FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

DUBROVNIK - Jubilarna, 10. međunarodna konferencija o poticanju izvoza, koju organizira Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) okupila je danas u Dubrovniku više od 160 izvoznika i drugih sudionika, a glavne teme konferencije bile su posvećene izazovima i prilikama koje hrvatskim izvoznicima donosi buduće članstvo u EU. HBOR je uspio unatoč krizi osigurati novac za kreditiranje hrvatskih poduzetnika te smo zadržali iste kamatne stope na uštrb naše dobiti, a uspjeli smo i smanjiti neke kamatne stope baš za izvoznike, kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev. U prvih osam mjeseci ove godine HBOR je odobrio 1094 kredita u iznosu od 4,8 milijardi kuna, a najviše je odobreno za kreditiranje izvoza. Potpredsjednik Uprave Europske investicijske banke (EIB) Wilhelm Molterer govorio je o gospodarskim izazovima koji čekaju Hrvatsku kada postane članicom EU. Samo u prvih šest mjeseci članstva na raspolaganju hrvatskim gospodarstvenicima bit će 800 milijuna eura. "Gospodarski rast i nova zapošljavanja prioriteti su i ciljevi ekonomske politike EU pa će tako biti postavljeni i kriteriji potpore novim članicama kod korištenja strukturnih fondova", naglasio je. Molterer smatra kako Hrvatskoj nisu dovoljna samo sredstva iz europskih fondova već je nužna i daljnja privatizacija kao i reforme na tržištu rada.

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ne ulazi u politiku, prioritet mu je odgovorno završiti mandat u HNB-u. Navodi se to u odgovoru guvernera Rohatinskog na upit o točnosti nekih medijskih najava da će danas obznaniti svoju konačnu odluku o svom ulasku u politiku, odnosno o kandidiranju ili nekandidiranju na predstojećim parlamentarnim izborima. "Iako sam nedavno izjavio da su sve opcije otvorene, ulazak u politiku nije za mene nikad predstavljao poželjno rješenje. Naprotiv, u više sam navrata isticao kako mi je prioritet odgovorno završiti mandat u HNB-u, a zatim se zaposliti u privatnom sektoru. Tako ću i uraditi", kazao je za Hinu guverner Rohatinski.

BRIJUNI - Ministar turizma Damir Bajs na današnjoj je svečanosti obilježavanja 15. obljetnice najveće istarske turistističke agencije "Uniline" iz Pule izrazio zadovoljstvo uspješnošću ovogodišnje turističke sezone koja je, po njegovoj ocijeni, iznad očekivanja. U turističku 2011. ušlo se s dva jasna cilja i to da Hrvatska zadrži svoj tržišni dio u Europi te da vrati domaće goste. Oba su cilja u potpunosti ispunjena, ovoga trenutka imamo 550 tisuća gostiju više nego lani, vratio nam se domaći gost, a uz to smo uspjeli produžiti postsezonu, naglasio je ministar Bajs. Dodao je da brojke putničkih agencija govore kako bi i rujan po dolasku turista mogao biti znatno bolji nego prošlogodišnji.

ZAGREB/RIJEKA - Na sastanku koji je danas održan u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva poduprti su zahtjevi Sindikata Brodogradilišta Kraljevice da se tom brodogradilištu omogući nastavak poslovanja, pomogne osigurati zajam za nastavak poslovanja i nove poslove, izvijestio je nakon sastanka predsjednik tog sindikata Nenad Miškulin. Po njegovim je riječima također dogovoreno da će plaće za kolovoz, koje su trebale biti isplaćene ovoga tjedna, biti isplaćene do kraja sljedećeg tjedna. Sudionici sastanka suglasili su se da što prije treba osigurati likvidnost poslovanja, kao i da brodogradilištu, koje u knjizi narudžaba nema ni jednog broda te osim remonta nema novih poslova, treba pokušati pomoći pronaći nove poslove. Razgovaralo se i o zatvaranju financijskih konstrukcija za dvije novogradnje koje se grade u Kraljevici - putničko-teretnog broda za kanadskog naručitelja i tankera za prijevoz asfalta za švedskog naručitelja. Zadovoljni smo razgovorom, zaključio je Miškulin, dodavši da je najvažnije da se dogovoreno i ostvari.

RIJEKA - Sporazum o financiranju izrade projektne dokumentacije i ishođenja izvršne lokacijske dozvole za čvor Trinajstići na autocesti A7 Rupa - Matulji - Rijeka - Križišće sa spojem na državnu cestu D8, čija će gradnja stajati ukupno oko 10 milijuna eura, potpisali su danas predstavnici Autoceste Rijeka-Zagreb d.d., Primorsko-goranske županije, Općine Matulji i Grada Kastva. Prema najavama iz AC Rijeka-Zagreb, izgradnja čvora Trinajstići trebala bi biti gotova za tri do četiri godine, a dio autoceste do Križišća prije turističke sezone 2013. Prema Sporazumu, Primorsko-goranska županija osigurat će za izradu projektne dokumentacije i izvršne lokacijske dozvole 450.000 kuna, Grad Kastav 150.000 kuna, Općina Matulji 300.000 kuna, a AC Rijeka-Zagreb osigurat će stručnu logistiku.

ZAGREB - Pad vrijednosti izvršenih građevinskih radova i stanogradnje u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine svjedoči o nastavku krize građevinarstva, a nadu u oporavak nudi rast vrijednosti novih narudžbi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine izvela poduzeća sa 20 i više zaposlenih, manja je za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno, vrijednost novih narudžbi veća je za 18,9 posto. Pravne osobe s 20 i više zaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine izvele su građevinske radove u ukupnoj vrijednosti od 9,56 milijardi kuna, a vrijednost novih narudžbi iznosila je 7,88 milijardi kuna. Tijekom prvog polugodišta ove godine građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 1.281 stan, što je 32,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Na kraju lipnja ta poduzeća imala su 5.353 stana u gradnji, što je za 11,1 posto manje nego godinu dana ranije.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 1,86 posto, a Crobex10 za 0,98 posto, na 1.073,87 bodova, uz redovni promet od 28,6 milijuna kuna. Najveći promet imala je dionica HT-a, od 5,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,77 posto, na 248 kuna. Dionica AD Plastika poskupjela je za 5,44 posto, na 112 kuna, s prometom od 2,1 milijuna kuna, a dionica Luke Rijeka dobila je na cijeni 9,81 posto, na 170,20 kuna uz promet od gotovo dva milijuna kuna. Rast cijene, od 9,92 posto, na 12,85 kuna, ostvarila je dionica Riviere Adria (promet 1,9 milijuna kuna. I drugim dionicama s prometom većim od milijun kuna cijena je danas porasla, osim dionici Ericssona Nikole Tesle kojoj je cijena pala za 0,86 posto, na 1.150,07 kuna (promet 1,7 milijuna kuna).

ZAGREB - Na Tržištu novca danas se trgovalo pozajmicama s različitim rokovima dospijeća, pri čemu je prosječna kamatna stopa porasla na 1,40 posto. Potražnja je danas iznosila 150,5 milijuna kuna, što je 36,2 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je dosegnula 200,5 milijuna kuna, te je bila 72,7 posto viša. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 28 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa uvećana s jučerašnjih 0,44 na 0,69 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 50,57 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa skočila je s jučerašnjih 0,65 na 1,4 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙