FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oslabile, cijena sirovina pale

Autor: neba
TOKYO, 29. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer su obnovljena strahovanja ulagača da će nemogućnost dogovora oko rješavanja dužničke krize u eurozoni dovesti do nove financijske krize i recesije.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Australiji pale između 0,1 i 1 posto.

Južnokorejski Kospi indeks porastao je, pak, 2 posto, dok se u Hong Kongu danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,8 posto.

Ulagači su oprezni jer će se danas u njemačkom parlamentu glasovati o povećanju mogućnosti fonda za financijsku stabilizaciju kako bi se učinkovitije borilo protiv dužničke krize.

Početkom tjedna cijene su dionica snažno rasle zahvaljujući vijestima o različitim prijedlozima za rješavanje krize. No, posljednjih dana stižu vijesti o nesuglasicama unutar eurozone.

Njemačka kacelarka Angela Merkel kazala je da bi možda trebalo ponovno pregovarati o uvjetima drugog paketa pomoći Grčkoj. Nekoliko članica eurozone smatra da bi banke trebale podnijeti veće gubitke na grčkim obveznicama, no Francuska i Europska središnja banka tome se protive.

„Uspon cijena početkom tjedna poticale su vijesti o niz planova za rješavanje dužničke krize, no stvarnost je da će put do dogovora biti puno teži. Čini se da su razdoblja optimizma na tržištu puno kraća, a pesimizma puno duža“, kaže David Land, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Zbog strahovanja ulagača da će europska dužnička kriza prerasti u novu financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine, te da će najveća svjetska gospodarstva ponovno uroniti u recesiju, izazvala su pad cijena sirovina.

Nakon što je jučer potonula za gotovo 4 posto, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za daljnjih 30-ak centi, na 80,90 dolara po barelu.

Oštro posljednjih dana padaju i cijene drugih sirovina te plemenitih metala, zbog čega su pod najvećim pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Zbog nesigurnosti na tržištima, ulagači se okreću sigurnijim investicijama, kao što je dolar.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao daljnjih 0,2 posto.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 76,45 na 76,55 jena.

U odnosu na europsku valutu dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3575 na 1,3610 dolara.

Prema japanskoj valuti tečaj eura porastao je, pak, s jučerašnjih 103,80 na 104,20 jena, dok se prema švicarskoj valuti i dalje kreće iznad 1,22 franka.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙