FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu od petka oslabila prema svim značajnijim inozemnim valutama, prema euru oslabila je za 0,11 posto, a srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, nakon više od šest godina, prešao je razinu od 7,5 kuna. Zadnju je put, naime, srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a bio iznad 7,5 kuna 2. ožujka 2005. godine, kada se iznosio 7,5064 kune. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, srednji tečaj eura iznosi 7,504448 kuna. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku za 0,16 posto, prema američkom dolaru za 1,36 posto, a prema britanskoj funti za 0,86 posto. Tako srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,221562 kune, dolara 5,500988 kuna te funte 8,650661 kunu. Na međunarodnim valutnim tržištima pak euro je tijekom dana pao za 1 posto prema dolaru i jenu, jer ulagači nemaju povjerenja u nalaženje rješenja za grčku dužničku krizu.

ZAGREB - Pod utjecajem vrlo lošeg raspoloženja na europskim burzama zbog situacije u Grčkoj, i na Zagrebačkoj burzi većina dionica danas bilježi cjenovne gubitke, pri čemu je Crobex do podneva potonuo više od 3 posto. Crobex indeks oko 12 sati bio je u minusu 3,1 posto, na 1.924 boda, a Crobex10 za 1,69 posto, na 1.055 boda. Oba indeksa nalaze se na najnižim razinama od sredine prosinca lani. Redovni promet dionicama iznosio je 4,4 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego u petak u to doba. Više od polovine prometa ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj je oslabila 0,09 posto, na 247 kuna. Većina cijena dionica je u padu, pri čemu su među likvidnijim izdanjima dionice Ericssona Nikole Tesle s minusom od 2,97 posto, Đuro Đaković Holdinga, s minusom od 2,96 posto, Petrokemije za 2,93 posto, te Zagrebačke banke za 2,65 posto.

ZAGREB - Analitičari Privredne banke Zagreb smanjili su svoju ocjenu rasta hrvatskog gospodarstva za 2011. godinu s dosadašnjih 1,0 posto na 0,7 posto, a njihova je trenutno očekivanje da će naredna godina donijeti gospodarski rast od oko 1,5 posto uz naglašene rizike da taj rast bude i manji. U PBZ tjednim analizama napominju da ih je na tu reviziju ocjene rasta za ovu godinu navela kombinacija kretanja u domaćem gospodarstvu i očekivano usporavanje u Europskoj uniji, koje će se s određenim vremenskim pomakom odraziti na hrvatsko gospodarstvo. "Razočaravajuća prva polovica godine koja je završila 'pozitivnom' nulom na računu hrvatskog gospodarskog oporavka te šaroliki visokofrekventni pokazatelji za ljetne mjesece (rast trgovine na malo i industrijske proizvodnje od svega 1 posto u srpnju, obećavajući rast robnog izvoza od 4,6 posto nakon dva uzastopna mjeseca pada, daljnji pad uvoza od 4,7 posto te nastavak negativnih kretanja u građevini) u kombinaciji s očekivanim usporavanjem u EU, naveli su nas na reviziju ocjene rasta za 2011. godinu s dosadašnjih 1,0 na 0,7 posto", navode analitičari PBZ-a. Iako očekuju da će treći kvartal donijeti prvu stopu rasta izvan granica statističke greške, kretanja u okruženju navode ih na očekivanje ponovnog usporavanja u posljednjem ovogodišnjem kvartalu.

ZAGREB/KOPRIVNICA - Koprivnička Podravka je u ovoj godini započela investicijski ciklus vrijedan oko 100 milijuna kuna, a riječ je o ulaganjima kojima je cilj povećanje efikasnosti poslovnih procesa, modernizacija i povećanje proizvodnje, objavila je tvrtka na Zagrebačkoj burzi. Od predviđenih ulaganja u Podravki izdvajaju gradnju nove kobasičarnice u industrijskoj zoni Danica, a u sklopu tog projekta planirana je izgradnja prve solarne elektrane. Novi pogon koji bi koristio solarnu energiju bio bi prvi takav kad je o gospodarstvu u regiji riječ. Podravkina tvornica Povrća u Umagu od ukupno 5,5 milijuna kuna ovogodišnjih ulaganja 2,5 milijuna kuna uložila je u rekonstrukciju kotlovnice kako bi se s mazuta prešlo na ekološki prihvatljiv plin. Pored toga, automatizirani su i proizvodni procesi. Tvornica Kokteli u Koprivnici ulaže u nove tehnologije pa će tako na proljeće iduće godine proizvodni pogoni Koktela dobiti novu opremu u vrijednosti od oko 24 milijuna kuna. Među investicijama je modernizacija tvornice Pića u Lipiku čime je tvornica dobila liniju za proizvodnju sirupa Lero vrijednu oko 2 milijuna kuna, a ukupni radovi biti će završeni do veljače 2012. godine.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na prošlotjednoj je sjednici odobrilo dva programa potpora, za prerađivačku industriju i malu brodogradnju, kojima je davatelj Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, izvijestili su danas iz Agencije. Agencija je odobrila regionalnu potporu u obliku subvencije sadržanu u prijedlogu Operativnog programa potpora sektorima prerađivačke industrije te regionalnu potporu u prijedlogu Operativnog programa poticanja konkurentnosti i inovativnosti u maloj brodogradnji za 2011. Potpore iz prvoga Programa namijenjene su, između ostalog, tekstilnoj, kožarskoj, kemijskoj, farmaceutskoj, metalnoj industriji itd. za poticanje početnih ulaganja u nove proizvodnje i procese, ulaganja u značajna poboljšanja i modernizaciju već postojećih proizvoda, nabavu novih tehnologija i industrijskog znanja, novog računalnog softwarea itd. Potpore iz Operativnog programa regionalnih potpora maloj brodogradnji koje će se dodjeljivati za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca ove godine namijenjene su za gradnju sportskih i čamaca za razonodu, popravak i održavanje brodova i čamaca i to pod uvjetom da poduzetnici pozitivno posluju i imaju podmirene ob

ZAGREB - Promet na hrvatskim autocestama bio je intenzivan i prošlog vikenda, a koncesionari i u turističkoj posezoni ostvaruju dobre prihode od cestarina, pokazuju njihovi podaci o prometu i prihodima. Tijekom proteklog vikenda, od 16. do 18. rujna, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježeno je 311.841 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 12,6 milijuna kuna bez PDV-a, doznaje se iz HAC-a. Promet vozila veći je 13,5 posto, a prihod od naplaćene cestarine za 15,5 posto u odnosu na isti vikend prošle godine. Na autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ), po podacima istoimenog koncesionara, proteklog je vikenda na naplatnim kućicama u Lučkom na ulazu i izlazu bilo 128.038 vozila ili 26,7 posto više nego u usporedivom rujanskom vikendu lani. Po podacima ARZ-a, preko mosta Krk proteklog je vikenda prešlo 19.472 vozila, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast od 65,3 posto, a na naplatnoj postaji Rupa zabilježeno je 33.824 vozila ili njih 65,3 posto više. Na autocesti-Zagreb Macelj broj vozila povećan je u odnosu na treći vikend rujna prošle godine za 11,2 posto, na 66.217 vozila, a prihod je povećan 8 posto, na 2,1 milijun kuna.

ZAGREB - Uprave Croatia Airlinesa (CA) i slovenske kompanije Adria Airwaysa postigle su dogovor oko zajedničkih modela suradnje s ciljem postizanja boljih performansi i sinergijskog iskorištavanja potencijala obiju kompanija, izvijestili su danas iz CA. Prvi korak u suradnji dviju kompanija bit će usmjeren na racionalizaciju korištenja flote i to kroz reciprocitetno kratkoročno unajmljivanje zrakoplova. U CA napominju kako zasad još nije moguće govoriti o konkretnim rutama, međutim, moguće je predvidjeti smjer suradnje po pitanju kapaciteta. Suradnja, koja je do sada uključivala ad hoc kratkoročno unajmljivanje zrakoplova, također ne predstavlja nikakvu novost i već je bila ostvarena u razdobljima koja su za obje kompanije predstavljala vršno opterećenje (najčešće tijekom turističke sezone), navodi se u priopćenju. Bliža suradnja dviju kompanija u budućnosti je moguća kroz zajedničko operiranje na pojedinim rutama, ponajprije s ciljem postizanja veće profitabilnosti.

ZAGREB - Hypo Alpe-Adria-Bank i Grad Vukovar potpisali su sporazum kojim su osigurali nove programe kreditiranja poduzetnika i obrtnika na području Gospodarske zone Vukovar, odnosno, omogućili im povoljnije uvjete kreditiranja, izvijestili su iz Hypo banke. Program kreditiranja dostupan je uz promjenjivu kamatnu stopu šestomjesečni Euribor + 5,00 posto marže, što za krajnjeg korisnika ukupno iznosi 6,75 posto, a odobrava se na rok otplate do 10 godina, uključujući poček do jedne godine. Krediti su dostupni obrtima, malim i srednjim trgovačkim društvima, zadrugama, fizičkim osobama u slobodnim zanimanjima i obiteljskim gospodarstvima koji investiraju u Gospodarsku zonu Vukovar, a namijenjeni su za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje građevinskih objekata, nabavu opreme, financiranje obrtnih sredstava, financiranje proizvodne, turističke, uslužne i IT djelatnosti te poljoprivredne proizvodnje i prerade.

ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine ukupna proizvodnja mlijeka (kravlje, ovčje i kozje) na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima smanjena u odnosu na 2009. za 15,6 posto, na 629.178 tona, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U padu je i količina mlijeka koju su gospodarstva predala u otkup mljekarama i to za 15,2 posto. Tako je lani mljekarama u otkup dano 495.608 tona mlijeka. Količina mlijeka utrošena unutar kućanstva u svježem stanju smanjena je za 13 posto, odnosno kućna potrošnja lani je iznosila 32.333 tone. Također je zabilježen pad izravne prodaje mlijeka (za 21,1 posto, na 19.322 tone) te upotrebe mlijeka za ishranu stoke (za 16,4 posto, na 49.883 tone).

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙