FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro jača prema 'švicarcu'

Autor: neba
TOKYO, 29. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, zahvaljujući snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke poručio da je optimističan po pitanju dugoročnog oporavka američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skočile između 1,3 i 3 posto.

Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros pale, oko 1,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku oko 2 posto.

Na konferenciji Feda u petak Bernanke je izrazio optimizam po pitanju dugoročnog oporavka američkog tržišta rada i gospodarstva.

Premda nije najavio nove poticajne gospodarske mjere, čemu su se mnogi ulagači nadali, Bernanke je ostavio otvorenu mogućnost za to na idućem sastanku čelnika središnje banke u rujnu.

Zahvaljujući tome, u petak su cijene dionica na Wall Streetu skočile više od 1,2 posto, što je jutros ohrabrilo i azijske ulagače.

„Ulagači su uvidjeli da je Bernanke optimističan u vezi gospodarstva. Prije njegova govora bili su suzdržani, no sada su uletjeli na tržište“, kaže Jackson Wong, potpredsjednik u tvrtki Tanrich Securities.

Opreznije se trguje na Tokijskoj burzi jer je jutros na izborima za novog vođu vladajuće stranke pobijedio dosadašnji ministar financija Yoshihiko Noda, pa će biti i novi predsjednik japanske vlade.

„Dok je bio ministar financija, slovio je za fiskalno konzervativnog ministra, pa bi njegov izbor mogao biti negativan za dionice. No, ne očekujemo velik utjecaj političkih događaja na tržište dionica“, kaže Nagayuki Yamagishi, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno se kreće iznad razine od 85 dolara po barelu, jer uragan Irene nije nanio veće štete rafinerijama na istočnoj obali SAD-a.

Porasle su i cijene metala, što je pozitivno utjecalo na dionice u rudarskom sektoru, koje su jutros među najvećim dobitnicama.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj eura jutros probio iznad razine od 1,45 dolara. Trenutačno se kreće oko 1,4530 dolara, dok je u petak iznosio 1,4495 dolara.

U odnosu na švicarsku valutu, cijena eura skočila je na 1,1745 'švicaraca', novu najvišu razinu u mjesec dana, dok je u petak iznosila 1,1689 franaka.

Slabljenje 'švicarca' posljedica je najave švicarske banke UBS da bi mogla zaračunavati pristojbe na neke depozite u francima u nastojanju da obeshrabri korištenje te valute kao sigurnog utočišta za kapital.

Prema franku je ojačao i tečaj dolara, s 0,8064 franka, koliko je iznosio u petak, na 0,8081 franak. U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće oko 76,70 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙