FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski hotelijeri su po razini tržišnog optimizma na drugom mjestu među hotelijerima mediteranskih zemalja, iza portugalskih, a s prosječnim indeksom optimizma od 22 boda optmističniji su i od svjetskih i europskih hotelijera čiji je prosjek 16 bodova. Pokazuje to najnovije svjetsko istraživanje "Horwath HTL Global Hotel Market Sentiment Survey" tvrtke Horwath HTL (sa bodovnom ljestvicom od pesimističnih minus 150 do optimističnih plus 150 bodova), objavljeno danas iz zagrebačkog ureda te tvrtke. Optimizam hrvatskih hotelijera porastao je ove u odnosu na prethodnu godinu, najveći porast zabilježen je početkom godine, no opće su gospodarske prilike tijekom godine u određenoj mjeri smanjile razinu tog optimizma za buduće razdoblje. I oni kao i europski hotelijeri i dalje očekuju rast, ali usporeniji nego ove godine, tim više što su u prvoj polovici ove godine performanse bile više od očekivanih, a slično vjeruju da će biti i u drugoj polovici ove godine što bi u konačnici, prema mišljenju hotelijera, donijelo bolje rezultate nego 2010. U vezi optimizma znatno višu razinu pokazuju hotelijeri na obalnom području (33) od onih u unutrašnjosti (minus 17), dok su po kategorijama hotela trenutno najoptimističniji u hotelima s četiri zvjezdice (43) i s pet zvjezdica (42).

ZAGREB - Građevinska poduzeća registrirana na području Grada Zagreba dovršila su tijekom prvog polugodišta ove godine gradnju svega 333 stana, što je 90 stanova ili 21 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. U prvom polugodištu prošle godine u Zagrebu su dovršena 423 stana, a godinu ranije 2.357 stanova. Manji je i broj stanova u gradnji u Zagrebu i to za 20 posto, broj stanova u gradnji pao je sa 2.656 u prvih šest mjeseci prošle godine, na 2.116 u prvom ovogodišnjem polugodištu. Krizu građevinarstva u Zagrebu uz pad stanogradnje opisuju i podaci o vrijednosti obavljenih radova. Tako je ukupna vrijednost obavljenih građevinskih radova u Zagrebu tijekom prvog polugodišta ove godine iznosila 3,69 milijardi kuna, što je za 6,6 posto manje od 3,95 milijardi kuna iz prvog lanjskog polugodišta.

ZAGREB - Tvrtke s područja Zagreba u prvih su šest mjeseci ove godine izvezle roba u vrijednosti 1,4 milijarde eura što je 0,7 posto više nego u istom razoblju lani, dok su istodobno smanjile uvoz za 1,8 posto, na 4,17 milijardi eura, prethodni su podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Tako je manjak u robnoj razmjeni zagrebačkog gospodarstva s inozemstvom iznosio 2,7 milijardi eura što je za 3 posto manji deficit nego u šest mjeseci prošle godine. Glavninu zagrebačkog izvoza ostvaruje prerađivački sektor i u šest mjeseci ove godine prerađivačka industrija s izvozom od 1,27 milijardi eura u ukupnom izvozu ima udio od 88,6 posto, a s uvozom u vrijednosti 2,87 milijarde eura njen udio u ukupnom zagrebačkom uvozu je 68,8 posto. Najznačajnija izvozna djelatnost je proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda s ukupno 461,29 milijuna eura u prvih šest mjeseci ove godine, što je porast za 29,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

ZAGREB - Nakon jučerašnjeg pada za više od 2 posto, indeksi Zagrebačke burze danas stagniraju uz nizak obujam trgovanja, no s obzirom na i dalje prisutan pesimizam na svjetskim burzama, vjerojatan je povratak volatilnosti na tržište. Crobex indeks oko 12,00 sati bio u minusu 0,05 posto, na 1.876 bodova. Crobex10 ojačao je 0,11 posto, na 1.036 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je tek 4,3 milijuna kuna, što je otprilike pet puta manje nego jučer u to doba. Do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet iznad milijun kuna. Najbliža tome je bila dionica HT-a, sa 880.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,3 posto, na 245,55 kuna. Slijedi dionica Končar Elektroindustrije, sa 477.000 kuna prometa i rastom cijene za 2,02 posto, na 525 kuna. Među najlikvidnijim izdanjima dobitak na cijeni još bilježi i dionica Zagrebačke banke, u visini od 0,64 posto. Po gubitcima, pak, izdvajaju se dionice Belja, kojima je cijena pala 3,74 posto, te Atlantske plovidbe, za 3,18 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,02 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a za 0,15 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,483975 kuna. Početkom ovoga tjedna srednji tečaj eura je, prvi put nakon šest godina, prešao razinu od 7,5 kuna. Kuna je na tjednoj razini ojačala i prema švicarskom franku, za 1,33 posto te prema britanskoj funti, za 0,26 posto. Istodobno je američki dolar na tjednoj razini ojačao prema kuni za 1,95 posto. U odnosu pak na jučerašnju tečajnicu kuna je ojačala prema dolaru za 0,31 posto, prema funti za 0,24 posto, dok je prema švicarskom franku oslabila za 0,65 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,128378 kuna, dolara 5,533029 kuna i funte 8,554092 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙