FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: nada da će SAD izbjeći recesiju potaknula azijske burze

Autor: scvi
TOKIO, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, zahvaljujući optimizmu u vezi pomoći europskom financijskom sektoru i nadi da će američko gospodarstvo izbjeći novu recesiju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 2,2 i 4,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 3,1 posto, vrativši više od polovice gubitka od početka tjedna, kada je zaronio na najnižu razinu u dvije godine.

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica znatno porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući dobrim podacima iz uslužnog sektora i s tržišta rada, koji pokazuju da američko gospodarstvo i dalje raste, premda sporo, te da bi moglo izbjeći novu recesiju. To je pozitivno jutros djelovalo na azijske burze.

„Podaci iz SAD-a pokazuju da potresi na financijskim tržištima zasad nisu ozbiljnije naštetili gospodarstvu, barem ne američkom. Ulagači jutros kupuju dionice jer su, nakon nedavne rasprodaje, njihove cijene pale na razine koje odražavaju novu recesiju“, kaže Hiroki Shimazu, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Pozitivno na tržište djeluju i vijesti da europski dužnosnici razmatraju plan za zajedničku podršku bankama, koje bi pretrpjele goleme gubitke u slučaju bankrota Grčke. Ako ta članice eurozone ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, za mjesec dana neće imati dovoljno novca za plaćanje svih svojih obveza.

Jučer je njemačka kacelarka Angela Merkel poručila da je Berlin spreman dokapitalizirati banke ako to bude potrebno.

Ulagači se nadaju novim vijestima o mogućim rješenjima dužničke krize u eurozoni, s obzirom da se danas održava redovita sjednica Europske središnje banke.

Zbog toga se na valutnim tržištima tečaj eura stabilizirao iznad granice od 1,3300 dolara, nakon što je početkom tjedna zaronio na 1,3144 dolara, najnižu razinu u devet mjeseci.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura ojačala je s jučerašnjih 101,90 na 102,25 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je s jučerašnjih 76,60 na 76,75 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila je jučer za više od 2 dolara jer su podaci o neočekivanom padu zaliha 'crnog zlata' u SAD-u odagnali strahovanja ulagača od slabljenja potražnje. I jutros se terminska cijena nafte održava iznad razine od 79 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙