FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka danas je intervenirala na deviznom tržištu, prodajom 180,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,499102 kune za euro, priopćeno je iz HNB-a. Pored toga, radi sterilizacije viška likvidnosti u bankovnom sustavu i smanjivanja deprecijacijskog pritiska na tečaj kune u odnosu na euro, za sutra je sazvana izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o promjeni stope obvezne pričuve banaka, najavljeno je iz središnje banke. Današnjom intervencijom, inače drugom u ovoj godini, HNB je 'povukao' više od 1,35 milijardi kuna, čime se nastoji utjecati na ublažavanje jačanja tečaja eura. Naime, tečaj eura raste u posljednje vrijeme. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu od petka oslabila prema svim značajnijim inozemnim valutama, prema euru oslabila je za 0,11 posto, a srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, nakon više od šest godina, prešao je razinu od 7,5 kuna. Zadnju je put srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a bio iznad 7,5 kuna 2. ožujka 2005. godine. Današnja intervencija druga je intervencija hrvatske središnje banke na deviznom tržištu ove godine. Prva je bila 25. srpnja kada je HNB prodao 238,9 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,465038 kuna za jedan euro.

ZAGREB - Sve vrste naftnih derivata od ponoći će se u Hrvatskoj prodavati po višim cijenama, pri čemu će motorni benzini poskupiti za šest ili sedam lipa po litri, dok će više poskupiti dizelska goriva, za 14 do 20 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 20. rujna do 3. listopada. Najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 Ministarstvo je utvrdilo na 9,93 kune, što je šest lipa više od dosadašnjih 9,87 kuna. Uz porast za 7 lipa po litri, najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 od ponoći će biti 10,24 kune (do sada 10,17 kuna), a najviša cijena eurosupera BS 100 može biti 10,45 kuna (do sada 10,38 kuna). Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, najviše će, za 20 lipa po litri, poskupiti eurodizel BS kojemu je nova najviša cijena 9,30 kuna po litri (do sada 9,10 kuna). Ostala dizelska goriva poskupiti će za 14 lipa, a za 15 lipa će poskupiti loživo ulje s oznakom euro. Najviša cijena običnog dizela od ponoći može biti 8,92 kune (do sada 8,78 kuna), a plavog dizela 5,72 kune (do sada 5,58 kuna). Plinska (loživa) ulja od sutra će se prodavati po 14, odnosno 15 lipa višoj cijeni od dosadašnje, jer je Ministarstvo najvišu cijenu plinskog (loživog) ulja s oznakom euro utvrdilo na 6,71 kunu (do sada 6,56 kuna), a običnog loživog ulja na 6,50 kuna (do sada 6,36 kuna).

SPLIT - Fondovska industrija u prvih šest mjeseci ove godine je zabilježila pozitivan rezultat, a u proteklom je razdoblju donijeto nekoliko važnih zakona kojima je uređeno i funkcioniranje tržišta kapitala i pojedinih segmenata financijskog sustava, pa tako i fondovske industrije, istaknuto je na današnjoj 5. međunarodnoj konferenciji fondovske industrije koja se održava u Splitu. Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić podsjetio je da su predložene i izmjene zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima pri čemu se nastojala sačuvati socijalna komponenta, ali na način da se ne oštete mirovinski fondovi. Time je otvorena mogućnost da ljudi, koji su ranije imali mogućnost izbora između prvog i drugog stupa, odnosno dobrovoljno su ušli u drugi stup, sada "tu svoju odluku na neki način preispitaju, a da se ne izazovu negativni efekti do granice koja bi mogla imati fatalne posljedice na fondovsku industriju", naglasio je. Ovogodišnja, 5. međunarodna konferencija fondovske industrije na temu "Pozicioniranje u ekonomskom ciklusu - prilike i opasnosti na turbulentnim tržištima" održava se u organizaciji Udruženja društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, te Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Sudionici dvodnevne konferencije raspravljaju o makroekonomskom i tržišnom okruženju fondovske industrije na europskoj i globalnoj razini, investicijskim prilikama, prikazu svjetskog i europskog tržišta kapitala i obveznica.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga oduzela je odobrenje za rad investicijskom društvu To One Brokeri, te ono u sljedećih šest mjeseci neće moći zatražiti ponovno izdavanje tog odobrenja, priopćila je danas HANFA. Uprava Agencije, na svojoj sjednici od 15. rujna, oduzela je odobrenje za rad toj brokerskoj tvrtki jer je u svojim nadzorima utvrdila da je odobrenje za rad društvu izdano na temelju neistinitih podataka, da je ono prestalo ispunjavati uvjete pod kojima mu je odobrenje za rad izdano, da krši odredbe o pravovremenom i točnom izvještavanju Agencije više od 2 puta u razdoblju od 3 godine ili na drugi način onemogućava nadzor Agencije nad svojim poslovanjem te da sustavno i teško krši organizacijske, tehničke, kadrovske ili druge uvjete za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti propisane člancima 36. do 43. Zakona o tržištu kapitala. To One Brokeri moraju u roku od 15 dana Agenciji dostaviti dokaz da su o oduzimanju odobrenja obaviješteni svi klijenti, da su otkazane pozicije registracije na računima klijenata kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, da su zatvoreni posebni računi za sredstva klijenata i izvršeni ili opozvani njihovi nalozi, kao i da je pokrenut postupak brisanja djelatnosti iz sudskog registra.

OSIJEK - Osječka kemijsko-farmaceutska tvrtka "Saponia" dd u idućem razdoblju planira ulazak na tržišta Bugarske i Mađarske, što je dio planiranog proširenja na tržišta istočnoeuropskih zemalja, izvijestila je danas Uprava te tvrtke. Na radnom sastanku s osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom direktor tvrtke Damir Skender kazao je da je, od 1998. godine, kada je "Saponiu" preuzela tvrtka "Mepas" iz Širokog Brijega, u različite projekte u "Saponiji", s ciljem povećanja konkurentnosti i kvalitete, uloženo oko 36 milijuna eura, a samo ove godine, za novu liniju za pakiranje tekućih deterdženata, oko 2,4 milijuna eura. Dodao je kako se ove godine planira proizvodnja ukupno 75.000 tona različitih proizvoda, što je povećanje za više od 10.000 tona u odnosu na 2009. godinu, te prihod od 571 milijun kuna, od čega je u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno 383 milijuna kuna, što je 7,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prema podatcima Uprave, tvrtka prosječno ima 835 radnika, a prosječna plaća iznosi 4.100 kuna. Tvrtka "Mepas" prije nekoliko mjeseci postala je i većinski vlasnik osječke konditorske industrije "Kandit", a predsjednik Uprave "Kandita" Mario Miller rekao je kako se, uz stvaranje nove distributivne mreže, idućih mjeseci pokreće 13 projekata stvaranja novih i redizajniranja postojećih proizvoda.

ZAGREB - Niska likvidnost s tek 9,6 milijuna kuna redovnog prometa i pad dioničkog indeksa Crobex za 2,85 posto glavna su obilježja današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Pod utjecajem vrlo lošeg raspoloženja na europskim burzama zbog situacije u Grčkoj, većina dionica i na Zagrebačkoj je burzi danas bilježila pad cijene, a Crobex je tijekom dana bio u minusu i za nešto više od tri posto. Kraj trgovanja Crobex je dočekao uz pad od 2,85 posto, na 1.929,38 boda, a Crobex10 smanjen je za 1,98 posto, na 1.052,62 boda, što su njihove najniže razine od sredine prosinca prošle godine. Redovan promet iznosio je 9,6 milijuna kuna, a među milijunaše uvrstila se tek dionica HT-a sa 3,7 milijuna kuna. Cijena dionice HT-a je pala za 0,80 posto, na 246,01 kunu. Po prometu slijede redovne dionice Zagrebačke banke kojih je prodano za 732 tisuće kuna, a cijena joj je pala 3,22 posto. Građevinare po prometu predvodi Dalekovod čijih je dionica protrgovano za 449,4 tisuće kuna, a cijena im je pala za 2,84 posto. Trgovanje su s padom cijene završile i ostale dionice građevinskog sektora. Dionici Ingre, uz promet od 342,2 tisuće kuna, cijena je pala za 3,73 posto, dok je cijena dionice Instituta IGH pala za 5,3 posto, uz promet od 204,8 tisuće kuna. Pad cijene danas bilježi i većina ostalih trgovanijih dionica, Ericsson Nikole Tesle za 1,31 posto, Atlantske plovidbe za 1,59 posto, Luka Ploče za 1,79 posto, Riviera Adrie za 2,72 posto, Podravke za 6,49 posto, dok je među rijetkim dobitnicama dionica kutinske Petrokemije kojoj je cijena porasla za 0,22 posto itd.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su i potražnja i ponuda znatnije porasle u odnosu na petak, a ugovarane su prekonoćne i ročne pozajmice. Danas je bilo prijavljeno 207,3 milijuna kuna potražnje, što je 37,68 posto više nego u petak. Istodobno, ponuda je uvećana 28,29 posto, na 257,3 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 45,1 milijun kuna. Pritom je prosječna kamatna stopa porasla s u petak zabilježenih 0,69 na 0,72 posto. Odobreno je i 10 milijuna kuna pozajmica na rok od dva tjedna, po cijeni od 2 posto, što je 0,67 postotnih bodova više nego u petak. Plasirano je i 2,2 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za mjesec dana, uz kamatu od 2,84 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 57,3 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je smanjena s u petak zabilježenih 1,4 na 1,02 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙