FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Iako je u novu Tvornicu željezničkih vozila Gredelj uloženo više od 800 milijuna kuna, a u izradu triju prototipova vlakova još 300 milijuna kuna, te bi investicije mogle propasti jer netko pokušava minirati proizvodnju hrvatskih vlakova, upozorili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare. Sindikalci neće dopustiti da se zbog nečijih privatnih interesa, odnosno provizije za kupovinu vlakova u inozemstvu, upropasti ulaganje u hrvatske vlakove koje bi trebali proizvoditi Gredelj i Končar, te da zbog toga oko 2000 radnika u tim poduzećima i na njih vezanim tvrtkama ostane bez posla, istaknuo je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš. HŽ Putnički prijevoz naručio je tri prototipa vlakova (elektromotorni gradsko-prigradski i međugradski, te dizel gradsko-prigradski) od Gredelja i Končara koji su za njihovu izradu potrošili po 100 milijuna kuna po vlaku. Vlakovi su napravljeni po narudžbi na temelju studije koje je prvo predviđala isporuku 91 vlaka, da bi to kasnije bilo smanjeno na 41 vlak. Sada se, međutim, u HŽ-u može čuti da je taj vlak neisplativ i izbjegava se potpisati ugovor o njegovoj izgradnji. HŽ pritom treba odluku Vlade kako bi mogao podići već dogovoreni kredit od 100 milijuna eura za izgradnju 20 vlakova, što bi Gredelju osiguralo posao u idućih sedam-osam godina, kaže Jakuš.

ZAGREB - Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) jutros su pred Hrvatskim saborom dijelili zastupnicima "ugovore o radu na određeno vrijeme", kako bi ih upozorili da je u Hrvatskoj dostojanstvo rada pogaženo na svim razinama. Predsjednici dviju središnjica Krešimir Sever (NHS) i Mladen Novosel (SSSH) uručili su te "ugovore" zastupnicima koji su se zatekli pred glavnim saborskim ulazom poručivši im da se danas obilježava Svjetski dan dostojanstvenog rada, a u Hrvatskoj i dalje mnogi radnici ne primaju plaće, uskraćuju im se materijalna i druga prava, te se na njima štedi kod zaštite na radu. Zastupnici koji izglasavaju zakone podjednako su krivi za to kao i Vlada koja ih predlaže i poslodavci koji krše radnička prava, izjavio je novinarima Krešmir Sever pojasnivši kako sindikalci u "ugovorima o radu" poručuju kako bi se zapravo trebali ponašati narodni zastupnici u Hrvatskom saboru. U "ugovoru" stoji da zastupnik treba obavljati poslove radnog mjesta "predstavnik građana RH - poslužitelj, vršitelj volje građana u Hrvatskom saboru", koji ima pravo na plaću "sukladno radnom učinku" koji će se ocjenjivati pregledom snimki sjednica Hrvatskog sabora i prema povećanoj kvaliteti života građana. Svjetski dan dostojanstvenog rada obilježava se 7. listopada od 2008. godine.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas da je nakon prvog natječaja za IPARD mjeru 302 "Diverzifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti" odobrila 18 projekata ukupne vrijednosti 17,6 milijuna kuna, za koje ugovoreni iznos bespovratne potpore iznosi 8,8 milijuna kuna. Većina ugovorenih projekata odnosi se na sektor ruralnog turizma, unutar kojeg su se mikro poduzetnici prijavili za izgradnju i rekonstrukciju apartmana, objekata za sportsku rekreaciju i ribolov te jahanje i držanje životinja u turističke svrhe. Maksimalna vrijednost prihvatljivih ulaganja po projektu iznosi 150 tisuća eura, a bespovratna potpora 50 posto ukupne vrijednosti prihvatljivog ulaganja. S obzirom na veliku zainteresiranost za tu mjeru i dobru prolaznost prijava na prvom natječaju (72 posto), Agencija je sredinom rujna raspisala drugi natječaj za Mjeru 302 za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i taj je natječaj otvoren do 31. listopada. Najavljuje i da će se raspisati i šesti IPARD natječaj za mjere 101 "Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" i 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda", a bit će otvoren od 17. listopada do 28. studenog 2011. godine.

ZAGREB - Plinacro, operator plinskoga transportnog sustava, u prvih osam ovogodišnjih mjeseci ostvario je ukupan prihod od 367 milijuna kuna, rashod od 281 milijun i bruto dobit u iznosu od 86,5 milijuna kuna, izvijestili su iz te tvrtke. Bruto dobit manja je za 8,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je rezultat povećanja troškova amortizacije u odnosu na prošlu godinu za 10 milijuna kuna. Ukupni prihodi tvrtke od 367,5 milijuna kuna na razini su planiranih i gotovo jednaki ukupnim prihodima iz prvih osam mjeseci prošle godine. U istom su razdoblju ukupni rashodi od 281 milijun kuna za 21 posto manji od planiranih i dva posto viši od realiziranih u prvih osam mjeseci 2010. godine. Financijski pokazatelji poslovanja Plinacroa tijekom prvih osam mjeseci ove godine pokazuju nastavak svih pozitivnih trendova ostvarenih u izuzetno uspješnoj 2010. godini kada je u izgradnju plinskoga transportnog sustava uloženo rekordnih 1,44 milijarde kuna i ostvarena neto dobit od 134 milijuna kuna, navode iz tvrtke.

ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ugovorio je nove izvozne poslove vrijedne više od 60 milijuna kuna, uglavnom za tržište Zajednice Neovisnih Država, priopćili su iz te tvrtke. Riječ je o modernizaciji i proširenju mobilnih i fiksnih mreža i rješenjima za poslovne korisnike. U Armeniji je ugovorena prodaja pilot programa m-zdravstva koji se temelji na bežičnoj komunikacijskoj tehnologiji. Prema riječima predsjednice Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordane Kovačević, koje se prenose u priopćenju, ugovori na tržištu Zajednice Neovisnih Država pokazuju kako pojačane marketinško prodajne aktivnosti daju rezultate te da njima "Tesla" potvrđuje svoju izvozničku ulogu.

VARAŽDIN - U Gradskoj sportskoj dvorani u Varaždinu danas je otvoren 16. međunarodni sajam "Lov, ribolov, priroda, turizam" koji će trajati do nedjelje, 9. listopada, uz sudjelovanje oko 250 izlagača. Riječ je o najvećoj godišnjoj priredbi vezanoj uz lov i ribolov u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. U sklopu sajma na gotovo 3.000 četvornih metara izložbenog prostora predstavlja se bogat izbor pribora i opreme za lov i ribolov, uz posebne sajamske cijene. Uz to 30-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava predstavlja svoje proizvode. Kao i prethodnih godina sajam nudi i niz zanimljivih, atraktivnih i edukativnih sadržaja. Tako je već tradicionalno Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza postavio izložbu hrvatske divljači u prirodnom okruženju.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su blago porasli, ostvarivši dobitke treći dan zaredom, dok je u najvećem fokusu investitora dionica Belja, zbog obveze Agrokora da podnese ponudu za preuzimanjem te kompanije. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 0,37 posto, na 1.820 bodova, a Crobex10 za 0,24 posto, na 1.003 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 8 milijuna kuna, što je otprilike 3,5 milijuna više nego jučer u to doba. Dionicom Belja do podneva je ostvareno 3,3 milijuna kuna prometa. Tijekom jutra njome se trgovalo u rasponu od 83,50 do 92 kune. Oko podneva cijena joj je bila 86,96 kuna, što je 23,5 posto više nego jučer. Hanfa je jučer objavila rješenje prema kojemu je u rujnu 2007. za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja. Iz Agrokora su poručili da to rješenje ne predstavlja problem poslovanju koncerna. Agrokor trenutno posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu. Za preuzimanje svih preostalih 2,64 milijuna dionica Agrokor bi trebao platiti oko 785 milijuna kuna. Među likvidnijim izdanjima po skoku cijene za 4,99 posto izdvaja se dionica Dalekovoda. Ojačala je i dionica Zagrebačke banke, za 1,06 posto. Nešto veći pad cijene, za 3,15 posto, bilježi dionica Dom Holdinga.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,10 posto, te se srednji tečaj eura, nakon dva dana, vratio na razinu ispod 7,5 kuna i iznosi 7,499550 kuna. Na tjednoj je razini pak, u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka, kuna oslabila prema euru za 0,11 posto, a oslabila je i prema američkom dolaru za 0,86 posto te britanskoj funti za 0,25 posto. Istodobno je na tjednoj razini kuna ojačala prema švicarskom franku za 1,33 posto, te na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj franka iznosi 6,061712 kuna, što je i za 0,25 posto niži tečaj franka u odnosu na jučerašnju tečajnicu. U odnosu na jučerašnju tečajnu listu kuna je ojačala i prema dolaru za 0,53 posto i funti za 0,29 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 5,587089 kuna, a funte 8,672005 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙