizirana".

Guverner francuske središnje banke Christian Noyer također je opovrgnuo navode iz izvješća u intervjuu za JDD, rekavši da nikakav plan nije sastavljen i da "francuske banke imaju dovoljnu kapitalnu bazu u usporedbi s drugim europskim bankama i da posluju s dobiti".

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙