FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Končarev Institut za elektrotehniku obilježio je danas 50 godina poslovanja, a svečanosti je nazočio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Istaknuo je kako je u vremenima koja nisu laka za Hrvatsku, Europu pa i svijet, Končar primjer tvrtke koja izvozi, koja je inovativna, uspješna na tržištu, koja je dobar uzor te bi, kako je rekao, pozvao u Končar sve one u Hrvatskoj koji sumnjaju da Hrvatska može biti uspješna europska zemlja. Predsjednik Josipović je napomenuo kako je Končar prepoznao da je ulaganje u ljude, u mlade znanstvenike budućnost tvrtke te kako vjeruje da će Končar ostati trajna vrijednost ne samo hrvatskog već europskog i svjetskog gospodarstva. Predsjednik Uprave Končar - Instituta za elektrotehniku Stjepan Car kazao je kako su snaga Instituta njegovi ljudi, odnosno znanje kojim raspolažu. Institut danas ima 170 zaposlenih, u 2010. ostvario je više od 90 milijuna kuna prihoda, pri čemu novostvorena vrijednost prelazi 50 posto prihoda, a u ovoj godini planiraju daljnji rast prihoda. U suradnji s ostalim društvima Grupe Končar u Institutu je razvijen niz visokotehnoloških proizvoda, kao što su primjerice tri generacije digitalnih regulatora napona, elektronička i energetska oprema za modernizaciju nekoliko tipova lokomotiva, najsloženije energetske, elektroničke i informatičko komunikacijske komponente niskopodnih tramvaja te elektromotornih i dizelmotornih vlakova.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je državnu potporu za restrukturiranje sadržanu u Programu restrukturiranja Brodotrogira kojeg je izradila tvrtka Jadranska ulaganja d.o.o., priopćeno je danas iz Agencije. Potpora u iznosu nešto višem od 2,8 milijardi kuna odobrena je za razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja 2016. i sastoji se subvencija, državnih jamstava, otpisa te preuzimanja dugova od strane Vlade Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju sa sjednice Vijeća Agencije. Programom su utvrđeni troškovi restrukturiranja u iznosu nešto većem od 4,6 milijarde kuna, od čega vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora iznosi 1,8 milijarde kuna ili 40 posto. U rješenju Agencije utvrđeni su uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja. Dok traje provedba programa restrukturiranja Brodotrogir ne može dobivati druge potpore osim onih predviđenih u odobrenom programu restrukturiranja. Nova potpora za restrukturiranje ovom se poduzetniku ne može dodijeliti prije isteka roka od 10 godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora, ističu iz Agencije za zaštitu tržiš

ZAGREB - Prvi sastanak desetak izvoznih tvrtki - članica novopokrenutog Kluba izvoznika održan je danas u TŽV Gredelj, a sudionici su istaknuli važnost izvoza i potrebu njegova povećanja jer to jedino može pridonijeti zdravom i održivom rastu hrvatskog gospodarstva. Klub izvoznika pokrenuo je poslovni tjednik Lider, a članovi su TŽV Gredelj, Eurocable Group, Jadran Galenski laboratorij, Badel 1862, Đuro Đaković Holding, Podravka, Elektrokontakt, Kraš, Kotka, Pliva, Saponia te Hrvatska poštanska banka. Tema prvog sastanka bila je izvozna klima, a agencija AT Kearney predstavila je i novi alat za mjerenje te klime. Njihovo je istraživanje pokazalo da je od gotovo 91 tisuće tvrtki u Hrvatskoj njih samo 7,5 posto izvozno orijentiranih, tj. onih koje ostvaruju više od 10 posto prihoda u izvozu. Zajedno one ostvaruju 31 posto ukupnih prihoda svih hrvatskih tvrtki i 46 posto od njihove ukupne neto dobiti, a i profitabilnije su od ostalih te lakše i brže prebrode krizne situacije. Vezano za izvoznu klimu, novinari Lidera su analizirajući medijske izjave vladajućih i oporbenih političara, kao i nekih bankara zadnjih mjesec dana utvrdili da se riječ izvoz spominje samo sporadično i tek usput, ako je riječ o porastu izvoza, ali nikako kao nešto što bi trebalo postati okosnica razvoja, pa čak ni kao dio programa razvoja.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja odobrilo je Croatia Airlinesu potporu za sanaciju u iznosu od 57,7 milijuna američkih dolara u svrhu podmirenja ranije preuzetih ugovornih obveza za kupnju četiri zrakoplova Airbus, priopćeno je danas iz Agencije. Potpore za sanaciju odobrene su za razdoblje od šest mjeseci i u tom roku poduzetnik mora ili vratiti potpore ili izraditi program restrukturiranja. Također je prihvaćen odgovor na tužbu Adris Grupe i TDR-a protiv rješenja Aagencije te je podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu po rješenju o zlouporabi. Agencija je odgovorila na tužbu Adris Grupe po rješenju AZTN-a kojim je utvrđeno da su Adris grupa i TDR, koji je pod kontrolom Adris Grupe, u razdoblju od 15. kolovoza 2004. do 31. prosinca 2010. ograničili tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu distribucije odnosno trgovine cigaretama u Hrvatskoj. Agencija tužbu smatra neosnovanom i u cijelosti je ostala je pri navodima iz svoga rješenja. Istodobno, Agencija je nadležnom prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog za izricanje kazne po tom rješenju.

ZAGREB - Hrvatski informacijsko-tehnolški sektor (IT) na globalnoj se ljestvici konkurentnosti među 66 zemalja ove godine zbog premalog napretka našao na 40. mjestu, što je pad za tri mjesta u odnosu na zadnje rezultate iz 2009., objavilo je danas udruženje Business Software Alliance (BSA) slijedom istraživanja Indeksa konkurentnosti IT industrije za 2011. koje je provela kuća Economist Intelligence Unit. Na vrhu ljestvice su SAD, Finska, Singapur, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Riječ je o četvrtom takvom istraživanju u kojem indeks uspoređuje konkurentnost IT sektora temeljem niza indikatora vezanih za IT, od cjelokupnog poslovnog okruženja, IT infrastrukture, ljudskog kapitala, istraživanja i razvoja do pravnog okruženja i javne podrške za industrijski razvoj. U tom su istraživanju hrvatski ukupni pokazatelji IT sektora nešto bolji od onih iz 2009., posebno u kategorijama IT infrastrukture, ljudskog kapitala te istraživanja i razvoja, no plasman je lošiji jer je napredak u protekle dvije godine bio preslab za održanje ili poboljšanje ranije pozicije, i to posebno u pravnom okruženju, podršci industrijskom razvoju i poslovnoj okolini. Iz BSA u Hrvatskoj dodaju i kako pozicija Hrvatske na globalnom IT tržištu stalno slabi, za razliku od primjerice Slovenije koja je s 29. 'skočila' na 25. mjesto.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex porastao je drugi dan zaredom, danas za 0,79 posto, na 1.865,02 boda, dok je Crobex10 povećan za 0,71 posto, na 1.030,63 boda, dok je redovni promet dvostruko veći od jučerašnjeg i iznosi 35,5 milijuna kuna. Šest je dionica imalo promete veće od milijun kuna. Najveći je promet, od 4,1 milijun kuna, zabilježila je dionica HT-a čija je cijena porasla 0,42 posto, na 244 kune. Povlaštena dionica Adris Grupe ostvarila je 2,3 milijuna kuna prometa, uz nepromijenjenu cijenu od 203,02 kune. Gotovo dva milijuna kuna prometa imala je dionica Podravke kojoj je cijena pala za 0,39 posto, na 258 kuna. Dionice Končara EI protrgovano je za 1,4 milijuna kuna uz porast cijene za 1,83 posto, na 537,15 kuna. Porast cijene od 4,39 posto, na 175,40 kuna, zabilježila je dionica Dalekovoda uz 1,3 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Atlantske plovidbe porasla je 4,44 posto, na 444,50 kuna, a promet tom dionicom bio je 1,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 287,9 mlijuna kuna, dok se na strani ponude našlo 87,9 milijuna kuna. Najviše je danas, 87,4 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa porasla s 1,27 na 1,44 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je o danas 87,4 milijuna kuna, iscrpivši tako sva raspoloživa sredstva iz ponude. Prosječna kamatna stopa lagano je pala, zahvaljujući manjem udijelu ročnih plasmana, s 1,54 na 1,45 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙