FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Airbus razmišlja o pomoći u financiranju klijenata zbog krize u eurozoni

Autor: vmom
SIDNEY, 6. listopada 2011. (Hina/AFP) - Europski proizvođač zrakoplova Airbus objavio je u u četvrtak da će razmotriti mogućnosti pomoći u financiranju klijenata s obzirom da se dužnička kriza u eurozoni otegnula.

Povod takvim izjavama najnovije je upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na prijetnju recesije u eurozoni, pri čemu se banke, predvođene francusko-belgijskim zajmodavcem Dexijom, sada suočavaju s kolapsom zbog problematične izloženosti dugovima država.

Potpredsjednik za programe Tom Williams kazao je da Airbus ne bilježi izravne posljedice intenizivirane dužničke krize u eurozoni, ali da razmišlja da pokrene razgovore s europskim kreditnim agencijama o podršci klijentima.

"Europske banke posljednjih su godina bile vrlo aktivne po pitanju financiranja industrije zrakoplova, a nedvojbeno postoje određene neizvjesnosti ako se pogleda kriza u eurozoni danas i stanje likvidnosti nekih od velikih banaka", kazao je na jednom brifingu za tržišta u Sydneyu.

"Iako nismo banka, ući ćemo u neke vidove financiranja ako bude potrebno. To je, dakako, svojevrsna mjera osiguranja i ima određenu cijenu, no omogućava zrakoplovnim tvrtkama da uz čvrsto jamstvo odu na tržište i pribave novac", dodao je Williams.

Za vrijeme globalne financijske krize u 2008., podsjetio je, Airbus je imao koristi od snažne podrške europskih agencija za kreditiranje izvoza i tražit će sličnu pomoć za klijente ako bude potrebno tijekom sadašnje krize.

"Mislim da ćemo se opet obratiti europskim agencijama za kreditiranje izvoza, proteklih smo tjedana vrlo aktivno razgovarali sa svima njima", kazao je on.

Airbus je također potvrdio prošli mjesec objavljene dugoročne prognoze prema kojima u idućih 20 godina očekuje isporuke 27.850 novih putničkih i teretnih zrakoplova u vrijednosti 3.500 milijardi dolara, ponajprije zahvaljujući velikoj potražnji iz Azije, poglavito Kine i Indije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙