FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB/IRVING - Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) u petak je objavila da je odlučila izaći iz sisačke željezare CMC Sisak, bilo prodajom bilo zatvaranjem tvornice. Kompanija će zaključiti knjigu postojećih narudžbi i očekuje da će poslovanje ugasiti u idućih nekoliko mjeseci, navodi se u priopćenju tvrtke sa sjedištem u Irvingu, u saveznoj američkoj državi Teksas. "Unatoč usredotočenim nastojanjima i značajnom napretku u posljednjih nekoliko tromjesečja kako bi se stabilizirala i poboljšala operativna učinkovitost sisačke željezare, odlučili smo da bi postizanje održive profitabilnosti zahtijevalo dodatno vrijeme i ulaganja u proizvodnu liniju koja se ne smatra osnovnim poslovanjem. Bila je to teška odluka koje je donesena nakon pomne analize i detaljne revizije tržišta i naših proizvodnih sposobnosti", kazao je čelnik CMC-a Joe Alvarado. U konačnici će zatvaranje sisačkog postrojenja dovesti do ukidanja približno 1.130 radnih mjesta, navodi se dalje u priopćenju. Američka kompanija najavila je i da će otpustiti još približno 350 zaposlenih u pogonima širom svijeta u sklopu nastojanja da ostane konkurentna i da se uskladi sa sadašnjom i očekivanom budućom potražnjom. Sisačka željezara prodana je američkoj kompaniji 2007. godine.

ZAGREB - Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), uz potporu drugih turističkih strukovnih udruga, zatražit će jedinstvenu stopu PDV-a za turizam od 8 posto, što bi trebalo omogućiti bolje poslovanje i veću konkurentnost tog sektora posebno u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u EU, najavio je danas na 14. kongresu hotelijera predsjednik te udruge Kristian Šustar. Traženje manje stope PDV-a, koja bi bila jedinstvena za ugostiteljske i usluge smještaja, jedan je i od važnijih zaključaka tog kongresa koji je u organizaciji UPUHH-a i pod krovnom temom "Što očekuje hrvatski turistčki sektor ulaskom u EU?" okupio brojne domaće i strane predstavnike hotelskog i turističkog sektora. Stopom PDV-a od 8 posto hrvatski bi se turizam približio svojim konkurentima, kazao je Šustar dodajući da će o toj stopi s Vladom intenzivno razgovarati kako bi ju dogovorili najkasnije do sredine iduće godine. Time bi ostalo oko godinu dana za prilagodbu do ulaske Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. Slični datumi i rokovi važni su i za strategiju razvoja turizma, čija je izrada u tijeku i u kojoj se dio odnosi i na reguliranje stope PDV-a, ali i zbog povlaćenja bespovratnih oko 120 milijuna eura ili oko milijardu kuna za turizam iz strukturnih fondova EU-a, kazao je ministar turizma Damir Bajs. Prihodi od turizma, odnosno od putovanja, za prvih šest mjeseci ove godine po podacima HNB-a su, kazao je Bajs, iznosili 2 milijarde eura, od čega je u drugom kvartalu ove godine ostvareno 1,7 milijardi eura ili 14 posto više nego u istom lanjskom kvartalu. Time je i udjel turizma u BDP-u porastao u tom kvartalu na 14,5 posto odnosno za 1,7 posto u odnosu na prošlu godinu, što pokazuje da je turizam bio ključni sektor za BDP, kazao je Bajs.

SPLIT - Hrvatskoj će, nakon ulaska u Europsku uniju, godišnje biti na raspolaganju 30 milijuna eura iz Europskog ribarskog fonda, što je 75 posto sredstava namjenjenih ribarstvu, a preostalih 25 posto osiguravat će hrvatska država, te će godišnje ribarstvu biti namijenjeno oko 40 milijuna eura, rekao je danas u Splitu državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tonči Božanić. Na prezentaciji održanoj pod nazivom "Potpore u ribarstvu - poticanje sinergije dodjele potpore ribarskom sektoru između države i regionalne samouprave" Božanić je istaknuo kako će Hrvatska po ulasku u EU imati znatno više sredstava za ribarski sektor nego do sada. Stoga se u pretpristupnom razdoblju, naglasio je, treba dobro pripremiti kako bi se što učinkovitije iskoristila ta značajna sredstva iz Europskog ribarskog fonda, a u tom će cilju biti nužno unaprijediti suradnju lokalnih i državnih institucija.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata priopćila je danas da će se radnicima imotske Vodoprivrede do kraja mjeseca isplatiti 10 zaostalih plaća. Na današnjem sastanku čelnika HUS-a s potpredsjednikom Vlade Petrom Čobankovićem i predstavnicima Županije splitsko-dalmatinske, grada Imotskog, Uprave poduzeća Vodoprivreda Imotski i Hrvatskih voda zaključeno je da će se radnicima Vodoprivrede isplatiti svih 10 zaostalih plaća u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do kraja listopada. Hrvatske vode, Županija splitsko-dalmatinska i grad Imotski pronaći će financijska sredstva za nastavak započetih građevinskih radova, kaže se u priopćenju. Ako se program restrukturiranja po modelu C ne bude mogao realizirati, otvorit će se stečajni postupak i kroz stečajni plan osigurati postojeća radna mjesta i nastavak djelatnosti, jer je neprijeporno da posla za Vodoprivredu ima. Također je dogovoreno da će se u ponedjeljak, 10. listopada, u Trimotu - Imotski održati sastanak na kojem bi se trebao potpisati sporazum o isplati svih zaostalih plaća radnicima Trimota.

ZAGREB - Redovan promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u trećem je tromjesečju ove godine iznosio 1,05 milijardi kuna, što je 1,8 posto manje nego u drugom tromjesečju, dok su dionički indeksi zabilježili znatno veći pad, Crobex za 16,9 posto, a Crobex10 za 15,1 posto, podaci su iz tromjesečnog izvješća Zagrebačke burze. Redovni promet dionicama smanjen je za 1,8 posto, ali je u kombinaciji s dosta dobrim redovnim prometom obveznicama, ukupni promet ipak porastao, za 3,6 posto, ističu sa Burze. Naime, redovan promet obveznicama u trećem je tromjesečju iznosio 50,2 milijuna kuna, što je porast za 45,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje. Doda li se tomu i blok promet u iznosu 126,1 milijun kuna te 110,8 milijuna kuna prijavljenog prometa, sveukupno je promet iznosio 1,34 milijarde kuna, što je u odnosu na prethodno tromjesečje porast za 3,6 posto. Sve je to na tragu istog razdoblja lani - ukupni je promet otprilike na istim razinama, dok je redovni promet dionicama 20-ak posto veći, ističu sa Zagrebačke burze. No, Crobex i Crobex10 ne mogu se pohvaliti izvedbom u trećem kvartalu - Crobex je u kolovozu dotaknuo vrijednosti niže od 2.000 bodova, a silazni trend protezao se kroz čitavo razdoblje. Crobex je tromjesečje završio na 1.854,41 bod, što je u odnosu na kraj drugog tromjesečja pad za 16,9 posto, a specijalizirani indeks Crobex10 s minusom od 15,1 posto, na 1.024,93 boda. Rujan je pak donio i redovnu reviziju oba indeksa, a iz oba je dionička indeksa ispala Ina jer ne zadovoljava uvjete broja dana trgovanja. Najtrgovanija je i tijekom razdoblja srpanj-rujan bila dionica HT-a i od ukupno nešto više od milijardu kuna prometa na nju se odnosi više od četvrtine, točnije 27,7 posto redovnog prometa dionicama.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 13,9 milijuna kuna, a u najvećem je fokusu investitora bila dionica Belja zbog obveze Agrokora da podnese ponudu za preuzimanjem te kompanije. Vrijednost dioničkog indeksa Crobex je porasla za 0,46 posto, na 1.822,23 boda, a specijaliziranog indeksa Crobex10 za 0,29 posto, na 1.003,71 bod. Najviše se danas trgovalo dionicom Belja, za 5,4 milijuna kuna, a cijena im je porasla za visokih 26,76 posto, na 90 kuna. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je jučer rješenje prema kojemu je 12. rujna 2007. godine za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja. Agrokor trenutno ima 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu Belja, pa bi ponudu za preuzimanje trebao predati za preostalih 32 posto dionica Belja. Iz Agrokora su jučer poručili da rješenje Hanfe ne predstavlja problem poslovanju koncerna, a očitovat će se u zakonski predviđenom roku. Dionica HT-a danas je protrgovano za 1,4 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,23 posto, na 243,20 kuna. Među milijunaše se sa 1,1 milijun kuna prometa uvrstila još samo dionica Dalekovoda koja bilježi i rast cijene i to za 3,26 posto, na 161,70 kuna.

ZAGREB - Iako je ukupno prijavljena potražnja na Tržištu novca danas lagano porasla i dalje je bila niža od ponude. Naime, ukupno prijavljena potražnja je iznosila 116 mlijuna kuna ili za oko 17,5 posto više no u četvrtak. Istodobno se na strani ponude našlo 196 milijuna kuna ili oko 1,5 posto manje od jučer. Najviše je danas, 31 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa lagano korigirana s 0,58 na 0,56 posto. Također je plasirano i 13 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 0,75 posto te 2 milijuna kuna pozajmica na rok od 2 tjedna po cijeni od 2,5 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 46 milijuna kuna, dok je 70 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa pala je s 1,68 na 0,7 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙