FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ŠIBENIK - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će vlada idući tjedan predložiti izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko, osim hrvatske države, u Ini ne može imati više od 49 posto dionica. "Što se tiče podizanja nove optužnice USKOK-a, mogu reći u ime vlade da ćemo pokrenuti postupak donošenja izmjena zakona o privatizaciji Ine, gdje ćemo tražiti da nitko, osim Republike Hrvatske, ne može imati više od 49 posto dionica Ine", kazala je premijerka odgovarajući u Šibeniku na upite novinara o najnovijoj optužnici protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Njega USKOK sumnjiči da je primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini. Premijerka ističe kako smatraju da je takva zakonska izmjena potrebna u ovom trenutku "zbog toga što postoji opravdana sumnja da je netko u tom poslu primio mito". "To je naš odgovor. To je procedura koju smo pokrenuli već danas. Očekujem početkom sljedećeg tjedna sjednicu vlade na kojoj ćemo i donijeti takav zakon i predložiti ga Hrvatskom saboru", najavila je Kosor.

LOVAS - U sklopu tvrtke Triko d.o.o. - koja ima pogone za proizvodnju tekstilne odjeće u Lovasu i Iloku, te zapošljava ukupno 250 žena s lovaskog, iločkog i vukovarskog područja - danas je u pogonu u Lovasu otvoreno novih 30 radnih mjesta. Prema riječima vlasnika tvrtke Triko Stanka Ivaneka, otvaranjem novih 30 radnih mjesta ta će tvrtka povećati dosadašnju proizvodnju za 30 posto, te doseći brojku od gotovo 100.000 proizvedenih komada odjeće mjesečno. U proširenje proizvodnje u pogonu u Lovasu Triko je uložio oko 400.000 kuna kreditnih sredstava, kazao je Ivanek istaknuvši kako je kamatu u iznosu 4,5 posto posto subvencionirala Vukovarsko-srijemska županije. Svečanost otvorenja proširenog progona tvrtke Triko, u kojoj prosječna plaća iznosi 3.500 kuna, a tvrtka je kooperant talijanskog Benettona, održana je u sklopu Miholjskih dana i Dana općine Lovas.

LOVAS - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković ocijenio je danas u Lovasu kako, unatoč velikoj suši, situacija sa stanjem jesenskih poljoprivrednih kultura na poljima nije niti blizu "onoj kakva se najavljuje", suncokret je izuzetno dobro urodio, soja je na razini zadovoljavajućih rezultata, dok je urod kukuruza podbacio. Suncokret je izuzetno dobro urodio, kazao je Čobanković dodajući kako bi ova godina, unatoč suši, mogla, po svemu sudeći, biti rekordna po prinosima te kulture. "Situacija kod soje, koja se smatrala najkatastrofalnijom, nije u stvari takva. PIK Vinkovci ima primjerice prinose soje veće od 3,5 tona po hektaru, što je na razini vrlo zadovoljavajućih rezultata", naveo je Čobanković rekavši kako šećerna repa ima primjerice i bolji prinos i digestiju nego u 2010. U kakvom je stanju kukuruz tek se treba vidjeti. "Prinosi u berbi kukuruza u PIK-u Vinkovci i Belju su negdje na razini 7,5 tona po hektaru, što je značajno niže i predstavlja podbačaj u urodu za oko 30 posto", kazao je. Rekao je i kako će Vlada iznaći načina da se svima onima koji su imali šteta od suše nadoknade gubici.

PETRČANE - Ulaganja u turizam posljednjih su godina u Hrvatskoj zamrla, a veliki prostor za investicije su devastirani hotelski kapaciteti, rečeno je na današnjem 3. simpoziju "Hrvatsko hotelijerstvo i turizam" u turističkom naselju "Punta Skala" u Petrčanima pokraj Zadra. Simpozij su organizirali Hrvatsko-austrijska trgovinska komora i Udruga ugostiteljstva i turizma pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a cilj skupa je ukazati na važnost turističke industrije za cjelokupni gospodarski razvoj Hrvatske. Predsjednik Izvršnog odbora Udruge ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca Jako Andabak istaknuo je kako je posljednjih godina u Hrvatskoj ulaganje u turizam zamrlo. Zalažući se za pokretanje investicija u turizmu upozorio je da na hrvatskoj obali još uvijek ima vrlo mnogo hotela koji su izvan funkcije ili su izvan svakog standarda, pa takvi kao da ne postoje ili su možda čak i štetni za ukupnu turističku ponudu. Među gorućim problemima hotelijera Andabak je izdvojio poduzeća koja nisu doživjela nikakva ulaganja niti prilagodbu današnjem trenutku na tržištu. Državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart smatra kako je rekordna turistička sezona najbolja promidžba za potencijalne investitore. "Iako su naši rekordi u turizmu odlična pozivnica svim ulagačima, ipak, ulaskom u Europsku uniju daleko će više investitora doći i ulagati u Hrvatsku", kazao je Lenart.

POŽEGA - Više od sto obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske i inozemstva sudjeluje na danas otvorenom trodnevnom 12. obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Požegi. Otvorenju sajma prethodilo je i svečano otvorenje novouređenih prostorija Obrtničke komore Požeško-slavonske županije u čiju je kupnju i opremanje uloženo oko milijun i pol kuna. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec istaknuo je kako je u Hrvatskoj trenutno registrirano 88 tisuća obrtnika sa 130 tisuća zaposlenih, te kako ohrabruje činjenica da je u posljednja tri mjeseca zaustavljen pad broja obrtnika. Ranogajec je naglasio i značaj sajmova za obrtnike. Sajmovi su 'prozor u svijet' i sve dok obrtnik ne pokaže što radi, ali i dok ne vidi što rade drugi on ne zna gdje mu je mjesto, rekao je. I ravnatelj Uprave za obrt u Ministarstvu gospodarstva Ivan Zvonimir Galić ističe značaj i važnost obrtništva. Ovakvi sajmovi, posebice danas pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, pomažu obrtnicima da vide gdje su njihovi proizvodi u odnosu na proizvodnju i obrtnike iz zemalja EU, rekao je.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 22,5 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa nastavila je padati, nakon jučerašnjeg pada za 2,6 posto, Crobex je danas pao za daljnih 1,62 posto. Crobex je trgovanje zaključio na 1.846,96 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 na 1.023,41 bod, što je pad za 1,11 posto. Najveći pojedinačni promet od 3,2 milijuna kuna ostvarila je dionica Podravke, čija je cijena pala 2,86 posto, na 262,29 kuna. S prometom od 2,6 milijuna kuna slijedi dionica HT-a, kojoj je zadnja cijena 243,01 kunu, što je 0,94 posto niže nego jučer. Dionica Končara EI među rijetkim je trgovanijim dionicama s porastom cijene i to od 0,77 posto, na 522 kune, uz promet od 2,4 milijuna kuna. Dionice građevinskog sektora i danas bilježe pad cijene, a po prometu i padu cijene predvodi Ingra koja je, uz 1,9 milijuna kuna prometa, u minusu od 4,43 posto i zadnja joj je cijena 10,13 kuna. Pad cijene od 1,45 posto, na 203,02 kune, imala je povlaštena dionica Adris grupe kojom je ostvareno 1,6 milijuna kuna prometa. Promet dionicom Ericsson Nikole Tesle iznosio je 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 3,23 posto, na 1.050 kuna. Među milijunaše uvrstila se još dionica Atlantske plovidbe sa oko 1,3 milijuna kuna prometa. I cijena te dionice nastavila je padati, danas za 2,17 posto, na 449,99 kuna.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze ovaj je tjedna iznosio 82,8 milijuna kuna, a dionički je indeks Crobex zabilježio visok pad vrijednosti, za 7 posto. Crobex je, s izuzetkom srijede, padao tijekom cijelog ovog tjedna i jučer je po prvi put od prosinca prošle godine pao ispod 1.900 bodova, a tjedan završava na razini od 1.846,96 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 u odnosu na kraj prošlog tjedna pao je za 4,70 posto, na 1.023,41 bod. Najtrgovanija je ovaj tjedna bila dionica HT-a sa 13,3 milijuna kuna prometa, a zadnja joj je cijena 243,01 kuna, što je 2,01 posto manje u odnosu na prošli petak. Tjedni pad cijene od 5,09 posto imala je dionica Končara EI ostvarivši nešto malo više od 5 milijuna kuna prometa. Povlaštena dionica Adris Grupe zabilježila je promet od 4,8 milijuna kuna i tjedni pad cijene od 5,57 posto. Nešto manji promet, 4,8 milijuna kuna, imala je dionica Atlantic grupe, završivši tjedan sa 7,69 posto nižom cijenom. Veći pad cijene od 9,49 posto u ovom je tjednu imala dionica Podravke ostvarivši 4,6 milijuna kuna prometa. Dionica Vira prodano je za 3,8 milijuna kuna, uz tjedni pad cijene za 5,03 posto. Uz promet od 3,6 milijuna kuna, dionica Atlantske plovidbe na tjednoj razini bilježi pad cijene od 10,54 posto, a dionica Ingre, s prometom od 3,2 milijuna kuna, pad cijene za 14,15 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja stagnirala, dok je ponuda znatnije pala, a sav su promet činile prekonoćne pozajmice. Potražnja je danas iznosila 282,1 milijun kuna, što je svega 0,39 posto više nego jučer, dok je ponuda bila 92,1 milijun kuna, odnosno 26,69 posto manja. Za razliku od prethodnih dana, u ponudi je ostao tek mali dio neiskorištenih viškova kuna. Ugovoreno je 82,1 milijun kuna prekonoćnih pozajmica, po prosječnoj kamatnoj stopi od 1,33 posto, što je 0,1 postotni bod više nego jučer.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙